Aktuellt

 • Öppet möte Vilken värld ryms i Litteraturstaden Göteborg?

  Publicerad 20 februari 2024
  Den 19 mars medverkar Laurie Halse Anderson, ALMA-pristagare 2023, och med en rad andra spännande gäster. Vid Litteraturstadens öppna möte på Världskulturmuseet.
 • Utlysning residensvärdar: AIR Litteratur – plats och kultur

  Publicerad 12 februari 2024
  Västra Götalandsregionen söker samarbetspartners inom det fria kulturlivet som vill ta emot en författare eller översättare för en månads residensvistelse. Det kan vara kulturaktörer från alla konstformer som är intresserade av möten mellan kulturskapare. Sök senast den 27 februari 2024.
 • Öppet möte - Staden där vi läser för våra barn

  Publicerad 9 februari 2024
  Daglig högläsning är den enskilt viktigaste komponenten för att utveckla barns språk, berika deras ordförråd och uttrycksförmåga samt för att skapa läslust och öka läsförmågan hos barn. För att öka samverkan bjuder Litteraturstaden in organisationer till ett öppet möte 20 februari.
 • Litteraturstaden Göteborg på Folk och Kultur

  Publicerad 8 februari 2024
  Den 8–9 februari 2024 deltog Litteraturstaden Göteborg med två angelägna program under Folk & Kultur i Eskilstuna. Om yttrandefrihet och konstnärlig frihet som grundstenar i vårt demokratiska samfund, och om hur konsten och kulturen som sammanförande kraft kan verka för hållbara samhällen.
 • Yttrandefrihet i en ny tid - Öppet möte för samverkan

  Publicerad 8 januari 2024
  Under 2022–2025 arbetar Unesco Litteraturstaden Göteborg med en större demokratisatsning ”Yttrandefrihet i en ny tid”. Hur kan du och din organisation samverka i detta angelägna arbete? 16 januari är du välkommen till Göteborgs Litteraturhus.
 • Bokbussen sprider läsglädje i hela Göteborg

  Publicerad 1 december 2023
  Den ena djupt mörkgrön, den andra vackert blå med havstema. Var än de två bokbussarna Skogsbussen och Fantasifarkosten rullar fram i Göteborgs olika stadsdelar väcker de uppmärksamhet. De möts av förväntan och glädje från både barn och vuxna.
 • Öppet möte kring Internationella författarmöten och internationella samarbeten

  Publicerad 28 november 2023
  Den 7 december bjuder Litteraturstaden Göteborg in till ett öppet möte där vi tillsammans sätter fokus på internationella författarmöten. Detta för att öka mångspråkigheten i kulturutbudet och att fler röster ska höras.
 • Angereds bokmässa: En viktig arena för litteratur från förorten återvänder 2024

  Publicerad 9 november 2023
  Den 3–4 maj 2024 är det dags för den sjätte upplagan av Angereds bokmässa på kulturhuset Blå Stället, ett evenemang där litteratur från förorten står i centrum. Nu söks både nya och etablerade röster som vill vara med och lyfta fram förortens perspektiv när intresseanmälan öppnar den 1 november.
 • Litteraturstädernas årsmöte i Kanada gav nya idéer till samarbeten

  Publicerad 2 november 2023
  9–13 oktober stod Quebec City värd för Litteraturstädernas årsmöte. Joakim Albrektson, huvudkoordinator i Göteborg, fick med sig många uppslag för arbetet på hemmaplan. – Det finns många konkreta projekt vi kan vara med i. Om en fjärdedel av alla idéer blir verklighet är det bra, säger han.
 • Litteratur för social välfärd - öppet möte för samverkan

  Publicerad 10 oktober 2023
  "Litteratur för social välfärd” är ett av sex fokusområden, där Litteraturstaden Göteborg under 2022–2025 arbetar med att utforska hur olika metoder för läsande och skrivande kan stärka människor och hur fördjupad läsning kan vara en väg till förändring i livets olika skeden.
 • Litteraturstaden Göteborg på Bokmässan 2023

  Publicerad 22 september 2023
  Under årets upplaga av Bokmässan presenterar Litteraturstadens huvudparter flera programpunkter som på olika sätt firar litteratur, läsning och yttrandefrihet i mångspråkiga Göteborg. Här kan du få ta del av några programpunkter och länkar till de scener där huvudaktörerna medverkar.
 • Ny satsning på sakprosa i årets översättarstöd

  Publicerad 11 september 2023
  Hur gör man som författare eller skribent om man skriver på ett annat språk än svenska och vill komma in i det svenska litterära kretsloppet? En möjlighet är att söka Västra Götalandsregionens översättarstöd – en stödform som inte finns på något annat håll i landet.
 • Litteraturkartan Göteborg 400 år levandegör poeter och författare från stadens förflutna

  Publicerad 12 juni 2023
  Litteraturstaden Göteborg har i samarbete med Litteraturbanken skapat Litteraturkartan Göteborg 400 år. En digital interaktiv karta där det äldre Göteborgs litteratur står i fokus.
 • Ann Jäderlund är årets Brunnslockspoet 2023

  Publicerad 12 juni 2023
  Uppdraget att skriva årets brunnslockspoesi tilldelas den prisade poeten och författaren Ann Jäderlund. Hennes dikt, som ska inspireras av regnet, kommer att gjutas in i brunnslock som läggs ut på gator och torg runt om i Sverige för att upptäckas och läsas i generationer framåt.
 • Årets AIR Litteratur-stipendiater utsedda

  Publicerad 12 juni 2023
  Residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland vänder sig till författare och översättare från hela världen. Under hösten arbetar 15 författare under månadslånga residens, runt om i Västra Götaland. Nu är det klart vilka som blir årets stipendiater.
 • Open Call: Presentera ditt författarskap – medverka på litterär utbudsdag i Skövde

  Publicerad 28 april 2023
  Är du författare, skribent, serieskapare eller illustratör och vill medverka på Västsvenska författardagarnas utbudsdag för litteratur? Här är ett ypperligt tillfälle att presentera/pitcha dig och ditt författarskap. Du är verksam och bor i Västra Götalandsregionen.
 • Pressfrihetens dag & Svenska PEN 100 år

  Publicerad 27 april 2023
  Pressfriheten i världen är under attack. Aldrig tidigare har situationen i så många länder klassats som mycket allvarlig som i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex. På Världsdagen för pressfrihet 3 maj riktar vi strålkastarljuset mot press- och yttrandefriheten i Sverige och världen.
 • Yttrandefrihet i en ny tid - Öppet möte i Litteraturstaden Göteborg

  Publicerad 17 april 2023
  Under 2022–2025 arbetar Unesco Litteraturstaden Göteborg med en större demokratisatsning, ”Yttrandefrihet i en ny tid”. Hur kan du och din organisation samverka i detta angelägna arbete? 25 april är du välkommen till Göteborgs Litteraturhus.
 • AIR Litteratur Västra Götaland utlyser vistelsestipendier

  Publicerad 4 april 2023
  Är du verksam som författare eller översättare? Behöver du tillgång till ett eget rum? Söker du arbetsro och ny inspiration? Nu kan du söka en månads vistelsestipendium under november 2023, inom ramen för AIR Litteratur Västra Götaland. Sök senast 16 april.
 • Litteraturstaden Göteborg mötte sin syskonstad i Litauen

  Publicerad 13 mars 2023
  Yttrandefrihet på agendan. Hösten 2021 utsågs Göteborg till City of Literature av FN-organet UNESCO. Samtidigt fick Vilnius samma utmärkelse och ett knappt år senare damp det ner en inbjudan i Göteborg. Joakim Albrektson, koordinator för Litteraturstaden är nyss hemkommen från Vilinus.
 • Warsan Shire, Nicolas Lunabba och Nora Khalil till Angereds bokmässa

  Publicerad 6 mars 2023
  Brittiska stjärnpoeten Warsan Shire, hyllade sommarprataren Nicolas Lunabba och Augustprisnominerade Nora Khalil medverkar på Angereds bokmässa den 6–7 maj. Efter ett års paus är mässan nu tillbaka med full kraft för att lyfta litteratur från förorten.
 • Nordiskt litteraturpolitiskt toppmöte i samband med Bokmässan i höst

  Publicerad 2 mars 2023
  Bokmässan i Göteborg, Västra Götalandsregionen och Nordisk Kulturfond vill stärka litteraturen och det litteraturpolitiska samtalet – genom att arrangera ett ”Nordiskt litteraturpolitiskt toppmöte” i samarbete med Litteraturstaden Göteborg. Självklart tar det plats i just Göteborg.
 • Modersmålsdagen 21 februari i Göteborg

  Publicerad 17 februari 2023
  I samband med Unescos Mådersmålsdag 21 februari, sker en mängd olika initiativ i Göteborg. Ta del av vad som händer inom ramen för Litteraturstaden Göteborg.
 • Göteborg firar sitt första år som Unescos litteraturstad

  Publicerad 8 november 2022
  Det har gått ett år sedan Göteborg fick utmärkelsen som Unescos litteraturstad – ett åtagande som gäller för evigt. ”Det har varit ett fantastiskt år som firat litteraturen på många sätt”, säger Linda Johannessen, huvudkoordinator för Litteraturstaden Göteborg.
 • Angereds bokmässa firar fem år och har öppnat intresseanmälan för medverkande

  Publicerad 4 november 2022
  Efter ett års paus kommer Angereds bokmässa tillbaka för femte gången den 6 maj 2023. Jubileet kommer att firas med ett ännu mer välfyllt program än tidigare år som sträcker sig ut över nordöstra Göteborg.
 • AIR Litteratur-stipendiater välkomnas från andra litteraturstäder

  Publicerad 24 oktober 2022
  AIR Litteratur Västra Götaland ger författare och översättare från hela världen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residensvistelser på flera platser i Västra Götaland. I år välkomnas särskilt stipendiater från andra Unesco Litteraturstäder.
 • Litteraturstaden Göteborg på Bokmässan 2022

  Publicerad 15 september 2022
  Årets bokmässa blir den första som genomförs i Litteraturstaden Göteborg sedan utnämningen i november 2021. Utnämningen sätter extra ljus på att fira stadens läsare, författare och litteraturaktörer - men också på att med litteraturens kraft arbeta för hållbar stadsutveckling enligt Agenda 2030.
 • Unikt översättarstöd utlyses för sjunde året

  Publicerad 6 september 2022
  Hur gör man som författare om man skriver på ett annat språk än svenska och vill komma in i det svenska litterära kretsloppet? En möjlighet är att söka Västra Götalandsregionens översättarstöd – en stödform som inte finns på något annat håll i landet.
 • Västsvensk barnlitteratur på export

  Publicerad 19 augusti 2022
  Den ideella föreningen Författarcentrum Väst tar västsvensk barnlitteratur till Uruguay och Sydkorea. Vilken författare och bok som valts ut för att representera Västsverige avslöjas på Bokmässan i Göteborg.
 • Sommarboken firar tio år – läslust för barn över hela landet

  Publicerad 20 juni 2022
  Nu är Sommarboken igång på bibliotek över hela landet. Här får barn mellan 8 och 12 år inspiration kring läsning, helt utan krav. Ett läsfrämjande biblioteksprojekt som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
 • Ung göteborgspoet i global antologi

  Publicerad 5 juni 2022
  Idag på Världsmiljödagen 5 juni 2022 släpper litteraturstäderna i världen en digital antologi med texter av unga författare och poeter. Emma Travljanin från Angeredsgymnasiet ingår med sin dikt ”A Weeping Mother” som skildrar klimathotet ur jordens perspektiv.
 • Poesin tar plats i kollektivtrafiken

  Publicerad 5 maj 2022
  Under maj månad har alla som reser kollektivt i Västra Götaland möjlighet att läsa dikter på fönsterskyltar, på Västtrafiks fordon. Sex dikter på temat frihet skrivna av sex poeter har valts ut.
 • Världsbokdagen 23 april i Västsverige

  Publicerad 30 mars 2022
  I samband med Unescos världsbokdag 23 april sker en mängd olika initiativ i Göteborg och Västra Götalands regionen. Ta del av vad som händer inom ramen för Litteraturstaden Göteborg.
 • Göteborg har startat sitt åtagande som Unescos Litteraturstad

  Publicerad 10 mars 2022
  Första arbetsveckan startade med ett öppet möte för litteraturaktörer och allmänhet, samt ett litteraturpolitiskt toppmöte för bransch och politiker. Läsningar till stöd för Ukraina arrangerades där bland annat akademiledamot Jila Mossaed läste den ukrainska poeten Ilya Kaminsky.
 • 1 mars firas Unescos utnämning av Göteborg till Litteraturstad

  Publicerad 22 februari 2022
  Författare, förläggare, arrangörer och andra aktörer inom litteraturfältet välkomnas till en kväll på Världskulturmuseet för att fira utnämningen och utforska vad den kan innebära för litterära aktörer i Västsverige.
 • Gratulationer från Unescos litteraturstäder

  Publicerad 21 december 2021
  Sedan Göteborg blev utnämnd till Unesco City of Literature 8 november har gratulationer från andra litteraturstäder strömmat in. Det är ett kreativt och uppmuntrande nätverk Göteborg blivit en del av, och intresset för framtida samarbeten med oss i Göteborg är stort.
 • Poesi ristas in i bergväggen i Bergsjön

  Publicerad 13 december 2021
  I november ristades Elias Abi Jabers ord in i en bergvägg längs Bergsjövägen: ”Den som är blir den som var”. Det hela är en del av ett större konstprojekt kopplat till det nya Kulturhuset Bergsjön.
 • Göteborg har utsetts till litteraturstad av FN-organet Unesco

  Publicerad 8 november 2021
  Göteborgs ansökan om att gå med i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur lyckades. Beskedet kom på måndagsmorgonen. "Det känns helt underbart att litteraturstaden Göteborg får detta internationella erkännande. Vi kan alla vara glada och stolta", säger Linda Johannessen.
 • Ansökan till UNESCO City of Literature har skapat ringar på vattnet

  Publicerad 4 oktober 2021
  Arbetet med ansökan har resulterat i flera positiva samarbeten. Två av dem lyftes i seminarier under Frihamnsdagarna 3-4 september; Göteborgsandan 2.0 och Göteborg står upp för yttrandefriheten. Här kan du titta på dem i efterhand.
 • Göteborg har skickat in ansökan om att bli litteraturstad

  Publicerad 30 september 2021
  2021-06-22 Om stadens ansökan: ”Jag tror att det kan bli flera positiva effekter. Vi har lagt fokus på läs- och skrivfrämjande insatser för barn och unga, insatser för yttrandefrihet, att stärka kreativa näringarna och litteraturexporten, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren.
 • Göteborg vill gå med i Unescos nätverk för kreativa städer

  Publicerad 30 september 2021
  2021-03-17 Göteborgs Stad ansöker om att gå med i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Om ansökan beviljas blir Göteborg den första litteraturstaden i Sverige.