Korttidsplats inom äldreomsorgen​

Ett beslut om korttidsvistelse innebär att du får vård och omsorg under en begränsad tid. Det kan vara efter en sjukhusvistelse där du har stort behov av stöd och omsorg i din vardag som inte kan tillgodoses hemma.

Korttidsplats för tillfällig vård och omsorg

Syftet med korttidsplatsen är att stödja dig när du behöver få tillbaka, behålla eller förbättra din förmåga att klara dig i vardagen och på så sätt möjliggöra att du kan bo kvar hemma.

Ett beslut om korttidsplats upphör att gälla om du blir inskriven på sjukhus. Det innebär att du förlorar din korttidsplats. Om du får nytt behov kan du ansöka igen.

Att vara på en korttidsplats

När du bor på en korttidsplats för tillfällig vård och omsorg kan du och dina anhöriga vända er till kontaktpersonalen med frågor. Du får kan antingen få ett eget rum, eller ett som du delar med någon annan. Här har du tillgång till gemensamma utrymmen såsom matsal, TV-rum och uteplats. 

Ansök om korttidsplats 

För att ansöka om korttidsplats behöver du alltid kontakta en socialsekreterare som gör en bedömning utifrån dina behov.  

Hitta socialsekreterare

Bra att ta med till din vistelse på korttidsenhet

Korttidsenheten står för sängkläder och handdukar. Du behöver ta med dig till exempel hygienartiklar, medicin för hela vistelsen, kläder med mera. Andra exempel på vad som kan vara bra att ta med är:

  • Egna hjälpmedel
  • Skor, inneskor eller halksockor
  • Inkontinenshjälpmedel
  • Legitimation och färdtjänstkort
  • Kontanter för eventuella läkarbesök, läkemedel eller taxiresor

Besökstider

Ett besök ska inte påverka målet med gästens korttidsvistelse. Därför är rekommendationen att korttidsgäster kan ta emot besök från klockan 14. 

Korttidsplats som avlösning 

När den som vårdar dig i hemmet inte orkar eller har möjlighet att ge stöd och hjälp kan du ansöka om avlösning på en korttidsplats.  

Läs mer om avlösning för dig och din närstående. 

Vad kostar korttidsplats? 

Här kan du läsa om avgifter och kostnader för korttidsplatsen. 

Covid-19: Korttidsenheter

För att kunna erbjuda trygga besök samt begränsa risken för smittspridning på korttidsenheter har Göteborgs Stad särskilda besöksrutiner. Dessa innebär kort att besökare ska använda munskydd under besök hos korttidsgäster och tvätta eller sprita händer när du kommer och tänka på att hålla avstånd.

Stanna hemma om du är sjuk

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stanna hemma om du upplever förkylningssymtom. Tillsammans kan vi bromsa smittspridningen.