Världsbokdagen 23 april

På Världsbokdagen den 23 april uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

I samband med Unescos världsbokdag 23 april sker en mängd olika initiativ i Göteborg och Västra Götalands. Här nedan kan du ta del av vad som händer för Litteraturstaden Göteborg. Vi lägger till aktiviteter allt eftersom. Allt är kostnadsfritt om inget annat anges, men förbokning krävs till vissa arrangemang. För eventuella förändringar kolla alltid med arrangören. 

Göteborg 23 april

Lagerhusets bokmarknad

Tid: 11–15
Plats: Lagerhuset

Lagerhuset är en mötesplats för bland annat förlag, tidskrifter och litterär verksamhet. Den 23 april arrangerar vi en bokmarknad med tält och bokbord utanför huset.

Ett trettiotal bokförlag och tidskrifter medverkar. Det blir specialpriser och trevligt häng. Alla är hjärtligt välkomna! Bokmarknaden arrangeras av Föreningen Lagerhuset i samarbete med Göteborgs Litteraturhus, Nätverkstan kulturtidskrifter, Schnitzelplatz & Frilagret

Vernissage och workshops i bokbinderi

Tid: 13 –18, gratis
Plats: Stadsbiblioteket

Göteborgsförlaget Rojal ställer ut artist books och bokrelaterade konstprojekt. Förlagets verksamhet har kretsat kring ett praktiskt utforskande av boken som form och uttrycksmedel, gör-det-själv-publicering och möjligheterna att kombinera äldre hantverk och material med nya teknologier och digital kod.

En del av utställningslokalen fungerar även som ett tillfälligt bokbinderi där besökarna får en inblick i produktionsprocessen och en möjlighet att binda in sin egen bok. Verktygen som används är skapade för att enkelt kunna reproduceras, med åtföljande manualer och instruktioner.

Vernissage från klockan 13.00 och möjlighet att binda böcker fram till klockan 18.00!

Fira och tipsa om din läsupplevelse på Kortedala bibliotek

Tid: 13–14:30, gratis
Plats: Kortedala bibliotek

En dag då vill vi ge uppmärksamhet till våra besökares egna läsupplevelser. Vi bjuder in till ett samkväm där du får möjlighet att tipsa om en bok och få andras boktips tillbaka. Nytt, gammalt, pappersbok, ljudbok, fakta eller roman; vad du hoppas att andra ska få lust att läsa.

Enklare fika bjudes.

Under dagen är det även Musikpoesi med Mary Blood och Klädbytardag på biblioteket.

Tidningssläpp med Read/Write

Tid: 12-14, gratis
Plats: Frilagret

Äntligen! På Världsbokdagen släpper projektet Read/Write sin allra första tidning. Innehållet är skapat av unga runtom i Göteborg och utgår från deras tankar kring MAKT. Öppet för alla, se till att komma i tid för att få tag i ditt eget exemplar av tidningen. Projektet är ett samarbete mellan Skepsis, Nätverkstan Kulturtidskrifter och det finansieras av Kulturrådet som en del av deras läsfrämjande-pengar. 

Kulturhuset Kåkens författardag

Tid: 13-16
Plats: Kulturhuset Kåken

På Världsbokdagen slår Kåken ett slag för våra lokala författare, de som är egenutgivna eller utgivna på mindre förlag i de stora förlagens skugga. Kulturhuset bjuder in dem för att prata om sitt skrivande och tipsa om sina böcker. Kom hit, lyssna och slå kanske till och köp en blivande favoritbok?

Författarmöten på Stadsbiblioteket

Tid: 14-16
Plats: Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket arrangerar tillsammans med Författarcentrum Väst en eftermiddag där en rad aktuella författare deltar.

Medverkande: Jonas Bonnier, Saga Cavallin, Joanna Rubin Dranger, Andrés Stoopendaal, Ingela Strandberg och Nina Wähä. Dessutom läser Johannes Anyuru den uiguriske poeten Abduqadir Jalalidin.

Frölunda och Tynnered läser biblioteks största bokcirkel

Tid: 13–16
Plats:  Frölunda bibliotek

Dagen börjar med sagostund och fiskdamm och avslutas med Quiz med bokpriser och Fiskdamm. Under hela dagen blir det pyssel. Där i mellan blir det visor från världen med Marianne Holmboe och David Bäck. Tillsammans spelar de sånger från hela världen, till exempel blandas en somalisk vaggvisa med Byssan Lull, John Lennons Imagine med en algerisk traditionell Rai eller Bellman med en gammal irakisk visa. Genom musiken bjuder de in till gemenskap mellan människor.

Vi läser även högt ur En ö i havet av Annika Thor och du kan hitta bokcirkelvänner och låna en bokcirkelkasse.

Saga på spanska, från 3 år

Tid: 14:00–14:30, gratis
Plats: Tellus, entréplan stadsbiblioteket

Sagoläsare är Marcelina Velazquez Martinez. Kom på en mysig sagostund på spanska. För barn från 3 år, gratisbiljett hämtas i disken på barnavdelningen 30 minuter innan sagostunden börjar. Begränsat antal platser.

Saga en español, a partir de 3 años.
La lectora de cuentos es Marcelina Velázquez Martínez. Ven a disfrutar de un momento agradable de cuentos en español para niños a partir de 3 años. La entrada es gratuita y se recoge en el mostrador de la sección infantil 30 minutos antes del comienzo del evento. Número limitado de asientos.

Öppen dikt- och poesiscen på kulturhuset Frilagret

Tid: 15-17, gratis
Plats: Kulturhuset Frilagret

Den 23 april är det Världsbokdagen och då finns det möjlighet att delta på öppen scen. Det är högläsning av poesi som gäller, och alla åldrar är välkomna. Du får läsa högst tre dikter på valfritt tema, med en maxtid på 10 minuter. Vi uppskattar föranmälan, men det är förstås inte ett krav.

Ale

Författarmöte med Moa Herngren

Tid: 12.00, biljetter finns att köpa på nortic.se
Plats: Ale Kulturrum, Nödinge

Moa Herngren, född 1969, är författare, journalist och manusförfattare. Hon är bland annat en av författarna till den populära tv-serien Bonusfamiljen. Hittills har hon även skrivit åtta romaner. Den senaste, Svärmodern, utkom 2020 och blev en succé. Boken har också varit mycket populär i bokcirklar då den tar upp ämnen som talar till många och lockar till diskussion. I början av april utkommer hennes nionde roman, Skilsmässan. Som författare till både romaner och för tv har hon ett särskilt öga för relationer och dess svårigheter.

Grästorp

Världsbokdagen på Grästorps bibliotek

Tid: 9-13. Kostnadsfritt och ingen föranmälan.
Plats: Grästorps bibliotek

Välkommen att fira Världsbokdagen hos oss. Klockan 11.00 är det sagostund med efterföljande pyssel och klockan 12.00 kan man prova på Shared reading, ett lättsamt sätt att läsa tillsammans på under ledning av våra läsledare. Övriga aktiviteter som erbjuds är bland annat tipspromenad för barn, bokquiz och inslagna överraskningsböcker att låna hem. Vi ordnar också fina platser att sitta och läsa på.

Lerum

Quiz och körsång på Lerums bibliotek

Tid: 11.30

Plats: Lerums bibliotek. Begränsat antal platser. Gratisbiljetter hämtas på Lerums bibliotek.

Litteraturquiz med inslag av musik på Världsbokdagen. Körerna Vuxvox och Kulturskolans Mellankör sjunger och bibliotekarierna ställer lagom kluriga frågor.

Var med och tävla, ensam eller i lag om max fyra personer. Bokpris utlovas!

Mariestad

Min kreativa resa

Tid: 11.00, fri entré.
Plats: Mariestads stadsbibliotek, Kronstrandsrummet.

Skövdeförfattaren Jan-Erik Ullström föreläser om sin uppväxt och sitt författarskap. Han berättar om sin bakgrund som mobbad och hur en livlig fantasi blev sättet att hantera detta på. Fakta blandas med minnen, anekdoter och drömmar. ​Centralt är kärleken till det skrivna ordet och att en positiv livssyn är skillnaden mellan mörker och ljus. Här ingår även högläsning på dialekt från populära feelgood-romanen Frid & Fröjdh. Välkommen till en rolig och inspirerande förmiddag alla bokälskare.

Mark

Bokbytarvecka på biblioteken 19-23 april

Tid: se aktuella öppettider i länken ovan
Plats: Biblioteken i Fritsla, Horred, Kinna, Skene, Sätila samt Bokbussen.

Vi uppmärksammar Världsbokdagen 23 april och ordnar bokbytarvecka hela veckan på våra bibliotek.
Vill du byta ut innehållet i din bokhylla så tar du med dig dina böcker och byter till dig någon annans.
På så sätt kan alla få något nytt, men begagnat. Bra för både miljö, plånbok och förhoppningsvis din läslust!

Mölnlycke

Livepodd: Fira bokens dag

Tid: 13:30 - 14:30, fri entré. Ingen föranmälan. Kom gärna i tid innan sändningen startar.
Plats: Caféscenen, Mölnlycke kulturhus.

Lyssna på när bokälskarna Anna Bågstam, Rasmus Klamas och Pernilla Wallrath livesänder bokpodden "Vad vi pratar om när vi pratar om böcker". I det här avsnittet har de läst ”Rose Napolitanos nio liv” och "Sju sorters människor du träffar i en bokhandel". Dessutom blir det prat om en massa andra bra böcker som de har läst eller vill läsa.

Stenungsund

Jana Witthed medverkar på Bohusläns bokmässa

Tid: 10-16
Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

På Världsbokdagen i år arrangeras för första gången Bohusläns Bokmässa.
På bokmässan möter du författare med anknytning till Bohuslän, och i biografen kan du lyssna till modererade samtal med ett urval av författare. Författarcentrum Västs medlem Jana Witthed medverkar på bokmässan. Bland annat med de svenska titlarna ”Kristallandets skeppsbrutna” (dikter), ”Sagan om en stjärnas stora äventyr på himmelen och i viken” (barnbok) och ”.. med elektriskt regn i mitt blod (prosa).”

Uddevalla

Försäljning av utgallrat

Tid: Hela dagen
Plats:  Stadsbiblioteket Uddevalla

På Världsbokdagen passar vi på att dra i gång vår försäljning av utgallrat! Det kommer finnas bord fyllda med böcker och tidskriftsbuntar. Här hittar du något för alla åldrar. Priset är 20 kronor per bok eller tidskriftsbunt.

Familjelördag

Tid: 12-16, gratis
Plats: Rampens bibliotek Uddevalla

Världsbokdagen firas på Rampen med familjelördag. Klockan 13.00 är det sagostund för barn i åldrarna 3–6 år, men även yngre och äldre barn är välkomna. Sagostunden kräver ingen föranmälan, det är bara att dyka upp.

Klockan 15.00 är det workshop i Bollywood-dans för barn från 6 år och föranmälan krävs. Hela dagen finns det tillgång till roligt pyssel.


På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen