Eleverna på Hammarkullsskolan älskar sitt skolbibliotek

Fotograf:

Publicerad 26 augusti 2021

Skolbiblioteket har en viktig roll på Hammarkullsskolan och för det har skolan belönats med utmärkelsen ”Ett bibliotek i världsklass”. Skolans rektor Linnéa Lindquist tycker att biblioteket är en naturlig del i skolans undervisning.

Eleverna på Hammarkullsskolan gillar sitt skolbibliotek. Hit kommer de gärna på rasten för att bläddra i böcker och prata med Julia Karlsson som är skolbibliotekarie.

– Jag kom hit för två år sedan och det är en satsning på språk och läsning. Vi jobbar aktivt med biblioteket i skolan och vi ser nu vi att eleverna är på och har bra frågor. De känner till författare och de ställer krav på vilka böcker de vill läsa, säger Julia.


Ett bibliotek i världsklass

Eleverna har lektion varje vecka med Julia i biblioteket. Biblioteket är en del av schemat och Julia Karlsson har ett bra samarbete med alla lärare och är med i planeringen av lektionerna.

– Det eleverna gör tillsammans med mig ska gå hand i hand med vad läraren gör i klassrummet. När läraren går igenom vad en faktabok är, så visar jag eleverna vad en källa är för något. Eleverna lär sig att vara källkritiska till information de möter, berättar Julia

Populära böcker

Att få eleverna att vara intresserade av att läsa och bläddra i böcker är heller inget problem. Vissa elever har det lite svårt, men det finns böcker för alla på olika nivåer och Julia kan berätta vilka böcker som är mest populära bland eleverna.

– Ja, här kan jag räkna upp titlar som, Handbok för superhjältar, Jakten på Jack, Lasse-Majas detektivbyrå, Amulett för de lite äldre eleverna, och när det gäller lättlästa så är familjen Monstersson populär. Jag tror att samma böcker är favoriter i hela landet, avslutar Julia Karlsson, skolbibliotekarie.

 

Fakta

Varje år delar DIK ut utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass till skolor som lyckats göra biblioteket till en självklar del av hela den pedagogiska verksamheten. Man ansöker själv och får svara på en mängd frågor utifrån DIK:s kriterier. Hammarkullsskolan var det enda skolbiblioteket i grundskolan i Göteborg som fick utmärkelsen.

Julia Karlsson slutade sin tjänst strax efter intervjun innan sommaren. Det var planerat sedan tidigare. Den nya bibliotekarien på Hammarkullsskolan heter Jonna.