Foto: Rafał Komorowski (Petro) och Wikimedia Commons

Names. The reality of war – tre ukrainska författare berättar

Publicerad 29 februari 2024

Sedan Göteborg blev utnämnd till Litteraturstad 2021 pågår det utbyten och samarbeten mellan de 53 Litteraturstäderna i världen. Inom ramen för samarbetet delar Litteraturstaden Göteborg tre filmer om ukrainska författare.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 beslutade Litteraturstaden Lviv om att dokumentera och därmed bevara ukrainska författares röster och deras berättelser. Projektet “Names. The reality of war.” tog form. I filmerna berättar tre ukrainska författare hur kriget började för dem, vad som har förändrats i deras liv och hur de ser på den ukrainska litteraturens framtid.

Göteborg utnämndes till Unesco Litteraturstad 2021 och Lviv 2015. Syftet med Litteraturstädernas nätverk är att omsätta litteraturens kraft som en katalysator i arbetet för Agenda 2030. Här delas erfarenheter och information mellan parterna för att stärka litteraturens roll och kraft i världen.

Om författarna

Kateryna Mikhalitsyna (1982) - poet, barnboksförfattare, översättare och redaktör.  

"Även om jag en gång var barnboksförfattare så kan jag inte längre kalla mig själv för det. Det är som om kriget knäckt något i huvudet på mig, precis den del där språket levde, där det fanns ett språk för att prata med barn, alltså ett litterärt språk. Där har något gått sönder och tystnat. Jag saknar ett ljus att följa"

Mikhalitsyna har publicerat tre poesi samlingar och ett antal barnböcker. Hennes poesi har översatts till bulgariska, polska, tyska, litauiska, ryska, svenska, armeniska och grekiska. Hon är medlem av PEN Ukraina och bor i Lviv. 

Petro Yatsenko (1978) -  författare, journalist och lärare.

"Vår tid är en annan, och det har förändrat även vår uppgift. Jag ser mig som författare. Och kanske, om jag nu har bevittnat detta, att det på nytt kan gå att finna en mening, i att beskriva det, att hjälpa sig själv och andra att förstå vad som egentligen har hänt."

Yatsenko har fått åtta böcker utgivna, jobbar som journalist och lärare i kreativt skrivande. Han har mottagit flera ukrainska litterära priser och hans verk The Comeback of Idiots har framförts som pjäs vid Chernihiv teater. Nu tjänstgör han som chef för presstjänsten på samordningshögkvarteret och ansvarar för frågor som rör behandlingen av krigsfångar.

Halyna Kruk (1974) – prisbelönt poet och prosaförfattare, översättare och forskare.

"Om man talar om huruvida poesin är möjlig idag, om hur den fungerar och i vilken mån den finns, så var det intressant för mig att observera förra hösten, när jag hade en kväll på teatern och kunde läsa några dikter. De flesta var skrivna efter den 24 februari och det var faktiskt inte alla dikter som gick att läsa inför publik. För det tillkommer en viss mänsklig faktor när någon i publiken gråter eller sitter med tårar i ögonen. Jag kan faktiskt inte läsa då, det stockar sig. Och jag vill inte läsa helt avstängd. Så jag har insett att det här är ett problem som många av oss har nu - frågan om hur man kan upprätta en distans till situationen."

Halyna är författare till fem poesiböcker och fyra böcker för barn. Några av dem har översatts till 15 språk. Hon har vunnit flera litterära priser i Ukraina. Halyna Kruk är medlem i ukrainska PEN. Hon bor i Lviv och undervisar i europeisk och ukrainsk barocklitteratur vid Ivan Franko National University i Lviv.


Åsikter som uttrycks är författarnas egna och inte Litteraturstaden Göteborgs eller deras samverkanspartners. Avsändare för filmerna är Litteraturstaden Lviv.