Till sidans huvudinnehåll
Tre person står kring ett litet växthus som är fyllt av gröna blad.

Bygga, bo och leva hållbart

I Göteborg ska det vara lätt att leva hållbart och göra val som är bra för klimatet. Hur vi lever, bor, bygger och renoverar påverkar miljön och människorna runt omkring oss. Därför finns regler och råd som vi måste följa och förhålla oss till.

Vattenläckor, elavbrott och andra störningar

Här hittar du länkar till information om elavbrott, vattenläckor och andra störningar. Du som bor i hyresrätt ska i de allra flesta fall kontakta din hyresvärd vid problem i din bostad.

Bo och lev i Göteborg

Solceller på ett hus, illustration.
Bygga, bo och leva hållbart

Funderar du på att skaffa solceller?

Det finns flera saker som spelar in ifall du behöver söka bygglov för att montera solenergianläggningar såsom solceller, solpaneler eller solfångare.

Person slänger en plaststol på en återvinningscentral.
Bygga, bo och leva hållbart

Hitta återvinningscentraler

Här hittar du Göteborgs återvinningscentraler (ÅVC), deras öppettider, hur du hittar dit och information om vad du som privatperson kan lämna där.

Illustration på jordglob, tumme upp och statistik.
Kommun och politik

Öppna data

Med hjälp av Göteborgs Stads öppna data kan du som vill bygga egna tjänster och ta fram statistik. Öppna data är fritt att använda, utan avgifter eller licenser.

Blått hus i ett koloniområde.
Bygga, bo och leva hållbart

Hitta koloniområden och odlingslotter

Här hittar du information om de koloniområden och odlingslotter som finns i staden. Marken hyrs ut till föreningar som i sin tur hyr ut tomter till sina medlemmar. För att bli medlem kontaktar du någon av föreningarna

Två bilar står parkerade på en gata.
Bygga, bo och leva hållbart

Tvätta inte bilen på gatan

Tvätta inte bilen på gatan, gården eller p-platsen. Då hamnar oljerester, tungmetaller och andra kemikalier i mark, sjöar och hav. Här kan du läsa om hur du gör istället.

En stig som är omgiven av träd och buskar.
Bygga, bo och leva hållbart

Ansök om trädfällning

Om du vill ta ner ett träd som står på kommunal park-, natur- och trafikmark, behöver du fylla i och skicka in en blankett.

Vatten som sprutar från en dricksvattenfontän.
Bygga, bo och leva hållbart

Spara vatten

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Här hittar du tips på hur du sparar vatten.

Bygga, bo och leva hållbart

Har du mycket trädgårdsavfall?

Undvik att elda ditt trädgårdsavfall i tätbebyggt område. Här kan du läsa om hur du kan ta hand om ditt trädgårdsavfall.

${loading}