Göteborg 400 år - jubileumsprojekt
Vad?
Den 4 juni 2021 fyllde Göteborg 400 år. Men redan 2009 bestämde sig Göteborgs Stad för att använda 400-årsjubileet som en milstolpe och katalysator i stadens utveckling. De senaste åren har därför en stor förvandling skett – och sker fortfarande – runt om i Göteborg. Jubileumsparken, Kulturhuset Bergsjön och Hisingsbron, är några stadsutvecklingsprojekt som blivit till tack vare jubileet.
Dessa projekt, eller jubileumssatsningar som de kallas, kommer manifesteras och lyftas fram under Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023. Då fylls även staden av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket mer.
Hur?
Stadsutvecklingsprocessen har utgått från göteborgarnas egna idéer. Om de fick drömma, hur skulle de vilja att staden utvecklades? Göteborgarnas förslag och idéer lade sedan grunden för de teman och mål som alla jubileumssatsningar är kopplade till.
Alla år fram till jubileet har också fått varsitt fokus. Sist ut, år 2022, är temat Hälsa. Det har bland annat resulterat i tre olika utomhusutställningar – alla med olika perspektiv på hälsa, såsom åldrande, arbete och psykisk ohälsa.
När?
Många av jubileumssatsningarna är redan färdigställda medan andra processer pågår fortfarande, med lite olika slutdatum.
Sommaren 2023 var det dags för Göteborgs Jubileumsfirande. Nedan står det kort om firandets olika höjdpunkter som skedde under olika former och tidpunkter.
Historiska stadskärnan - ett levande centrum i 400 år
Historiska stadskärnan
Vad är det som har format vår stad? Framför allt är det läget vid Göta älv och människorna som byggt och använt staden. Göteborg har varit militärens, handelsmännens och industriarbetarnas stad. Staden har haft många roller under 400 år men ett är oföränderligt: Göteborg har alltid varit Sveriges port mot väster.
Nyheter om Göteborg 400 år - jubileumsprojekt
Stadsutvecklingsprojekt som är jubileumssatsningar
Bostad2021
Det är full fart på byggandet i Göteborg. Mängden planerade bostäder har inte skådats sedan miljonprogrammets dagar. För att gå i land med uppgiften används nya arbetssätt som utvecklats i projektet BoStad2021.
Brunnsparken
Brunnsparken är en av stans mest intensiva platser, ofta full av människor, spårvagnar och bussar på väg åt olika håll. Under 2019/2020 har parken rustats upp och blivit en ljusare, grönare och en mer välkomnande plats. Arbetet har skett i samverkan med aktörer både inom och utanför Göteborgs Stad.
Färjenäsparken
Vid foten av Älvsborgsbron, ett stenkast från Eriksbergs bockkran, ligger Färjenäsparken. En högt belägen stadspark som utvecklats i takt med att fler bostäder byggts i västra Eriksberg. Nu pågår arbetet med att utveckla parken till en plats för evenemang och rekreation, alldeles intill älven och på platsen för ”det första Göteborg”.
Jubileumsparken
I väntan på att Frihamnen ska byggas ut så har göteborgarna sedan 2014 kunnat ta del av Jubileumsparkens aktiviteter. Många har svettats i bastun, lärt sig segla i seglarskolan, svalkat sig i bassängen, rullat på rampen och lekt och lärt i uteklassrummet. Nu byggs den första permanenta delen av parken, där utflyktslekplatsen är klar och ett nytt hamnbad ska stå klart till jubileumsfirandet 2023.
Hisingsbron
Hisingsbron ligger mitt i centrala Göteborg. Den nya förbindelsen knyter samman stadens centrum över vattnet och enar stadens två halvor till en grön och nära storstad. Hisingsbron öppnades för gående, cyklister, bilar och bussar den 9 maj 2021. Den 16 augusti 2021 öppnades bron även för spårvagnar och den 5 september samma år var det dags för den avslutande invigningsceremonin.
Slottsskogsvallen
Slottsskogsvallens entrépark har utvecklats till en attraktiv aktivitetspark. Även själva Slottsskogsvallen har rustats upp och målats om i sina ursprungsfärger.
Kontakt
För frågor om Göteborg 400 år kontakta elvira.sandell@goteborg.com
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg