Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 1 juni 2023 klockan 15:16

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15.00 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen
bild på frihamnen med alla tält under jubileumsfirandet av Göteborg

Göteborg växer

Göteborg utvecklas, växer och förändras snabbt. Vi står mitt i den största och mest omfattande stadsutvecklingen i modern tid. Här kan du hålla dig orienterad kring hur de olika projekten växer fram, ta del av aktiviteter och annan viktig information kring stadsutvecklingen i Göteborg.

Senaste nyheterna om stadsutveckling

2023-06-01

Nu öppnar Jubileumsparken och hamnbadet – det här behöver du

På fredag 2 juni öppnar Jubileumsparken och hamnbadet i Frihamnen. Här kommer du kunna simma och bada och ta del av en mängd olika aktiviteter.

Bild av Göteborg som det såg ut på 1600-talet - ser ut som en stjärna med murar runt
2023-06-01

Nyfiken på hur Göteborg såg ut på 1600-talet?

Häng med på en historisk stadsvandring i sommar. Upplev Fisketorget, Järnvågen, St Eriks bastion, Torstensonska palatset eller varför inte Carolus Rex. Vi har placerat ut 13 mattor med QR-koder, så ta…

Bild på en nyplanterad ek på gräsmatta
2023-05-31

Kungens 50 år på tronen markeras med en ek i Jubileumsparken

Eken kallas lövträdens konung. Vad passar då bättre än att förära H.M Konungen en ek i Jubileumsparken när Kungen firar 50 år som Sveriges statschef.

Göteborg firar 400 år 2-5 juni - massor av aktiviteter!

Illustrationsbild över Göteborgs jubileumsfriande med starka färger, älvsnabben, bron och många människor
Göteborg växer

Fira Göteborg 400 år

Välkommen till Göteborgs jubileumsfirande 2 juni - 3 september 2023. Staden fylls med musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, gott tjöt, innovationer, upplevelser för stora och små samt mycket, mycket mer. Läs mer på på goteborg.com.

En kvinna och en man står i Frihamnen och berättar om olika aktiviteter inom stadsutveckling som händer 2-5 juni
Göteborg växer

Prototyp Göteborg

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs jubileumsfirande 2023. Syftet är att skapa öppna forum kring stadsutveckling som involverar göteborgarna i utvecklingen. Mycket av det som händer under jubileumsfirandet involverar olika typer av stadsutveckling - här kan du ta del av dessa aktiviteter.

Illustrationsbild av person som dyker ner i nya hamnbadet
Göteborg växer

Jubileumsparken 2-5 juni - aktiviteter

Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål om grönområden och att komma närmare vattnet inför Göteborgs 400-årsjubileum. Det kommer vara massor av aktiviteter i parken under jubileumsfirandet. Bland annat så inviger Kungaparet Hamnbadet den 4 juni kl 15.00.

Bild i bruna toner av hur Göteborg såg ut på 1600-talet
Göteborg växer

Nyfiken på hur Göteborg såg ut på 1600-talet?

Häng med på en historisk stadsvandring i sommar. Upplev Fisketorget, Järnvågen, St Eriks bastion, Torstensonska palatset eller varför inte Carolus Rex. Vi har placerat ut 13 mattor med QR-koder, så ta med mobilen och skanna dig runt och känn historiens vingslag. I år har vi också med en bonusplats – i Frihamnen där du kan uppleva Göta älv under 1600-talet.

Se och göra (och lyssna)

Illustration av Instagrams logga och olika ikoner för stadsutveckling
Göteborg växer

Följ @goteborgvaxer på Instagram

Gör som 17 000 andra! Följ våra våra nyheter i kortformat som berättar om hur staden växer, i form av inlägg, stories, reels och livesändningar!

Två män och en kvinna står på tyska bron i centrala Göteborg.
Göteborg växer

Götepod

I Göteborgs Stads podcast samtalar stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster om Göteborgs stadsutveckling ur olika perspektiv. Men hur stor kan staden bli? Hur kommer det framtida Göteborg se ut? Och vad präglar och styr utvecklingen?

Pågående projekt

skola i brunt och grått med lekplats
Göteborg växer

Hitta stadsutvecklingsprojekt

Göteborgs befolkning ökar med 120 000 invånare fram till år 2040. December 2021 var folkmängden 587 549. Folkmängd förväntas bli 707 000, vilket ger en årlig folkökning på 6 300 personer. Därför bygger vi bostäder, arbetsplatser, parker och infrastruktur för att täcka behoven.

Ett axplock av mest besökta projekten

Flygbild över området Backaplan, med nytillkomna byggnader.
Göteborg växer

Backaplan centrum

Visionsbild av drottningtorget kvällstid med stora glasbyggnader bakom centralstationen.
Göteborg växer

Centralenområdet

Flybild över Färjenäsparken, där det idag finns en stor gräsplan. Runt planen finns vägar, skog och en havslinje.
Göteborg växer

Färjenäsparken

Gamlestaden med tillkommet torg och byggnader,
Göteborg växer

Gamlestaden

Flygbild över Masthuggskajen en solig sommardag. En färja närmar sig kajen från vattnet.
Göteborg växer

Masthuggskajen

Olof Palmes plats med statyer i bakgrunden. I förgrunden finns sju runda sittplatser i röd färg.
Göteborg växer

Olof Palmes Plats

Tyck till och påverka

Kvinna sitter framför dator.
Göteborg växer

Bli en Göteborgsförbättrare!

För att kunna planera för en stad som är flexibel och passar så många som möjligt är din kunskap och dina tankar viktiga. Inom stadsutveckling finns chans att påverka i olika skeden.

Illustrationsbild som visar hur man kan tycka till - via dator, post eller möten
Göteborg växer

Tyck till om detaljplaner

I e-tjänsten plan och byggprojekt kan du tycka till digitalt om de detaljplaner som är öppna för synpunkter just nu, samt ansöka digitalt om de markanvisningar som staden annonserar ut just för tillfället (om inte annat anvisats).

Så arbetar staden med stadsutveckling

Illustrationsbild för bostäder med höga och låga hus samt en byggkran
Göteborg växer

Bostäder och bebyggelse

Göteborg växer snabbt. Befolkningen ökar och vi har brist på bostäder. Det behöver byggas 4 000–5 000 bostäder per år fram till 2030 i Göteborg för att möta framtida behov och minska dagens brist på bostäder.

Illustration av förskolor och skolverksamheter
Göteborg växer

Förskolor och skolor (nybyggnad/ombyggnad)

Behovet av förskole- och skolplatser beror på hur många nya små göteborgare som föds eller flyttar hit. Vår ambition är att ge dem ändamålsenliga lokaler, där de kan känna sig trygga och ha meningsfulla och lärorika dagar med sina pedagoger.

illustrationsbild med olika fordon
Göteborg växer

Resande och infrastruktur

Göteborgs Stad har som mål att kraftigt öka det hållbara resandet i Göteborg, minska miljöpåverkan från transportsektorn och långsiktigt förbättra framkomligheten i staden.

illustration med olika träd och statyer
Göteborg växer

Parker och andra stadsmiljöer

Göteborg Stad ansvarar för att sköta, utveckla och anlägga nya parker, torg och andra offentliga utemiljöer. Göteborg ska vara både en tät och en grön stad där de offentliga platserna bidrar till ett rikt och hälsosamt stadsliv. Fler ska tycka det är attraktivt att röra sig till fots och vistas i stadens miljöer.

Illustration av idrott- och motionsanläggningar
Göteborg växer

Idrott- och motionsanläggningar

I Göteborg ska stadens invånare kunna idrotta och ha en aktiv fritid. När staden växer behöver också utbudet av idrottsmöjligheter öka. Just nu sker en stor satsning på att bygga nya och rusta upp befintliga idrottsanläggningar.

illustration med staty och fästning
Göteborg växer

Konst och kultur i stadsutvecklingen

I Göteborg ska konst och kultur vara en del av omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, och bidra till en öppen och hållbar stad. Därför tar staden avstamp i fem kulturvärden när den växer och utvecklas: kulturmiljöer, kulturella mötesplatser, konst, kreativa verksamheter och identitet.

illustration med växter, bin och hus
Göteborg växer

Miljö och klimat

Göteborgs Stad vill vara en föregångare när det gäller miljö- och klimatarbete. För att nå stadens miljö- och klimatmål krävs många åtgärder och ett stort engagemang. Arbetet för att nå en hållbar stad sker på bred front inom stadens verksamheter.

Så går det till när vi utvecklar Göteborg

Illustration med olika delar som ingår i hur man planerar stad, människor, byggnader och natur
Göteborg växer

Lär dig mer: Steg för steg när vi utvecklar Göteborg

Att stadsutveckla en långsiktigt hållbar stad tar tid. Göteborgarnas behov och stadens ekonomiska förutsättningar är några av de aspekter som vi utreder i början av processen. Här kan du följa hela processen för stadsutveckling steg för steg.

${loading}