Bli språkvän och flyktingguide

- för att nyanländas möte med Sverige också ska vara ett möte med svenskar. Många invandrare och flyktingar saknar kontakter med svenskar, men vill ha det. Vill du bli den kontakten? I Språkvän/Flyktingguide hjälper vi er att mötas - i matchningar, gruppträffar och studiecirklar - och skapa kontakter med varandra som ni kan växa i tillsammans.

Så här går det till

Det är okomplicerat och ömsesidigt. Du anmäler dig till oss ensam, med en vän eller eventuell familj. På samma sätt anmäler sig nyanlända. Baserat på era önskemål, erfarenheter och intressen matchar och sammanför vi er i ett presentationsmöte hos oss (kvinna-kvinna, man-man, familj-familj, grupp-grupp). Sedan fortsätter ni träffas själva på fritiden, så länge och så ofta ni vill.

Efter en tid följer vi upp om ni vill fortsätta/avbryta kontakten eller prova en ny eller extra. Kontakten är hela tiden frivillig och bygger på att ni möts med ömsesidig öppenhet och god vilja liksom bådas delaktighet och respekt. Att se varandra - och ha roligt - är viktigt. Det kan bli en lång kontakt eller kort bekantskap, kanske blir ni vänner. Det går inte att veta om ni inte träffas och prövar att lära känna varandra. Vill du pröva?

Vem kan bli språkvän och flyktingguide?

Möt hela världen i Göteborg, bli guide och språkvän om du är minst 18 år gammal och:

  • vill träffa människor från andra kulturer i ett ömsesidigt utbyte (kanske någon som har samma arbetslivserfarenhet eller intressen som du),
  • vill att nyanlända ska känna sig välkomna och hemma här och bidra till det direkt och personligen,
  • vill hjälpa nykomna att träna svenska eller själv öva ett språk,
  • vill träffa nya människor/deltagare på våra gruppaktiviteter och studiecirklar eller hjälpa oss med dem som frivillig medhjälpare.

Anmäl dig, din medverkan behövs

Integration börjar i samhörighet. Det sker genom att människor möts och skapar personliga kontakter där man ser och inkluderar varandra. Välkommen till det mötet hos oss om du vill engagera dig och vara den som gör skillnad - för nyanlända och för dig själv.

Information som är bra att veta...

Om din matchning skulle dröja...

Matchningen kan ta olika lång tid, allt från veckor till månader. Hur lång tid beror på flera saker. Det är mycket som ska stämma överens. Om det skulle ta lång, mer än fyra månader, tid uppskattar vi om du följer upp din anmälan och kontaktar oss. Det kan till exempel bli långa väntetider:

  • när vi inte har någon av samma kön att matcha dig med eller
  • när vi inte har deltagare med samma önskemål som dina eller
  • när det är många som söker sig till verksamheten på samma gång, för matchning eller studiecirklar.

Om du vill veta mer...