Foto: Lo Birgersson

Grundskoleförvaltningen

Göteborgs grundskoleförvaltning ansvarar för den kommunala grundskolan, grundsärskolan, fritidshem, förskoleklass och kulturskolan.

Organisation och ledning

Grundskoleförvaltningen består av 138 grundskolor inklusive grundsärskolor samt kulturskolan. Ungefär 47 000 elever har sin dagliga undervisning i grundskolan. Totalt arbetar cirka 9 700 medarbetare inom grundskoleförvaltningen där merparten av de anställda är lärare.

Våra verksamheter

Grundskoleförvaltningen ansvarar för verksamheten i stadens kommunala grundskolor från förskoleklass till och med årskurs nio, grundsärskolan samt fritidshem och kulturskolan. Vi arbetar tillsammans för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla elever, i alla skolor i Göteborg ska få möjligheten att forma ett bra liv.

Grundskolenämnden

Grundskolenämnden består av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare. Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden och har runt 10 möten per år. Nämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten. Grundskolenämndens ledamöter utses av kommunfullmäktige och arbetar enligt bland annat kommunallagen, skollagen och antaget reglemente.

Rektor om rektorsverkstad

En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Här kommer vi efter varje tillfälle presentera tre frågor och svar från en av de deltagande rektorerna.

Mötet lärare elev

Här finns länkar till artiklar i vår serie - Mötet mellan lärare och elev. Med artiklarna vill vi visa grundskoleförvaltningens inriktning och de områden som vi vill stärka. De är i huvudsak tre områden: Ökad kvalitet i undervisningen, Tydligare ansvar för att öka elevernas kunskapsresultat och ökad likvärdighet mellan skolor.

Ny skolenhetsorganisation

Här hittar du information om vårt arbete med ny skolenhetsorganisation. Den nya organisationen införs från läsårets start höstterminen 2021.

Projekt i grundskoleförvaltningen

Är du intresserad av att läsa om vilka olika projekt som är på gång på grundskoleförvaltningen? Då har du kommit helt rätt! Här får du en kort introduktion av våra olika projekt. Du får också länkar som leder dig vidare till projektens olika webbplatser.

Grundskoleförvaltningen i sociala medier

Här presenterar vi de plattformar på sociala medier som grundskoleförvaltningen är med och deltar på. Vi har podcast, LinkedIn och YouTube-kanal och inom kort kommer vi att starta en vlogg.

Skolverkstan - en podd om lärande

Skolverkstan är en podd om lärande i grundskolan i Göteborg där Bengt Randén, direktör på grundskoleförvaltningen, samtalar med olika gäster. Här lyfter vi fram tankar om kvalitet, ansvar, styrning och likvärdighet för att öka elevers lärande.

Så behandlar vi personuppgifter

Dataskyddsförordningen, DSF (GDPR), är till för att din personliga integritet inte ska kränkas genom behandling av personuppgifter. All behandling av personuppgifter på grundskoleförvaltningen utgår från syftet med behandlingen, vi samlar aldrig in personuppgifter om det inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Aktuellt

 • Värsta bästa skolan - Elever i förorten tycker om sin skola

  Publicerad 26 januari 2022
  Elever i förorten tycker om sin skola och uppskattar utbildning. De beskriver en stark tillhörighet till skolan, samtidigt som de är kritiska till hur skolan oftast framställs i media. I ett nytt avsnitt av podden Skolverkstan möter grundskoledirektör Bengt Randén forskaren Jonas Lindbäck som undersökt hur högstadieelever i ett av Göteborgs socioekonomiskt utsatta område själva ser på sin skolgång.
 • ABC föräldraträffar ger barnfamiljer stöd i vardagen

  Publicerad 21 januari 2022
  Göteborgs Stad ger olika slags stöd till föräldrar och andra viktiga vuxna. Ett exempel är ABC föräldraträffar där fokus är att ge stöd och hjälp i föräldrarollen.
 • Ansträngt läge på Göteborgs grundskolor med anledning av Covid19

  Publicerad 20 januari 2022
  Sedan vårterminen började för drygt en vecka sedan är många elever och medarbetare hemma på grund av sjukdom. Andelen med konstaterad covid-19 har ökat, men framför allt beror frånvaron på att medarbetare är hemma när de har symptom.
 • Problem med e-tjänsten ”Önska skola”

  Publicerad 17 januari 2022
  Under helgen och under måndag förmiddag (2022-01-17) har det varit problem för vårdnadshavare i Göteborg att logga in i e-tjänsten önska skola. Det har drabbat fler kommuner men är nu löst.
 • Nu kan du som vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten 2022

  Publicerad 14 januari 2022
  Med start 15 januari kan du som vårdnadshavare önska på vilken skola du helst vill att ditt barn ska gå till hösten. Det gäller barn som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet för att fortsätta sin skolgång i grundskolan.
 • Fritidshemmet på Sisjöskolan utvärderar verksamheten hela tiden

  Publicerad 13 januari 2022
  När ”Feliz Navidad” låter på Sisjöskolans gård springer alla eleverna till leksaksboden. För de vet att nu blir det julkalender – och roligt. Men de vet inte vilket arbete som ligger bakom för att aktiviteten kring ”Julkalendern” ska fungera. Efter en enkel utvärdering vet alla de som arbetar i fritidshemmet hur de ska göra. För de utvärderar verksamheten hela tiden.
 • Om grundskoleförvaltningen och coronaviruset

  Publicerad 29 december 2021
  Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Friska barn stannar hemma om andra som de bor med har konstaterad covid-19.
 • Elever uppträdde med egna dikter

  Publicerad 17 december 2021
  Det är samling i gymnastiksalen som idag är scen och salong. Redan när de första tonerna slås an så är eleverna med. De kan alla texter och melodier och de sjunger med. De märks att de tränat flitigt på alla sånger under höstterminen.
 • ”Det enda yrket där jag har fått applåder när jag kommit tillbaka efter att ha varit sjuk”

  Publicerad 16 december 2021
  Om fler valde karriärväg som Angelica Lundin skulle skolans stora utmaning med kompetensförsörjning snart vara löst. I podden Skolverkstan berättar hon om resan från kemiforskningen via läraryrket till sin nya roll som skolledare på Ryaskolan.
 • Gemensamma regler för skolplacering

  Publicerad 13 december 2021
  I november beslutade politikerna i grundskolenämnden om gemensamma regler för skolplacering i förskoleklass, grundskola och grundsärskola. Reglerna har inga stora förändringar och ska börja gälla 1 januari 2022.
 • Vi höjer elevpengen med 3,5%

  Publicerad 7 december 2021
  Politikerna i kommunfullmäktige har bestämt att grundskoleförvaltningen får 8,9 miljarder kronor nästa år. Nu har politikerna i grundskolenämnden bestämt vad de 8,9 miljarderna ska användas till.
 • Vårdnadshavarna är med i Anna Elias undervisning

  Publicerad 3 december 2021
  Anna Elias vill arbeta med ”öppen dörr” till klassrummet så att vårdnadshavare kan komma på besök. Hon börjar samarbetet så snart som möjligt efter skolans start. Det är viktigt för att eleverna ska känna lust att lära sig. I dag handlar arbetspasset om att läsa och skriva.
 • Den lilla skolan mitt i stan

  Publicerad 2 december 2021
  Det märks att rektorn och lärarna är stolta över sin skola. Den lilla byskolan mitt i stan. Ända sedan starten 1991 har de firat var tionde eller femtonde år. Eller som nu att Gustaviskolan funnits i 30 år. Inför varje firande så har eleverna varit med och skapat ett fint textilverk och så har de gjort även den här gången. Verket består av tygbitar som eleverna har skapat själva och som sedan fogats ihop till en stor väggbonad.
 • Cristina Kullberg på Långmosseskolan får årets Pennsvärd

  Publicerad 29 november 2021
  — Eleverna ska lära sig samarbeta, våga ifrågasätta och säga vad de tycker och tänker. De ska tro att de kan påverka. För att kunna påverka måste man ge eleverna verktyg för att kunna bygga det svenska språket både skriftligt och muntligt, säger Cristina Kullberg. Den 30 november får hon ta emot Pennsvärdet för sitt arbete.
 • Skolan en positiv kraft i ett områdes utveckling

  Publicerad 25 november 2021
  Skolan har en stor betydelse i barns liv, men är långt ifrån den enda spelaren. Samarbete mellan skola, socialtjänst, föreningar med flera är ofta avgörande. Hur skolan kan arbeta för att vara en positiv kraft i det arbetet diskuteras i senaste poddavsnittet av Skolverkstan med Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan och Eva Looström, processledare på Lövgärdesskolan. Båda arbetar aktivt med områdesutveckling kring sina skolor. Ett arbete som är särskilt viktigt i utsatta områden, där skyddsnäten runt varje elev är glesare.
 • Gamlestadsskolan 100 år: Vaddå 1900-tal?

  Publicerad 23 november 2021
  Flickorna i klassen blev inte straffade. De skulle vara ”duktiga och snälla” - och det var de. Men pojkarna kunde bli dragna i örat eller i håret ovanför örat där det gjorde ont. Eleverna på Gamlestadsskolan ställde frågor till en elev som gick på skolan 1953-54 i samband med att skolan fyllde 100.
 • Läsårstiderna för läsåret 2022/2023 klara

  Publicerad 18 november 2021
  Nu är det klart vilka dagar eleverna i förskoleklass, grundskola och grundsärskola ska gå i de kommunala skolorna nästa läsår.
 • Så går det för kvaliteten i skolorna

  Publicerad 17 november 2021
  Nu är kvalitetsrapporten för läsåret 2020/2021 klar. Flickorna har fortsatt bättre kunskapsresultat än pojkarna. Eleverna upplever studieron som generellt bättre. Samarbetet mellan professionerna på skolorna ökar.
 • Önska skola i januari

  Publicerad 12 november 2021
  Du som vårdnadshavare kan önska den skolan som du helst vill att ditt barn ska börja på. Önska skola är öppen 15 januari-15 februari.
 • Samverkan mellan skola och hem

  Publicerad 10 november 2021
  Politikerna i grundskolenämnden har beslutat om en riktlinje som är tänkt att vara ett stöd i kontakten mellan skolan och hemmet. Från och med januari nästa år är det upp till skolorna att jobba med riktlinjen på den egna skolan.
 • Monzer El-Sabini vann pris för ”Årets insats” på Framtidsgalan

  Publicerad 9 november 2021
  Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan vann pris för ”Årets insats” på framtidsgalan som hölls i Stockholm idag. — Strålande, jätteroligt och välförtjänt, säger Peter Johansson, utbildningschef i Nordost
 • Elevers röster viktiga när vi bygger skolor

  Publicerad 8 november 2021
  Grundskoleförvaltningen arbetar med att öka elevers och vårdnadshavares delaktighet och inflytande i skolan. Sen hösten 2020 arbetar vi med att utveckla elevers delaktighet när skolorna byggs om och byggs till. Eleverna är nu mer delaktiga i planering och utformning.
 • Läxhjälpare gör skillnad på Ryaskolan

  Publicerad 3 november 2021
  - Jag frågade Noah hur det hade gått på provet om andra världskriget. Eleven svarade att det hade gått jättebra eftersom hen kom ihåg så mycket med hjälp av tankekartan som vi gjorde tillsammans, berättar Sejla Islami, Läxhjälpare på Ryaskolan.
 • Önska musikklass

  Publicerad 1 november 2021
  Nu är det dags att önska musikklass. Musikklasser finns på tre av Göteborgs Stads kommunala grundskolor, Brunnsboskolan på Hisingen, Nordhemsskolan i centrum och Utmarksskolan i nordost. Sista ansökningsdag är olika på de tre skolorna. Gemensamt är att sista datum för att tacka ja eller nej till erbjuden plats är den 25 februari 2022.
 • Seniora lärare behövs i skolan

  Publicerad 29 oktober 2021
  Hur får vi seniora lärare att trivas och stanna? Den som har många års erfarenhet har mycket att bidra med till skolan. I ett nytt avsnitt av podden Skolverkstan samtalar Bengt Randén tillsammans med specialpedagogen Lisbeth Lorné och läraren Åke Strand.
 • Skolinspektionen stänger Römosseskolorna-alla elever får en ny skolplats

  Publicerad 27 oktober 2021
  Skolinspektionen har beslutat att Römosseskolan Agnesberg, Römosseskolan, Gårdsten och Lilla Römosseskolan stänger. Skolorna stänger 19 november.
 • GöteborgsOperans danskompani lyfte Donsöskolan

  Publicerad 18 oktober 2021
  Pojkarna vid fönstret börja göra samma rörelser som dansaren Zander Constant gör på den lilla scenen mitt i klassrummet. De fnittrar lite, men kan inte låta bli att dansa med på stolarna.
 • Artificiell intelligens hjälper eleverna lära sig läsa

  Publicerad 11 oktober 2021
  Skolorna testar hela tiden nya verktyg för att eleverna ska lära sig mer och nå sina mål. På Frölundaskolan prövas ett nytt system som ska hjälpa lärarna se hur bra eleverna läser. Systemet använder till del artificiell intelligens. Det innebär att datorerna lär sig under tiden de arbetar.
 • Grundskoleförvaltningen hanterar 30 000 datorer varje år

  Publicerad 28 september 2021
  — Vi lämnar ut 15 000 datorer och hämtar in 15 000 datorer i Göteborgs Stads skolor varje år. Eleverna ska ha verktyg för att lära som fungerar, förklarar Petter Starnäs som arbetar med att stadens elever ska ha bra datorer.
 • Grundskoleförvaltningen en av sju som har fått ”Guldtrappan"

  Publicerad 24 september 2021
  Varje år delas Guldtrappan till organisationer som arbetar för att utveckla elevernas digitala kunskaper och kompetens.