Till sidans huvudinnehåll
Grenuttag med sladdar.

Elavtal


Att välja ett bra elavtal kan spara mycket pengar. Om du inte väljer elhandelsavtal själv ger ditt elnätsföretag dig en elhandlare. Då får du ett tillsvidarepris som ofta är betydligt högre.

Din elleverans består av två delar

  • Elnät Elnätsföretaget äger ledningarna som transporterar elen hem till dig. Sverige har ungefär 170 elnätsföretag av olika storlek. Inom varje geografiskt område finns bara ett elnätsföretag och du som elkund har inte möjlighet att byta företag.
  • Elleverans Som konsument köper du din el från en elhandlare, du kan välja vem du vill köpa el av.Tänk på att du kan välja el från förnyelsebar energi utan att det kostar några stora summor.

Hur hittar jag billigaste elavtalet?

  • Använd gärna någon av de databaser som finns på internet när du ska hitta ett elavtal. En av dessa är Energimarknadsinspektionens databas Elpriskollen Du kan också söka i fler databaser för att få med eventuella erbjudanden. Vissa jämförelsesajter kan ha extra erbjudanden som inte finns med i Elpriskollen.
  • Kundkontakten med det nya företaget är viktig. Ring därför gärna elhandelsföretaget du är intresserad av och hör så att erbjudandet överensstämmer. Du kan ibland även få ett mer förmånligt avtal vid personlig kontakt.
  • Innan du accepterar ett avtal ska du noggrant läsa igenom det för att kontrollera att priset, andra avgifter och bindningstiden stämmer överens med informationen från säljaren.

Konsumenternas Energimarknadsbyrås webbsida: Välja elavtal hittar du utförlig information om vad du behöver tänka på när du tecknar eller byter elavtal.

Fast eller rörligt elpris

En vanlig fundering när du ska välja elavtal är om du ska välja ett rörligt avtal, binda priset eller välja ett avtal som är en blandning av rörligt och fast pris. Det finns inget rätt eller fel val. Valet handlar till stor del om vilken risk du är villig att ta och vad vilka ändringar som din ekonomi tillåter.

På Konsumenternas Energimarknadsbyrås sida Välja fast eller rörligt elpris? kan du läsa mer om fasta och rörliga elpris.

Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Konsumenternas Energimarknadsbyrå ger privatpersoner och småföretagare oberoende och kostnadsfri vägledning i frågor som rör el, gas och fjärrvärme. Konsumenternas Energimarknadsbyrå är experter på konsumenträtt inom el-, gas- och fjärrvärmemarknaderna.

Konsumenternas Energimarknadsbyrå lämnar också oberoende och avgiftsfri vägledning till enskilda näringsidkare eller andra mindre företag vars förutsättningar påminner om konsumenters när det gäller tillgång till juridisk kompetens och resurser för utredning och hantering av tvister. Vägledningen till dessa företag sker i mån av tid.

Du hittar mer information på Konsumenternas Energimarknadsbyrå webbsida www.energimarknadsbyrån.se.

Var uppmärksam om du blir kontaktad på gatan eller via telefon

Om du blir övertalad att byta elavtal av en försäljare på gatan eller av en telefonförsäljare är det klokt att snarast se över ditt nuvarande elavtal. Du kan till exempel få en straffavgift om du avslutar ditt nuvarande elavtal i förtid.

Elavtal tecknas många gånger på distans eller utanför företagets affärslokaler och du har i dessa fallrätt att ångra dig inom 14 dagar. Ångerrätten gäller om du till exempel tecknar elavtal vid dörrförsäljning, via internet eller av en telefonförsäljare.

Ångerfristen börjar löpa den dag du tackar jag till avtalet och har fått korrekt information om ångerrätten. För att ångerfristen ska börja löpa ska näringsidkaren ge konsumenten information om:

  • att det finns ångerrätt
  • ångerrättens tidsfrist på 14 dagar
  • hur du kan kontakta företaget för att ångra dig
  • att det finns ett standardformulär för utövande av ångerrätten och var du hittar det
  • eventuella övriga villkor för ångerrätten.

Du behöver under denna tid inte ange någon anledning till att du vill ångra köpet.

Kontakta konsumentrådgivningen

Har du frågor eller synpunkter kring elavtal kan du kontakta konsumentrådgivningen.

Telefon och e-post

Telefon
031-368 08 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Ekelundsgatan 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.960791490219512,57.70511998315795] }, "properties":{ "title":"Konsumentrådgivning", "content":"Ekelundsgatan 1" } }]

Postadress

Box 11364
404 28 Göteborg

Fax
031-368 08 48

Öppettider

${loading}