Samlat från media


Intresset för Göteborgs ansökan till Unesco City of Literature har fått stor uppmärksamhet i media både innan och efter utnämningen.

Uppmärksamhet 8 november 2021 

Pressmeddelande Göteborgs Stad

Göteborg utnämnd till Unesco City of Literature | Göteborgs Stad (mynewsdesk.com)

Göteborg har idag blivit utnämnd till Unesco City of Literature, i det internationella nätverket för kreativa städer. Utnämningen gör Göteborg till Sveriges första kreativa stad inom området litteratur.

Ordförande i kommunstyrelsen, Axel Josefsson, (M) är stolt över utnämningen som blivit möjlig tack vare att offentlig sektor, akademi, näringsliv och civilsamhälle tillsammans lyft Göteborg som litteraturstad.

Regeringskansliet 

Göteborg blir Sveriges första litteraturstad inom Unescos globala nätverk för kreativa städer - Regeringen.se (länk inte aktuell längre)

Göteborg har antagits till Unescos nätverk för kreativa städer (UCCN) inom området litteratur. Staden blir Sveriges tredje stad i Unescos nätverk.

– Göteborg har under en längre tid haft ett spännande arbete inom litteratur och att staden nu går med i Unescos nätverk för kreativa städer blir en fin förlängning på det arbetet. Göteborg har varit förebild i att inkludera många i arbetet genom åren och särskilt imponerande är insatserna för att öka skrivande och läsande bland göteborgare som inte har svenska som modersmål. Att Sverige får sin första litteraturstad är jätteroligt för Göteborg, men också för hela litteratur-Sverige, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Sveriges Radio

Göteborg utsedd till litteraturstad - Kulturnytt i P1 | Sveriges Radio

Bokmässan och läsfrämjande insatser pekas ut som skäl till att Göteborg hamnar på Unesco-listan som sedan tidigare har utsett Östersund till gastronomistad och Norrköping till musikstad.

SVT Nyheter

Göteborg blir Sveriges första världslitteraturstad | SVT Nyheter

Nu står det klart att Göteborg blir Sveriges första världslitteraturstad. Ansökan som nu gått igenom innebär att staden ingår i Unescos internationella nätverk för kreativa städer.

Göteborg får utnämningen för sin unika profil med ett rikt förenings- och litteraturliv med satsningar på läsfrämjande och internationella samarbeten. Titeln är permanent.

Göteborgs Posten

Unesco utser Göteborg till litteraturstad | GP

I hård konkurrens med en rad andra städer har Unesco utsett Göteborg till ny litteraturstad.

– Det ger ett internationellt erkännande, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Vårt Göteborg

Göteborg har utsetts till litteraturstad av FN-organet Unesco » Vårt Göteborg (vartgoteborg.se)

Ett permanent åtagande. Göteborgs ansökan om att gå med i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur lyckades. Beskedet kom på måndagsmorgonen. "Det känns helt underbart att litteraturstaden Göteborg får detta internationella erkännande. Vi kan alla vara glada och stolta", säger Linda Johannessen, planeringsledare på stadsledningskontoret.

Författarförbundet

https://forfattarforbundet.se/goteborg-blir-litteraturstad/

Sveriges Författarförbund gratulerar Göteborg till utnämningen Unesco City of Literaure.

”Heja Göteborgs stad som vill ta på sig denna viktiga uppgift. Det inspirerar hela Sverige till litterära stordåd! Det här är helt enkelt vansinnigt roligt”, säger Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll.

Uppmärksamhet före utnämningen

Göteborg har skickat in ansökan om att bli litteraturstad

Vårt Göteborg 22 juni 2021: Göteborgs Stad skickade på tisdagen in ansökan om att gå med i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur. ”Jag tror att det kan bli flera positiva effekter. Vi har lagt fokus på läs- och skrivfrämjande insatser för barn och unga, insatser för yttrandefrihet, att stärka kreativa näringarna och litteraturexporten, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren.

Läs hela artikeln här Göteborg har skickat in ansökan om att bli litteraturstad » Vårt Göteborg (vartgoteborg.se)

Göteborg vill gå med i Unescos nätverk för kreativa städer

Vårt Göteborg 17 mars 2021: Göteborgs Stad ansöker om att gå med i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Om ansökan beviljas blir Göteborg den första litteraturstaden i Sverige.

– De kreativa städerna arbetar med kultur och kreativitet för att bidra till FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Så det handlar både om litteraturutveckling och samhällsutveckling, säger Linda Johannessen, projektledare på stadsledningskontoret.

Läs hela artikeln här Göteborg
vill gå med i Unescos nätverk för kreativa städer » Vårt Göteborg
(vartgoteborg.se)

Göteborg ansöker om att bli Sveriges första världslitteraturstad

SVT kultur 23 februari 2021: Göteborg har skickat in ansökan om att bli Sveriges första världslitteraturstad, så kallad Unesco city of literature. Men kan staden stå sig i den internationella konkurrensen?

Läs hela artikeln här Göteborg ansöker om att bli Sveriges första världslitteraturstad | SVT Nyheter

Lydia Sandgren: Göteborg är både punk och etablissemang

SVT kultur 25 september 2020: Göteborg siktar på att bli Sveriges första världslitteraturstad, så kallad Unesco city of literature. Den uppmärksammade författaren Lydia Sandgren skildrar staden i sin debutroman, och hon tror att Göteborg har potential att profilera sig som litteraturstad.

Läs hela artikeln här Lydia Sandgren: Göteborg är både punk och etablissemang | SVT Nyheter