Till sidans huvudinnehåll

Underhållsarbete på goteborg.se påverkar vissa e-tjänster samt Mina sidor på lördag kl. 8-18

Senast uppdaterad: 18 april 2024 klockan 16:45

Nu på lördag 20 april från kl. 8 fram till ungefär kl. 18 fungerar inte alla e-tjänster på grund av underhållsarbete på goteborg.se. Du ser när du klickar in i e-tjänsten om den fungerar eller inte. E-tjänster som påverkas är till exempel återansök om försörjningsstöd och boendeparkering.

Vy över centralenområdet med Nordstan och Läppstiftet i bakgrunden, sett virtuellt från spelet Minecraft.

Göteborg i Minecraft


Ett tivoli på Heden? Eller en utomhusbio på Ramberget? Eller varför inte en seglarskola i Härlanda Tjärn? Bara fantasin sätter gränser. Ladda ner Göteborg i Minecraft och bli din egen stadsarkitekt.

Vad?

Hur ser din framtida drömstad ut? Ska den vara grönare, skönare, tätare? Vad ska Göteborg innehålla för att vara en härlig stad att leva i och hur bygger vi en stad där alla får plats och känner sig trygga? Hur tar vi oss fram i framtiden? Vad gör vi på fritiden? Hur och var träffas och umgås vi?

Datorspelet Minecraft saknar förutbestämt mål och det är upp till dig om du vill bygga skyskrapor i Brunnsparken eller bara ta en sightseeingtur i en okänd stadsdel.  

– Man väljer själv hur man vill uppleva staden. Många, särskilt barn och unga, känner ju inte till hela staden och då kan det här vara ett sätt att springa omkring och utforska. Och om man inte tycker det ser bra ut är det bara att bygga om. När man startar spelet placeras man i mitten av stadsdelen man valt och det kan faktiskt vara lite lurigt att förstå var man är någonstans, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret.

Att använda Minecraft för att väcka intresse och engagemang för stadsutvecklingsfrågor är relativt nytt för Göteborgs Stad. Det är dessutom ett nytt sätt att göra sina geografiska data tillgängligt för allmänheten.

Fler virtuella redskap

Digital tvilling

Lämna förslag i Min Stad

Var?

Vid din dator.

Varför?

– Tanken är att vi i framtiden ska kunna använda Minecraft-Göteborg som ett sätt att få in idéer från barn och ungdomar, och det kan också vara ett verktyg för att visa upp hur framtidens stad kommer se ut. Det är dagens unga som ska bo i den framtida staden så det är väldigt viktigt att göra dem delaktiga, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret.

Minecraftprojektet startade som en lokal pilotstudie i Hammarkullen, där ungdomar från Nytorpsskolan tillsammans med pensionärer och Hyresgästföreningen byggde om sin egen närmiljö. Projektet var ett led i satsningen Jämlikt Göteborg, som bland annat har som mål att planera och bygga staden för ökad jämlikhet.

Hur?

De ville arbeta med hur man kan få bort de mentala och fysiska barriärerna med stadsplanering och för oss som arbetar med stadsutveckling blir det ett viktigt inspel samtidigt som vi når ut till ungdomar när det gäller stadsutvecklingsfrågor. Vi kan också använda oss av Minecraft vid exempelvis samråd och kan få in förslag på hur man vill skapa den nya framtida staden.

Ladda ner Göteborg i Minecraft

Film: Bygg om Göteborg i Minecraft

Bild av Erik Jeansson som jobbar med utbilda elever i Minecraft - ett sätt att bygga stad digitalt
”För oss som arbetar med stadsutveckling blir elevernas idéer ett viktigt inspel samtidigt som vi når ut till ungdomar när det gäller stadsutvecklingsfrågor”, säger Eric Jeansson på stadsbyggnadskontoret.

Kontaktperson

Ann Bergermark Rintala

Kommunikationsansvarig
ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se

För övriga frågor kontakta

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

${loading}