Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande, mottar en symbol för utnämningen från Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Unescorådet, Foto: Natalie Greppi

Göteborg firar sitt första år som Unescos litteraturstad

Publicerad 8 november 2022

Det har gått ett år sedan Göteborg fick utmärkelsen som Unescos litteraturstad – ett åtagande som gäller för evigt. ”Det har varit ett fantastiskt år som firat litteraturen på många sätt”, säger Linda Johannessen, huvudkoordinator för Litteraturstaden Göteborg.

8 november 2021 kom beskedet att Göteborgs ansökan om att gå med i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur lyckades. Utnämningen innebär att Göteborg har tillgång till ett nätverk med andra litteraturstäder – 41 stycken – världen över som främjar litteratur, läsning och yttrandefrihet genom residens, temadagar, projekt och utbyten.

– Vi startade med full fart i mars då vi anordnade Sveriges första litteraturpolitiska toppmöte, med bland andra kulturministern på plats. Vi hade också ett öppet möte på Världskulturmuseet den veckan och firade utnämningen, säger Linda Johannessen. 

Ett ökat intresse märks 

Hon berättar att utnämningen redan har satt avtryck i Göteborg. Till exempel återger alla huvudpartners i Litteraturstaden Göteborg att de märker ett ökat intresse för litteratur. Inkomna ansökningar när det gäller litteraturstöd är fler. Programmet för Göteborgs Litteraturhus har varit fullbokat och fler har blivit medlemmar.

– Författarcentrum Väst har sett extra energi i arbetet, och de litteraturkopplade arrangemangen i Göteborg och regionen har ökat. Det blev en stark återstart för Bokmässan, där litteraturaktörer och allmänhet äntligen kunde mötas på mässgolvet igen i Nordens största kulturevenemang.

Välkomnandet från de 41 övriga litteraturstäderna runt om i världen beskriver Linda Johannessen som väldigt varmt.

– Vi har också fått veta att vår ansökan imponerade mycket, vilket är väldigt härligt att höra.

Har besökt Melbourne och Santos 

I åtagandet som utnämnd Unescostad ingår att representanter från alla städer besöker två andra kreativa städer varje år. Litteraturstaden Göteborg har i år besökt litteraturstaden Melbourne i Australien och filmstaden Santos i Brasilien. Som extra satsning i år har Västra Götalandsregionen välkomnat sex författare från litteraturstäderna Jakarta, Barcelona, Heidelberg, Reykjavík och Edinburgh som del av AIR, Artist in Residence.

– Det handlar om att författare ska kunna byta miljö, få arbetsro och jobba med sina litterära verk. Andra litteraturstäder är imponerade av att vi välkomnat så många samtidigt. De har fått inspiration av varandra, och vi har dessutom fått höra att några av författarna nu väver in Göteborgsmiljöer i sina kommande böcker, säger Linda Johannessen.

Bokbussarna har imponerat 

Utmärkelsen har också fått Litteraturstaden Göteborg att inse att mycket som görs i staden håller hög klass.

– Våra bokbussar och vår brunnslockspoesi har imponerat på de andra städerna. Att det är så bra hade vi inte riktigt förstått innan. Nu får vi syn på våra styrkor men också vad vi kan lära av andra, säger Linda Johannessen.

Härnäst lanserar Litteraturstaden Göteborg en kartläggning där alla litteraturaktörer, scener och arrangemang synliggörs. Vitsen med den är att kunna koppla ihop aktörer för att de ska lära känna varandra.

Vad händer under de kommande åren? 

– Vi håller på att ta fram en grafisk profil så att vi kan börja lansera Litteraturstaden Göteborg bredare och bli ännu bättre på att kommunicera framöver. Nästa år firas också Göteborg 400 år och då ska vi se till att litteraturen tar stor plats. Vi håller på att planera för en litteraturkarta – en jubileumskarta för litteraturen, som ska göra det lättare att hitta till litteraturen.



Linda Johannessen, huvudkoordinator för Litteraturstaden Göteborg.

Huvudparter i Litteraturstaden Göteborg är Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Författarcentrum Väst, Bokmässan i Göteborg och Göteborgs Litteraturhus.

Text: Kajsa Sandin för Vårt Göteborg