E-böcker för läsplatta

En e-bok är en digital bok där du läser texten direkt på skärmen. Här beskrivs hur du lånar, laddar ner och för över e-böcker till din läsplatta.

Två webbplatser för e-böcker under en övergångsperiod

Nu kan vi erbjuda både svenska och engelska e-böcker i vår tjänst Overdrive som vi nu går över till helt. Under en övergångsperiod har vi även kvar sidan E-gotlib. För att låna till läsplatta är tjänsterna snarlika. Uppdaterad: 2019-07-12.

-----------------------

Låna, ladda ner och föra över e-bok till läsplatta

 1. Se till att du har ditt bibliotekskort och pin-kod.
 2. Skapa ett Adobe ID under Logga in på Adobes hemsida.
 3. Skaffa dig ett läsprogram och installera det på din dator. För de flesta läsplattor använder du Adobe Digital Editions. För Sonys olika läsplattor använder du Sony Reader. Auktorisera läsprogrammet på din dator med ditt Adobe ID.
 4. Öppna en webbläsare och gå till e-gotlib.elib.se eller gotlib.overdrive.com. Logga där in med ditt bibliotekskort och pin-kod. Sök nu upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller kategorierna under rubriken E-böcker.
 5. Klicka på Låna.
 6. Ladda ner boken som fil.
 7. Du ska nu få en fråga om du vill öppna eller spara filen URLlink.ascm, som är bokens nedladdningslänk. Välj Öppna med och se till att det står Adobe Digital Editions i menyn bredvid.
 8. För över boken genom att koppla din läsplatta till datorn med hjälp av en USB-sladd. Starta läsprogrammet. Välj biblioteksvyn, där ser du din läsplatta (Device) i vänsterspalten. För över boken till läsplattan genom att klicka på boken och dra den till läsplattans ikon. Första gången du använder läsplattan tillsammans med datorn, behöver du auktorisera läsplattan med samma Adobe ID som du använt till din dator.

Läsplattor

Att föra över en e-bok till en läsplatta kan fungera lite olika beroende på vilken läsplatta du använder. Titta för säkerhets skull i bruksanvisningen till din läsplatta.

På några få läsplattor kan du låna direkt via wi-fi. Följ då instruktionerna under rubriken iPad och iPhone, men hoppa över punkt 3. På de flesta läsplattor med wi-fi kan du inte låna bibliotekets e-böcker, eftersom de läsplattorna kan vara begränsade till en viss internetbokhandels e-böcker. Oftast kan du ändå läsa dina lånade e-böcker på en sådan läsplatta. Då behöver du låna och ladda ner boken på dator och sedan föra över till plattan med USB. För att låna bibliotekets e-böcker behöver din läsplatta stödja formatet EPUB och PDF samt Adobes kopieringsskydd (DRM). Se lista över fungerande appar och program.

Låneregler

 • En e-bok får du låna i 21 (Overdrive) eller 28 (E-gotlib) dagar.
 • Du får låna fyra böcker under en kalendermånad (Overdrive) eller två böcker under en 7-dagarsperiod (E-gotlib).
 • En e-bok kan du inte lämna tillbaka, när lånetiden gått ut så slutar filen att fungera.
 • Du kan inte låna om en e-bok, vill du låna boken igen får du låna ett nytt exemplar av boken.

Har du frågor?

Kontakta oss på: ebok@kultur.goteborg.se