Sortera ut matavfall

Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du sorterar ut ditt matavfall i den bruna påsen. Gör du det, gör vi biogas och biogödsel av matavfallet och du är med och bidrar till det naturliga kretsloppet. Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse. Resterna efter biogastillverkningen blir gödning, och vi vill inte sprida plastrester på våra åkrar.

Bruna påsen i både villor och hyreshus

Du kan använda vår bruna papperspåse om du bor i villahushåll, i hyreshus eller i bostadsrättsförening. Förutsättningen är att du eller din fastighetsägare har separat insamling av matavfall. Papperspåsen har du i vår luftiga hållare, och när påsen är full lägger du den i ett eget kärl som vi tömmer. Påsarna med ditt matavfall körs till behandling. Där omvandlas matresterna till biogas för fordon och till biogödsel som ersätter konstgödsel. 

Bor du i villa och inte sorterar ut ditt matavfall kan du ändra ditt abonnemang här.

Äger du eller förvaltar du flerbostadshus där matavfallet inte sorteras ut läser du om hur du ändrar ditt abonnemang här.

För villor och radhus delar vi ut säckar och påsar för matavfall två gånger per år. För fritidshus delar vi ut dem innan hämtningssäsongen börjar. Till flerbostadshus och verksamheter levererar vi matavfallspåsar efter beställning.

Det här kan du lägga i den bruna påsen

 • Matrester, råa och tillagade
 • Frukt- och grönsaksrester
 • Ägg och bröd
 • Fisk- och skaldjursrester
 • Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
 • Hushållspapper och pappersservetter
 • Snittblommor och krukväxter utan jord
 • Hushållspappret du använt för att torka ur fett ur stekpannan

Det här kan du inte lägga i den bruna påsen

 • Tobak, fimpar och snus
 • Blöjor och bindor
 • Tyg
 • Innehållet i dammsugarpåsen
 • Kattsand och kutterspån
 • Sand, jord, lera och grus
 • Glas och metallföremål
 • Grillkol och vedaska
 • Jord från krukväxter

Observera att det också är viktigt att det inte kommer med plastfolie, plastpåsar och annat som inte kan brytas ned i matavfallspåsen. Lägg aldrig den bruna papperspåsen i en plastpåse när du slänger den.


Se till att påsen inte blir knôkfull innan du stänger till den.

Ingen plast i eller runt den bruna påsen

Observera att det också är viktigt att det inte kommer med plastfolie, plastpåsar och annat som inte kan brytas ned i matavfallspåsen. Lägg aldrig den bruna papperspåsen i en plastpåse när du slänger den. Ta istället en torr papperspåse utanpå den blöta. Papperspåsen är specialgjord av ett våtstarkt material som är lätt nedbrytbart. För att hålla din påse torr kan du lägga luftigt ihopknycklat tidningspapper eller äggkartong i botten, innan du lägger i ditt matavfall. 

Den bruna papperspåsen används både av villahushåll och i många hyreshus och bostadsrättsföreningar. Den fyllda papperspåsen lägger du i kärlet för matavfall. Påsarna med ditt matavfall körs till behandling. Där omvandlas matresterna till biogas för fordon och gödning. Lägg därför aldrig matavfallspåsen i en plastpåse. Vi vill ju inte sprida plastrester på våra åkrar.

Ställ din bruna påse luftigt

Du bör ställa din matavfallspåse luftigt och det kan du göra i vår specialgjorda hållare av plast. Om du bor i villa eller småhus kan du beställa hållaren av vår kundservice. Bor du i lägenhet i flerbostadshus kan din värd eller bostadsrättsförening beställa den åt dig. Påshållaren är gratis och har måtten B 247 x D 197 x H 280 mm.


Den här hållaren hjälper till att hålla din påse torr.

Om dina bruna påsar tar slut

Här kan du beställa fler matavfallspåsar

Kattsand blir inte biogas

Kattsand ska inte läggas i påsen för matavfall eftersom den inte går att omvandla till biogas. Den är heller inte bra för din kompost, eftersom den innehåller bakteriedödande medel i form av bakterier som i sin tur kan ta död på kompostens nyttiga bakterier. Kattsand ska därför slängas i den vanliga soppåsen.

Vill du som bor i småhus att vi hämtar ditt matavfall?

Så här gör du som bor i villa eller radhus för att ändra ditt abonnemang

Äger du flerbostadshus eller sköter du bostadsrättsförening?

Här kan du läsa hur du beställer hämtning av matavfall.

Tänk på att det är billigare för dig som villa- eller flerbostadshusägare att sortera ut matavfall än att inte göra det! Läs mer om vad olika abonnemang kostar här: