Till sidans huvudinnehåll
Visionsbild av Jubileumsparkens hamnbad

Göteborg 400 år - jubileumsprojekt

Göteborgs 400-årsdag firades med nya stadsutvecklingsprojekt och ett stort jubileumsfirande sommaren 2023.

Vad?

Den 4 juni 2021 fyllde Göteborg 400 år. Men redan 2009 bestämde sig Göteborgs Stad för att använda 400-årsjubileet som en milstolpe och katalysator i stadens utveckling. De senaste åren har därför en stor förvandling  skett – och sker fortfarande – runt om i Göteborg.  Jubileumsparken, Kulturhuset Bergsjön och Hisingsbron, är några stadsutvecklingsprojekt som blivit till tack vare jubileet.

Dessa projekt, eller jubileumssatsningar som de kallas, manifesterades och lyftes fram under Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023. Då fylldes även staden av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket mer.

Hur?

Stadsutvecklingen har utgått från göteborgarnas egna idéer. Om de fick drömma, hur skulle de vilja att staden utvecklades? Göteborgarnas förslag och idéer lade sedan grunden för de teman och mål som alla jubileumssatsningar är kopplade till.

Alla år fram till jubileet har också haft varsitt fokus. Sist ut, år 2022, var temat Hälsa. Det har resulterade bland annat i tre olika utomhusutställningar – alla med olika perspektiv på hälsa, såsom åldrande, arbete och psykisk ohälsa.

När?

De flesta av jubileumssatsningarna är redan färdigställda medan andra processer pågår fortfarande, med lite olika slutdatum.

Historiska stadskärnan - ett levande centrum i 400 år

Illustration av stora hamnkanalen från 1600-talet
Göteborg växer

Historiska stadskärnan

Vad är det som har format vår stad? Framför allt är det läget vid Göta älv och människorna som byggt och använt staden. Göteborg har varit militärens, handelsmännens och industriarbetarnas stad. Staden har haft många roller under 400 år men ett är oföränderligt: Göteborg har alltid varit Sveriges port mot väster.

Stadsutvecklingsprojekt som är jubileumssatsningar

Drönarbild av Brunnsparken
Göteborg växer

Brunnsparken

Brunnsparken är en av stans mest intensiva platser, ofta full av människor, spårvagnar och bussar på väg åt olika håll. Under 2019/2020 har parken rustats upp och blivit en ljusare, grönare och en mer välkomnande plats. Arbetet har skett i samverkan med aktörer både inom och utanför Göteborgs Stad.

Göteborg växer

Färjenäsparken

Vid foten av Älvsborgsbron, ett stenkast från Eriksbergs bockkran, ligger Färjenäsparken. En högt belägen stadspark som utvecklats i takt med att fler bostäder byggts i västra Eriksberg. Nu pågår arbetet med att utveckla parken till en plats för rekreation och aktiviteter, alldeles intill älven och på platsen för ”det första Göteborg”.

Bastun i Jubileumsparken som är byggd i plåt
Göteborg växer

Jubileumsparken

I väntan på att Frihamnen ska byggas ut så har göteborgarna sedan 2014 kunnat ta del av Jubileumsparkens aktiviteter. Många har svettats i bastun, lärt sig segla i seglarskolan, svalkat sig i bassängen, rullat på rampen och lekt och lärt i uteklassrummet. Nu byggs den första permanenta delen av parken. Utflyktslekplatsen öppnade 2022 och det nya hamnbadet med söta och salta bad invigdes i samband med jubileumsfirandet i juni 2023. Till våren 2024 ska även en ny bastu stå färdig.

Hisingsbron belyst i blått och gult
Göteborg växer

Hisingsbron

Hisingsbron ligger mitt i centrala Göteborg. Den nya förbindelsen knyter samman stadens centrum över vattnet och enar stadens två halvor till en grön och nära storstad. Hisingsbron öppnades för gående, cyklister, bilar och bussar den 9 maj 2021. Den 16 augusti 2021 öppnades bron även för spårvagnar och den 5 september samma år var det dags för den avslutande invigningsceremonin.

Göteborg växer

Slottsskogsvallen

Slottsskogsvallens entrépark har utvecklats till en attraktiv aktivitetspark. Även själva Slottsskogsvallen har rustats upp och målats om i sina ursprungsfärger.

Göteborgarna har inför 400-årsjubileet uttryckt en önskan att komma närmare vattnet, och det är precis vad man får i Jubileumsparken Foto: Marie Ullnert
Bild på lekplats i jubileumsparken
Lekplatsen i Jubileumsparken
Bild på lekplats i jubileumsparken
Sköna fikaplatser precis vid lekparken

Kontakt

För frågor om Göteborg 400 år kontakta elvira.sandell@goteborg.com

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

${loading}