Grundskoleförvaltningen

Göteborgs grundskoleförvaltning ansvarar för den kommunala grundskolan, grundsärskolan, fritidshem, och fritidsklubbar.

Grundskoleförvaltningen består av 146 grundskolor inklusive grundsärskolor. Drygt 58 500 elever har sin dagliga undervisning i grundskolan. Totalt arbetar cirka 8 000 medarbetare inom grundskoleförvaltningen där merparten av de anställda är lärare.

Grundskoleförvaltningen ansvarar för verksamheten i stadens kommunala grundskolor från förskoleklass till och med årskurs nio, grundsärskolan samt fritidshem. Vi arbetar tillsammans för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla elever, i alla skolor i Göteborg ska få möjligheten att forma ett bra liv.

Grundskolenämnden består av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare. Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden och har totalt 12 möten per år. Nämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten. Grundskolenämndens ledamöter utses av kommunfullmäktige och arbetar enligt bland annat kommunallagen, skollagen och antaget reglemente.

I Göteborgs Stad fördelar vi pengarna till skolorna genom en så kallad resursfördelningsmodell. Här kan du läsa mer om vilka regler som ligger till grund för fördelningen. Syftet med modellen är att fördelningen till alla skolor ska vara förutsägbar, transparent och samma regler ska gälla för alla skolor i staden. Här finns även information om fördelningen till de olika skolorna.

Dataskyddsförordningen, DSF (GDPR), är till för att din personliga integritet inte ska kränkas genom behandling av personuppgifter. All behandling av personuppgifter på grundskoleförvaltningen utgår från syftet med behandlingen, vi samlar aldrig in personuppgifter om det inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

En onsdag i månaden har Grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Här kommer vi efter varje tillfälle presentera tre frågor och svar från en av de deltagande rektorerna.

Här finns länkar till artiklar i vår serie - Mötet mellan lärare och elev. Med artiklarna vill vi visa grundskoleförvaltningens inriktning och de områden som vi vill stärka. De är i huvudsak tre områden: Ökad kvalitet i undervisningen, Tydligare ansvar för att öka elevernas kunskapsresultat och ökad likvärdighet.

Aktuellt

 • Till dig med barn i fritidshem - avgift för juli

  Publicerad 16 augusti 2019
  Fakturan för plats i fritidshem skickades inte ut i juli. Det beror på ett misstag av förvaltningen och vi beklagar det! Beslutet att avgift ska betalas även för juli månad är nytt för i år och fattades av politikerna i kommunfullmäktige förra året. Vi återkommer med information så fort vi vet när fakturan kommer att skickas ut. Vi kommer att se till att det här inte händer igen.
 • Nyckeln till mina elever går via deras intressen

  Publicerad 1 augusti 2019
  Det är fredag och Lovisa Falk förbereder en lektion i syslöjd med några elever ur årskurs sex på Fjällskolan. Det är lite stökigt innan Lovisa med lugn och stadig röst förklarar vad som kommer att hända under dagens lektion. Det märks att Lovisa gillar sitt arbete som slöjdlärare.
 • Jag skapar ett lugnt klassrum

  Publicerad 25 juli 2019
  När du går till klassen på Hammarkullsskolan möter du ett lugnt klassrum. - Det spelar roll för hur mycket eleverna lär sig menar läraren Dhoha Chahrour
 • Elever pluggar med hjälp av musik

  Publicerad 18 juli 2019
  Klass 2D på Långmosseskolan använder sig av en app som på ett lekfullt sätt får eleverna att plugga bättre och få bättre studiero med hjälp av klassisk musik. - Jag blir alltid extra glad när vi får lyssna på musik på lektionen, säger eleven Oliver.
 • En alldeles speciell energi på Backegårdsskolan

  Publicerad 11 juli 2019
  Första dagen när Andreas klev av spårvagnen på Komettorget och närmade sig Backegårdsskolan kom massor av barn springande och mötte upp med frågor som ”Hej, vem är du?” ”Vad kommer du ifrån?” ”Vad ska du göra här?”
 • Musik ett eget sätt att uttrycka sig

  Publicerad 4 juli 2019
  Ett annat språk och ett eget sätt att uttrycka sig. Det är viktiga delar som musikundervisningen ger eleverna menar läraren Anna Pappinen Hillert som arbetar på Rosendalsskolan i Härlanda.
 • För Sophia är samspelet med eleverna det viktigaste

  Publicerad 28 juni 2019
  Nina och Love går båda i åttan. Love tycker det är jobbigt med matte och tycker inte alltid att det är lätt att hänga med. Nina känner precis tvärt om att det är för lätt och att hon lätt blir uttråkad vid genomgångar. - Jag trivs verkligen som lärare, det är en utmaning att nå fram till alla och få de att prestera på sin nivå. Jag vill att alla ska lyckas efter sina förutsättningar, säger Sophia Ericsson som är lärare i både matte och teknik på Torslandaskolans högstadium.
 • Tillsammans utbildar vi Göteborg

  Publicerad 26 juni 2019
  I ett år har alla grundskolor, alla elever, alla barn och ungdomar varit samlade under ett och samma tak i Göteborgs grundskoleförvaltning.
 • Så gick skolvalet i Göteborg

  Publicerad 25 juni 2019
  Grundskoleförvaltningen har genomfört sitt allra första skolval. Ungefär 12 000 barn och elever omfattades av skolvalet inför hösten 2019. Nu kan vi visa hur många som sökte i olika delar av staden och hur många som fick platser på grundskolorna de önskade.
 • Språk nyckeln till elevers kunskapsutveckling

  Publicerad 20 juni 2019
  Annicka Lundbergs klass på Tretjänsskolan består av 22 elever med olika språkkunskaper då alla utom en har ett annat modersmål än svenska. Genom att analysera texter och fokusera på språket i alla ämnen har hennes elever utvecklat sitt språk och kunskap.
 • Vi ser att barnen blir mer alerta när de rör på sig

  Publicerad 14 juni 2019
  Fredag förmiddag i klass 2b. Är ni redo för att köra lite Röris, frågar Bettan. Klassen nickar och ställer sig upp. Musiken drar igång. Eleverna sträcker upp händerna i luften och börjar trampa igång benen i takt till musiken.
 • Rektorsverkstad nr 7, Tema: om det pedagogiska ledarskapet i en digital tid

  Publicerad 9 juni 2019
  En onsdag i månaden har Grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorerna i Göteborgs kommunala grundskolor. Onsdagen den 5:e juni handlade verkstaden om det pedagogiska ledarskapet i en digital tid. Vid varje tillfälle ställer vi tre frågor till en av rektorerna. Den här är gången är det Johan Rasmusson, rektor på Torpaskolan som svarar.
 • Tydlighet och struktur utvecklar eleverna

  Publicerad 6 juni 2019
  – Det är så underbart när man ser att barnen samarbetar, hjälper och vägleder varandra och när man hör – du kan inte skriva så, du måste skriva så här i stället – då vet man att man nått fram, säger Minela Popovcevic, lärare i årskurs 3 på Sjumilaskolan.
 • Språkutvecklingen i fokus

  Publicerad 29 maj 2019
  Charlotte Fri arbetar som lärare för nyanlända elever i förberedelsgruppen på Sandeklevsskolan i Bergsjön. Charlotte tycker att det är viktigt att ta vara på alla de språkkunskaper som finns i gruppen och använda dem i undervisningen.
 • Nordhemsskolan - en skola för uppfinnare

  Publicerad 17 maj 2019
  Nordhemsskolans elever har i flera år vunnit Sveriges största uppfinnartävling för unga. I år tog Mauritz som går i åttan tredje priset för ”teknisk lösning”. Han var en av 1 200 elever i åldern 12–15 år från hela Sverige som lämnade in bidrag till årets tävling. Och juryn tyckte att uppfinningen var så bra att den tog sig ändå upp till prispallen.
 • Coolt att få träna simning i skolan

  Publicerad 16 maj 2019
  Alla elever i årskurs 6 på Bergsjöskolan kan simma! Eric Nilsson, som är idrottslärare menar att simträningen stärker elevernas självförtroende, speciellt hos dem som behöver det mest. - De kan så mycket mer än de tror, säger Eric.
 • Rektorsverkstad nr 6, Tema: Uppföljning och analys

  Publicerad 9 maj 2019
  En onsdag i månaden har Grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorerna i Göteborgs kommunala grundskolor. Onsdagen den 8:e maj handlade verkstaden bland annat om uppföljning och analys. Vid varje tillfälle ställer vi tre frågor till en av rektorerna. Den här är gången är det Carolin Juneberg rektor på Hovåsskolan 7-9 och grundsärskolan Läsö som svarar.
 • Bättre raster ökar kvaliteten i undervisningen på Sisjöskolan

  Publicerad 6 maj 2019
  På Sisjöskolan i Askim uppstod ofta konflikter på rasterna. Då fick fritidspedagogen Kristian Kjäll avsatt tid för att planera in aktiviteter och köpa in nya uteleksaker. Sen dess har konflikterna minskat och lektionerna blivit bättre.
 • Årets elevenkät i grundskolan

  Publicerad 3 maj 2019
  Nu är resultaten från årets elevenkät från Göteborgsregionen här, och det är få förändringar för Göteborgs grundskolor jämfört med förra årets resultat.
 • Att äga sitt lärande

  Publicerad 25 april 2019
  Elever måste äga sitt lärande. Det menar Gresa Shulemaja, som undervisar i årskurs 4 på Skytteskolan i Högsbo. För att eleverna ska veta vad de behöver träna på har de tydliga mål för varje ämne och för varje lektion. – Det ökar elevernas vilja att lära när de själva ser sina framsteg och sin utveckling, säger Gresa.
 • Att bjuda på sig själv skapar goda förutsättningar för lärande

  Publicerad 18 april 2019
  För att klara av en måndagstrött sjundeklass tar Johan Ekmark till knepet att ibland bjuda på en historia från verkliga livet. - Det gäller ibland att bjuda på sig själv för att få dem att vakna till och bli inspirerade, säger Johan Ekmark, högstadielärare i engelska och samhällsorienterande ämnen på Jättestensskolan i Biskopsgården.