Bokstart sprider kunskap och främjar läsning hos de minsta


Publicerad 22 april 2024

Genom Bokstart gör biblioteksanställda hembesök hos nyblivna föräldrar och deras barn, för att sprida kunskap och främja barnens läsning. Tidigare i vår uppmärksammade SVT Väst projektet.

Bokstart började som ett pilotprojekt för tio år sedan i Göteborg, för att främja läsning hos de minsta (0–3 år). Biblioteksanställda gör hembesök hos nyblivna föräldrar, barnet får böcker och de vuxna får information om språkutveckling i den aktuella åldern. Idag finns Bokstart på flera platser i Sverige. Det finns även motsvarigheter internationellt. 

Just nu pågår projektet i Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet, Gårdsten, Bergsjön, Biskopsgården och Tynnered. Familjer får besök i samband med att de fått sitt första barn eller sitt första barn fött i Sverige. Det görs två hembesök, ett när barnet är 6 månader och ett när det är 11 månader. När barnet är 1,5 år bjuds familjen in till biblioteket för att få avslutande bokgåvor.

I april besökte SVT Väst Kulturhuset Bergsjön för att prata med Gertrud Widerberg, bibliotekarie och samordnare för Bokstart.

—  Familjer vi träffar tror inte att man kan gå med små barn till biblioteket. Och då kan vi säga att det ska man, att biblioteket är också deras, säger Gertrud till SVT.

Se hela inslaget med Gertrud på svt.se

Tvillingpar i Gårdsten får besök

SVT Väst följde också med Jasmin Zetterquist Gunnarsson och Karolina Källdin, bibliotekarier på Angereds bibliotek, som hälsade på hos familjen Robles-Såstad och tvillingarna Lily och Elvia.

—  Det är väldigt fint att få hembesök av biblioteket. Tjejerna tycker det är jättekul att bli introducerade till nya böcker, säger barnens mamma Kajsa Robles till SVT.

Se hela inslaget om hembesöket på svt.se

Om Bokstart

Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling. 

Läs mer om Bokstart på bokstart.se.