Till sidans huvudinnehåll

Resa klimatsmart


Det finns flera alternativ för dig som vill resa mer klimatsmart.

Du måste köra bil längre än tre kilometer för att det ska gå fortare än att cykla. Idag är nästan var tredje bilresa i Göteborg kortare än två kilometer. Det är de korta resorna som kostar mest. Inte bara kostsamt i plånboken utan även för klimatet. Korta bilresor släpper ut väsentligt mer koldioxid och ger ifrån sig besvärande luftföroreningar.

Vi kan alla hjälpa till. Om till exempel alla bilister i Göteborg ställer bilen hemma en dag i veckan skulle biltrafiken i stan minska med ca tio procent.

Cykla

Med Styr & Ställ kan du låna en cykel hela året, dygnet runt. Stationerna finns på många ställen i Göteborg, ofta nära kollektivtrafikens knutpunkter. Läs mer om lånecyklar på www.styrochstall.se.

Ta hjälp av Cykelreseplaneraren om du är osäker på vilken väg du ska ta.

Appen Cykelstaden hjälper dig bland annat att hitta till cykelpumpar, lånecyklar, cykelparkeringar och att planera din cykelväg. Du kan också anmäla skador och hinder på cykelbanan direkt i appen.

Göteborgs Stads service till cyklister.

Åka kollektivt

Att åka kollektivt kan vara ett bra alternativ till att ta bilen. Med Västtrafiks reseplanerare får du snabbt besked om hur du kan resa med kollektivtrafiken.

Ett annat alternativ är att samåka. Fråga exempelvis grannen om ni kan åka tillsammans, om ni ändå ska åt samma håll.

Köra bil klimatsmart

Med rätt körstil kan du minska både bränslekostnaderna och utsläppen. Accelerera snabbt till önskad marschfart. Kör på högsta möjliga växel (lägsta varvtal) där motorn går bra. Motorbromsa i stället för att frikoppla. Håll hastighetsgränserna och kontrollera däcktrycket regelbundet. Använd inte bilens luftkonditionering eller andra strömförbrukare i onödan då dessa gör att bilen drar mer bränsle.

Gå med i en bilpool

Att gå med i en bilpool kan vara ett bra alternativ till att äga egen bil. I en bilpool delar du bil med andra. Bilpoolen ger dig tillgång till fräscha bilar som du enkelt bokar via internet eller på telefon. Du hämtar bilen själv vid en bestämd plats. I stället för att binda upp dig med kostnader för en egen bil betalar du bara för den tid som bilen verkligen används. Bilpoolsbil lämpar sig bäst för korttidshyra.

Konsumentverkets råd om alternativ till egen bil.

Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor om att resa klimatsmart så kan du kontakta Göteborgs Stad.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Öppettider

Kontakta Västtrafik

Har du synpunkter eller frågor om att åka kollektivt kan du kontakta Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Göteborg.
${loading}