Till sidans huvudinnehåll
Visionsbild av Jubileumsparkens hamnbad

Göteborg 400 år - jubileumsprojekt


Göteborgs 400-årsdag firas med nya stadsutvecklingsprojekt och ett stort jubileumsfirande sommaren 2023.

Vad?

Den 4 juni 2021 fyllde Göteborg 400 år. Men redan 2009 bestämde sig Göteborgs Stad för att använda 400-årsjubileet som en milstolpe och katalysator i stadens utveckling. De senaste åren har därför en stor förvandling  skett – och sker fortfarande – runt om i Göteborg.  Jubileumsparken, Kulturhuset Bergsjön och Hisingsbron, är några stadsutvecklingsprojekt som blivit till tack vare jubileet.

Dessa projekt, eller jubileumssatsningar som de kallas, kommer manifesteras och lyftas fram under Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023. Då fylls även staden av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket mer.

Hur?

Stadsutvecklingsprocessen har utgått från göteborgarnas egna idéer. Om de fick drömma, hur skulle de vilja att staden utvecklades? Göteborgarnas förslag och idéer lade sedan grunden för de teman och mål som alla jubileumssatsningar är kopplade till.

Alla år fram till jubileet har också fått varsitt fokus. Sist ut, år 2022, är temat Hälsa. Det har bland annat resulterat i tre olika utomhusutställningar – alla med olika perspektiv på hälsa, såsom åldrande, arbete och psykisk ohälsa.

När?

Många av jubileumssatsningarna är redan färdigställda medan andra processer pågår fortfarande, med lite olika slutdatum.

Sommaren 2023 är det dags för Göteborgs Jubileumsfirande. Nedan står det kort om firandets olika höjdpunkter som kommer ske under utsatta datum.

Kalendarium för Göteborg 400 år som firas 2023

Illustrationsbild på nya hamnbadet med flera bassänger
Göteborg växer

Göteborg 400 år - kalendarium

Göteborgs 400-årsdag firas med flera stadsutvecklingsprojekt och ett stort jubileumsfirande i staden sommaren 2023. Jubileumsfirandet fick flyttas från 2021 när Göteborg egentligen fyllde 400 år på grund av pandemin. Bilden visar nya hamnbadet i Jubileumsparken som är ett av jubileumsprojekten.

Historiska stadskärnan - ett levande centrum i 400 år

Illustration av stora hamnkanalen från 1600-talet
Göteborg växer

Historiska stadskärnan

Vad är det som har format vår stad? Framför allt är det läget vid Göta älv och människorna som byggt och använt staden. Göteborg har varit militärens, handelsmännens och industriarbetarnas stad. Staden har haft många roller under 400 år men ett är oföränderligt: Göteborg har alltid varit Sveriges port mot väster.

Nyheter om Göteborg 400 år - jubileumsprojekt

Skiss över området för Omställningslabbet som visar var du hittar receptionen och vad du kan upptäcka. Till exempel Fri-Hänget, uteköket, muralmålning, Re:cover, SWAY.
2023-05-25

Kom och fira när vi inviger Prototyp Göteborg och Omställningslabbet!

2 juni – 3 september pågår en tre månader lång urban utställning att ta del av där du både kan se, höra, göra och uppleva. Nästa fredag är det dags för invigning.

Kollage med bilder på elfordon, så som buss, lastbilar, bilar och grävskopor.
2023-05-24

Upptäck Tekniken som driver framtidens stad – en del av Prototyp Göteborg

Nu är det bara någon vecka kvar till Jubileumsfestivalen. Då kommer du kunna se, höra, göra och uppleva staden som utställning, med fokus på hållbar stadsutveckling. Bland annat kan du besöka utställn…

Bild på grå byggnad med tak i vågformat mönster och en blommande äng framför. I bakgrunden syns en basu med grå plåtfasad.
2023-05-18

Hamn och hav präglar Jubileumsparkens nya servicebyggnader

Med två veckor kvar till öppning och invigning av Jubileumsparken och hamnbadet tar vi en smygtitt in i de nya servicebyggnaderna med omklädningsrum, toaletter, personal- och teknikutrymmen.

Parisa Amiri som tittar i leende i kameran med armarna i kors. I bakgrunden syns i svartvit stadssiluett.
2023-05-17

Parisa Amiri modererar forum om hållbar stadsutveckling 1 – 2 juni

Prototyp Göteborg inleder sommarens jubileumsfirande med två forum om hållbar stadsutveckling. Moderator för dessa kommer vara journalisten och kulturexperten Parisa Amiri.

Illustration som visar hur Prototyp Göteborgs gångstråk kommer gå över Frihamnen och centrala staden.
2023-05-10

Upplev hur Göteborg förändras och ställer om

Prototyp Göteborg bygger för fullt inför sommarens jubileumsfirande, bland annat vid Omställningslabbet på Frihamnen. Det är en del av vad du kan läsa om i Prototyp Göteborgs senaste nyhetsbrev.

Simbassäng en solig dag med badgäster i röda och blåa badkläder
2023-05-09

Fest fyra dagar när Jubileumsparken och nya hamnbadet invigs

Äntligen kan vi bada både sött och salt, mitt i stan. Under fyra festliga dagar, 2–5 juni, firar vi att Jubileumsparken och det nya hamnbadet öppnar och invigs. Förutom bad blir det en rad aktiviteter…

Stadsutvecklingsprojekt som är jubileumssatsningar

Bidl på byggplats med kranar och maskiner
Göteborg växer

Bostad2021

Det är full fart på byggandet i Göteborg. Mängden planerade bostäder har inte skådats sedan miljonprogrammets dagar. För att gå i land med uppgiften används nya arbetssätt som utvecklats i projektet BoStad2021.

Drönarbild av Brunnsparken
Göteborg växer

Brunnsparken

Brunnsparken är en av stans mest intensiva platser, ofta full av människor, spårvagnar och bussar på väg åt olika håll. Under 2019/2020 har parken rustats upp och blivit en ljusare, grönare och en mer välkomnande plats. Arbetet har skett i samverkan med aktörer både inom och utanför Göteborgs Stad.

Göteborg växer

Färjenäsparken

Vid foten av Älvsborgsbron, ett stenkast från Eriksbergs bockkran, ligger Färjenäsparken. En högt belägen stadspark som utvecklats i takt med att fler bostäder byggts i västra Eriksberg. Nu pågår arbetet med att utveckla parken till en plats för evenemang och rekreation, alldeles intill älven och på platsen för ”det första Göteborg”.

Bastun i Jubileumsparken som är byggd i plåt
Göteborg växer

Jubileumsparken

I väntan på att Frihamnen ska byggas ut så har göteborgarna sedan 2014 kunnat ta del av Jubileumsparkens aktiviteter. Många har svettats i bastun, lärt sig segla i seglarskolan, svalkat sig i bassängen, rullat på rampen och lekt och lärt i uteklassrummet. Nu byggs den första permanenta delen av parken, där utflyktslekplatsen är klar och ett nytt hamnbad ska stå klart till jubileumsfirandet 2023.

Hisingsbron belyst i blått och gult
Göteborg växer

Hisingsbron

Hisingsbron ligger mitt i centrala Göteborg. Den nya förbindelsen knyter samman stadens centrum över vattnet och enar stadens två halvor till en grön och nära storstad. Hisingsbron öppnades för gående, cyklister, bilar och bussar den 9 maj 2021. Den 16 augusti 2021 öppnades bron även för spårvagnar och den 5 september samma år var det dags för den avslutande invigningsceremonin.

Göteborg växer

Slottsskogsvallen

Slottsskogsvallens entrépark har utvecklats till en attraktiv aktivitetspark. Även själva Slottsskogsvallen har rustats upp och målats om i sina ursprungsfärger.

Göteborgarna har inför 400-årsjubileet uttryckt en önskan att komma närmare vattnet, och det är precis vad man får i Jubileumsparken Foto: Marie Ullnert
Bild på lekplats i jubileumsparken
Lekplatsen i Jubileumsparken
Bild på lekplats i jubileumsparken
Sköna fikaplatser precis vid lekparken

Kontakt

För frågor om Göteborg 400 år kontakta elvira.sandell@goteborg.com

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Öppettider

${loading}