Mest besökta stadsdelsbiblioteket i Göteborg 2017: Angereds bibliotek

Fotograf: Lo Birgersson

Publicerad 8 februari 2018

Enligt en nyligt framtagen sammanställning över besökssiffror är Angereds bibliotek återigen det mest besökta biblioteket i Göteborgs Stad efter Stadsbiblioteket. Drygt fyra miljoner besökare kom till biblioteken i Göteborgs Stad under 2017.

Med nästan 260 000 besökare under fjolåret placerar Angereds bibliotek sig som det mest besökta stadsdelsbiblioteket, och det näst mest besökta biblioteket i Göteborgs Stad, enligt en sammanställning över antal besökare på biblioteken under 2017. Totalt har de tre biblioteken i Angered haft 371 000 besök, en liten nedgång från 2016 eftersom Hammarkullens bibliotek varit stängd för renovering. Det mest besökta biblioteket i Göteborgs Stad under 2017 var Stadsbiblioteket.

- Att vi fortsätter att locka så många besökare till Angereds bibliotek och övriga bibliotek i stadsdelen visar att vi har en service som efterfrågas av våra invånare, säger AnnMari Davidsson, bibliotekschef i stadsdelsförvaltningen Angered.

Aktiviteter för barn och unga

Under året har antal utlån minskat något för biblioteken, men samtidigt har ett brett utbud av aktiviteter lockat besökare i alla åldrar. Under året arrangerades knappt 2000 aktiviteter varav drygt 1000 riktade sig till barn och unga.

- Det är många olika aktiviteter som vi erbjuder, bland annat sagostunder, studiehandledning, författarbesök, datorhandledning och boksamtal. Allt detta är viktigt för att skapa en jämlik stad. Mycket av vårt arbete baserar sig på ett nära samarbete med andra delar av stadsdelsförvaltningen, till exempel genom besök på förskolor och familjecentraler runt om i stadsdelen. Vi arbetar läsfrämjande på många olika sätt och biblioteken har en viktig roll för att skapa en stad där vi läser för våra barn, säger AnnMari Davidsson.

Fakta besökare 2017

Topp tre bibliotek i Göteborgs Stad:

Stadsbiblioteket - 1 327 958
Angereds bibliotek - 257 206
300m2 - 245 700

Antal besökare till övriga bibliotek i stadsdelen:

Hjällbo bibliotek - 113 284
Hammarkullen – stängd för renovering