Till sidans huvudinnehåll
Ida Redig duschar till en schlager.
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Duscha till en schlager – tre minuter räcker för att bli läcker

Publicerad 17 april 2024

Inför Eurovision Song Contest har Kretslopp och vatten en kampanj om att spara vatten. Den 29 april till 2 maj kommer 300 informationstavlor på stan att uppmana göteborgarna att ”Duscha till en schlager”, det vill säga duscha i max tre minuter. I affischkampanjen syns tre göteborgare som alla tävlat i Melodifestivalen: Ida Redig, Peter Samuelsson och Caroline Wennergren.

Göteborgaren gör av med 140 liter vatten per dygn, varav 60 liter på personlig hygien. I genomsnitt duschar vi 6 minuter* och gör då av med cirka 60 liter vatten. Att i stället duscha tre minuter, vilket är lika lång tid som en schlagerlåt får vara, sparar vi alltså 30 liter vatten. Förutom att ta kortare duschar uppmanas göteborgarna att laga läckande kranar, vattna med regnvatten och fylla sina disk- och tvättmaskiner.

Vårt mål är en förbrukning på 100 liter per person och dygn, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktionen på Kretslopp och vatten. Det är lika mycket som danskarna förbrukar och de har samma levnadsstandard som vi i Sverige.

Kortare duschar sparar el och kemikalier

Med råvatten från Göta älv har Göteborg inte brist på vatten, men staden växer och dricksvattnet från vattenverken måste räcka till fler. Annars måste vattenverk och ledningsnät byggas ut, vilket är påfrestande både för miljö och ekonomi. Dessutom kräver reningen el och kemikalier.

Om alla göteborgare duschar till en schlager skulle det under ett år spara 3 000 MWh el vilket motsvarar elförbrukningen för 150 eluppvärmda villor. Dessutom skulle det spara 720 ton kemikalier i reningsprocessen. Det skulle vara ett steg för vårt arbete för att nå Göteborgs Stads mål om att ha nära noll koldioxidutsläpp år 2030, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Med uppmaningen om att duscha till en schlager vill vi få göteborgarna att tänka till över sina duschvanor, men också sin vattenanvändning i stort.

Melloartisterna i kampanjen delar gärna med sig av sina tips

Stäng av strålen och ställ in vatten i kylskåpet

- Mitt tips för att spara vatten är att stänga av duschen när man tvålar in sig och ha lågt vattentryck i sin dusch, säger Ida Redig, som var med i Melodifestivalen 2018 med låten ”Allting som vi sa”.

Peter Samuelsson, basist i Barbados, har varit med i Melodifestivalen fyra gånger mellan 2000 och 2003 och kommit tvåa med låtarna ”Se mig” och ”Allt som jag ser”. Vid sidan av musiken driver han en VVS-firma.

- Dricksvatten i kranen är en lyx som vi har i Sverige. Det är självklart att spara på något som inte är en självklarhet i andra delar av världen. Blir man medveten om det så gör man val som förbrukar mindre vatten, säger Peter Samuelsson.

Caroline Wennergren, har varit med i Melodifestivalen 2005 med ”A Different Kind of Love” och 2015 med ”Black Swan”. Hon vill uppmana göteborgarna att inte duscha så ofta.

- Det handlar om att vara rädd om huden. Den torkar ut, säger Caroline Wennergren.

Ett annat tips som hon har för att spara vatten är att ha en flaska kallt vatten i kylskåpet. Då slipper man spola en massa vatten ur kranen för att få fram kallt vatten när man vill dricka.

Kampanjen ”Duscha till en schlager” visas på stadsinformationstavlorna i Göteborg från 29 april till 12 maj, på goteborg.se/sparavatten och på sociala medier.

*Enligt opinionsundersökningar duschar vi i snitt sex minuter (Ipsos Norm) och 5,5 gånger per vecka (Novus).

Ulrika Naezer och Johan Flanke

Fler tips som sparar vatten:

  • Ha en kanna vatten i kylen, så slipper du spola tills det blir kallt.
  • Fyll disk- och tvättmaskinen och använd eco-programmet.
  • Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig.
  • Duscha i stället för att bada.
  • Vattna trädgården med regnvatten på morgon eller kväll då vattnet inte avdunstar lika lätt.
  • Laga droppande kranar.

Fakta: Duscha till en schlager

  • 2023 förbrukade en göteborgare i snitt 140 liter dricksvatten per dag.
  • För varje minut som man duschar använder man tio liter vatten. En genomsnittlig dusch förbrukar alltså 60 liter vatten.
  • Om alla göteborgare kortade sin duschtid till tre minuter skulle vattenförbrukningen under ett år minska med 5 148 miljoner liter vatten eller lika mycket vatten som krävs för att fylla Valhallabadets alla åtta bassänger 1 200 gånger.
${loading}