
Samarbeten
Det är många som arbetar i samma riktning och har de svenska klimat- och miljömålen, EU:s mål, FN:s Agenda 2030 och Parisavtalet som viktiga utgångspunkter för sitt klimat- och hållbarhetsarbetet. Genom olika samarbeten skapar vi tillsammans bättre förutsättningar för göteborgare och andra aktörer att minska sin klimat- och miljöpåverkan.
Nedan finns exempel på några pågående samarbeten.
Gothenburg Green City Zone - möjligheternas zon
Gothenburg Green City Zone är en zon där vi testar framtidens transportsystem – ny teknik i både fordon och infrastruktur. Målsättningen är att transporterna inom zonen ska vara utsläppsfria redan 2030. Vi pratar om ett helt nytt utsläppsfritt transportsystem, och det kräver att vi tänker om, tänker nytt och tänker tillsammans. Initiativtagare är Göteborg Stad genom Business Region Göteborg, Volvo Cars och RISE (Research Institutes of Sweden). Gothenburg Green City Zone (businessregiongoteborg.se)
Klimatneutrala städer
Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 startade 2019 med nio svenska kommuner, bland annat Göteborg. Från och med hösten 2024 omfattar satsningen 48 kommuner och sex myndigheter. Hälften av landets befolkning bor i en stad som är med i satsningen Klimatneutrala städer 2030. De medverkande lär av varandra för att snabba på omställningen till klimatsmarta städer med god livskvalitet för medborgarna.
Med hjälp av bland annat verktyget Klimatkontrakt 2030 samarbetar kommuner, myndigheter och Viable Cities för att hitta nya sätt att arbeta för att snabba på klimatomställningen.
Mer information finns på Klimatneutrala städer 2030 (viablecities.se)
Klimat 2030 - kommunernas klimatlöften
Göteborgs Stad deltar i Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om, en kraftsamling för västsvenska aktörer som agerar för en attraktiv och hållbar framtid. En satsning inom Klimat 2030 är Kommunernas klimatlöften, som består av 30 konkreta åtgärder som ska genomföras 2024-2026. Göteborgs Stad har antagit samtliga löften. Löftena går i linje med målen i Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram 2021-2030 och andra styrdokument, och staden arbetar med löftena genom det ordinarie miljöstyrningsarbetet. Alla löften och vad de innebär går att läsa här: Kommunernas klimatlöften 2024-2026
Läs mer om Göteborgs Stads åtaganden (klimat2030.se)
Klimatkommunerna
Göteborgs Stad är medlem i Klimatkommunerna – ett nätverk för kommunalt klimatarbete. Klimatkommunerna är en förening som har det övergripande syftet att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige genom erfarenhetsutbyte, påverkansarbete och spridning av goda exempel.
Mer information finns på klimatkommunerna.se
Styrning för jämlik och inkluderande klimatomställning - FORMAS-projekt
För att Göteborgs Stad ska kunna nå de högt uppsatta målen i miljö- och klimatprogrammet krävs att kopplingen mellan inkludering och klimatomställning uppmärksammas i högre grad. I Göteborg är frågorna uppdelade i olika program som styr stadens förvaltningar och bolag. Detta har av erfarenhet visat sig försvåra satsningar på jämlik och inkluderande klimatomställning, då programmen har olika karaktär och styrs och följs upp på olika sätt.
Syftet med projektet är att stärka Göteborgs Stads förmåga att driva en jämlik och inkluderande klimatomställning genom att identifiera hinder och möjliga lösningar för att stärka stadens omställningskapacitet, inom ramen för befintliga program. Vad har dessa program för potential att bidra till stadens övergripande mål för klimat och jämlikhet?
Projektet avslutades i juni 2024. Medverkande parter i projektet var Göteborgs Stad i form av miljöförvaltningen och stadsledningskontoret, Göteborgs Universitet, Chalmers och Wexsus.
Här kan du läsa mer: Styrning för jämlik och inkluderande klimatomställning i Göteborg | Urban Futures