Nya regler för dig som behöver hjälp på resan i kollektivtrafiken från 1 januari 2020

Publicerad 7 juni 2019

Från den 1 januari 2020 kan du som färdtjänstberättigad inte längre ta med en medresenär med ditt färdtjänstbevis när du reser på bussar, spårvagnar, båtar och tåg i Göteborg.

För att kunna ta med dig hjälp på din resa i den allmänna kollektivtrafiken behöver du istället ansöka om ett Reshjälpskort. Detta ger dig samma möjligheter som tidigare fast nu i hela regionen. Reshjälpskortet kostar ingenting och gäller för resor inom Västra Götalandsregionen och Kungsbacka. Med det får du som är färdtjänstberättigad ta med hjälp på resan avgiftsfritt. Du betalar för din egen resa själv.

Reshjälpskortet gäller i åtta månader från det att vi behandlar din ansökan. Det nuvarande erbjudandet förändras för att skapa samma möjligheter för alla färdtjänstberättigade i regionen.

Så här ansöker du

Du kan redan nu ansöka om kortet genom att fylla i blanketten ”Ansökan om Reshjälpskort” tillsammans med ditt färdtjänstintyg/beslut som du hittar på vasttrafik.se. Ansökan skickas in per mail till: reshjalpskort@vasttrafik.se eller med brev till Västtrafik AB, Reshjälpskort, Box 405, 401 26 Göteborg.

För att få Reshjälpskort krävs:

  • att du är färdtjänstberättigad med intyg/beslut från någon av kommunerna inom Västra Götaland och Kungsbacka.
  • att du blir registrerad som kund hos Västtrafik.
  • att du godkänner Västtrafiks hantering av personuppgifter.

Mer information

Har du frågor om Reshjälpskortet så vänder du dig till Västtrafiks kundservice 0771-41 43 00.

Har du frågor om ditt färdtjänstintyg och önskar en kopia på detta så vänder du dig till Serviceresors kundservice 031-41 95 52.

    ${loading}