Naturspots

Göteborg har en varierad natur, som är rik på kontraster. För att märka ut naturens olika karaktärer på ett tydligt sätt har park- och naturförvaltningen satt ut sex så kallade naturspots, i utvalda naturområden i Göteborg.

De olika platserna bjuder dig på allt från stilla lugn eller hisnande vyer, till barrdoft och fågelsång.  Vid varje naturspot finns en rund plattform i betong, som markerar att du är framme och välkomnar dig att sitta ner en stund, kanske ligga och beundra trädkronorna eller äta din matsäck.

Naturspot 2 Havsbris

Smithska udden, det forna stenbrottet där berget möter havet. Foto: Peter Svensson

Naturspoten Havsbris ligger vid Smithska udden, där berget möter havet. Vare sig du har kommit till Smithska udden för att bada, vandra eller fiska, så sätt dig ned en stund och känn historiens vingslag komma in med havsbrisen.

Om du blickar ut mot havet så har du historien bakom dig. Här har gatstenhuggare arbetat i sitt anletes svett från slutet av 1800-talet. Den sista stenen bröts 1936. Nere i svackan mot havet låg den forna utskeppningshamnen.

Om du stannar kvar här till kvällen så upptäcker du att en solnedgång vid Smithska udden är bland det mäktigaste man kan vara med om. Karta över området

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Om naturspots i Göteborgs Stad
Om du har synpunkter på eller frågor om hur vi sköter naturspots, kontakta Göteborgs Stad genom att ringa 031-3650000 eller genom att fylla i det här formuläret .