Lyra Ekström Lindbäck, Linus Gårdfeldt, Cecilia Gyllenhammar, Aya Kanbar, Stefan Lindberg och Amer Sarsour medverkar på Stadsbibliotekets uppläsningskväll.

Världsbokdagen 23 april


På Världsbokdagen den 23 april uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

I samband med Unescos världsbokdag 23 april sker en mängd olika initiativ i Göteborg och Västra Götaland, här tipsar vi om några. För mer information om aktiviteten klicka på länken för respektive aktivitet.  

Alla aktiviteter är gratis, vänder sig till alla och genomförs den 23 april om inget annat anges. 

Aktiviteter i Göteborg

Skriv ett boktips och få en bok 6–12 år

Plats: Barnavdelningen på Stadsbiblioteket, Götaplatsen
Tid: 10–18

För att fira Världsbokdagen  har du som är mellan 6 och 12 år chansen att dela med dig av ditt bästa boktips och få en gratis bok i utbyte. Från klockan 10 kommer det att finnas boktipslappar att fylla i på avdelningen, böckerna delas ut så långt lagret räcker.

Bokklubb för unga

Plats: Kulturhuset Kåken
Tid: 15:30–16:45

Gillar du att läsa? Var med i vår nystartade bokklubb där vi pratar böcker, fikar och pysslar. För dig i åk 7–9. Anmäl dig gärna: via mail till harlandaorgryte.bibliotek@kultur.goteborg.se eller sms: 070-234 35 39.

Stickkafé med högläsning

Plats: Kafé Kåken, kulturhuset Kåken
Tid: 16–17, fika ingår, drop-in

Fira världsbokdagen genom att ta med din egen stickning, slå dig ner och lyssna på bibliotekarien Kristian Schultz som högläser medan du stickar.

Fira Världsbokdagen med oss och få en gratis bok för dig 13–25 år

Plats: Unga-avdelningen på Göteborgs stadsbibliotek. Ingen anmälan
Tid:
17–19. För dig som är mellan 13–25 år

Mingla med oss på Unga-avdelningen och i utställningshallen där det är sista chansen att se utställningen Visit Nabo Art Book. För dig som är 13–25 år. Passa på att välja en bok bland flera populära BookTok-titlar och de den ett nytt hem.

Uppläsningskväll på Göteborgs stadsbibliotek

Plats: Hörsalen på Stadsbiblioteket, Götaplatsen
Tid: 18-19.30

Vi firar Världsbokdagen med en stor uppläsningskväll på Göteborgs stadsbibliotek. Sex författare och en artist framträder, en författare/översättare presenterar och läser upp text av en förföljd/fängslad författare, en konstnär gör affischen och en författare är presentatör.

Medverkande: Lyra Ekström Lindbäck, Linus Gårdfeldt, Cecilia Gyllenhammar, Aya Kanbar, Stefan Lindberg och Amer Sarsour. Linda Östergaard läser den kubanska poeten och aktivisten María Cristina Garrido Rodríguez. 
Musik: Matti Ollikainen.
Presentatör: Ingrid Elam.
Affisch: Tekla Bergman Fröberg.

Arrangeras av Författarcentrum Väst och Göteborgs stadsbibliotek med stöd av Svenska Akademien.

Bokfest på Världsbokdagen

För inbjudna elever

Bokskåpet bjuder in barn till stor bokfest i Göteborgs Litteraturhus på Världsboksdagen. Elever från inbjudna skolor får träffa författarna Kerstin Lundberg Hahn och Mats Strandberg. Tillsammans med Emma Vendelek, litteraturvetare, socionom, kulturpedagog kommer de att prata och ställa frågor till varandra. Runt omkring i litterataurhuset finns det denna dag många andra barnböcker att bläddra i, eller ta kort på så att de minns dem sedan när de går biblioteket eller skriver önskelistor. Innan dagen är slut får alla barnen med sig en egen bok att ta med hem.

Ordet i Centrum: Litteratur & musik

Datum: fredag 26 april
Plats: Mötesplats Verket
Tid: 13-14

Vi uppmärksammar Världsbokdagen med evenemang kring litteratur och språk. 26 april gästas vi av författare från Sverige samt före detta Jugoslavien vilka läser ur sina böcker, främst på svenska men även på sina respektive modersmål. Det blir också musikunderhållning och konstutställning.

Uppläsningarna pågår till ca kl. 14 och därefter finns möjlighet att ta del av konsten.

Aktiviteter i Västra Götalandsregionen

Bok- och tidskriftsförsäljning

Plats: Lilla Edets och Lödöse bibliotek
Datum: 23 april till 8 maj under bemannade öppettider.

I samband med Världsbokdagen 23 april startar vi vår utförsäljning av förra årets tidskrifter och nu också gallrade böcker. Mellan 23 april och 8 maj säljer vi förra årets tidskrifter. På Lilla Edets bibliotek kommer vi även sälja gallrade böcker under denna period. Försäljning sker endast under bemannade öppettider. Observera att biblioteken är kontantfria, men du kan betala med kort eller swish.

Möt författaren Katarina Widholm

Plats: Mölndals stadsbibliotek
Tid: 17-18

När vi lärde känna Betty var hon 17 år, nu i tredje boken fyller hon 30 och det har hunnit bli 1949. Möt Katarina Widholm, som berättar om sin romanserie och livet som författare.

Litteraturfestivalen Hela Skara Läser

Vart: Skara
När: 23–27 april. Anmälan för vissa programpunkter

Litteraturfestivalen Hela Skara läser anordnas årligen i samband med Världsboksdagen i april. Syftet med litteraturfestivalen är att främja läsning och litteratur. Genom en bred palett av evenemang vill festivalen inspirera till nyfikenhet och läslust och samtidigt öka kunskapen om folkhälsa. I programmet ingår författarbesök, workshops, vernissage, musik med mera. Se programmet på vår hemsida.

På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen