Poeten och författaren Ann Jäderlund. Foto privat. Barn utforskar poesi på brunnslock. Foto Lo Birgersson.

Ann Jäderlund är årets Brunnslockspoet 2023


Publicerad 12 juni 2023

Uppdraget att skriva årets brunnslockspoesi tilldelas den prisade poeten och författaren Ann Jäderlund. Hennes dikt, som ska inspireras av regnet, kommer att gjutas in i brunnslock som läggs ut på gator och torg runt om i Sverige för att upptäckas och läsas i generationer framåt.

- Jag är väldigt glad för detta uppdrag. Det känns så mänskligt fint, som om jag får ett uppdrag att tillskriva den här jorden någonting, kanske? Att skriva något på ett lock som ska vila direkt på marken, säger Ann Jäderlund.

Brunnslockspoesin sprids i landet

Initiativet till brunnslockspoesin föddes i Göteborg 2018 som en del av stadens jubileumsfirande. Sedan dess har den spridits till flera städer i landet, från Umeå i norr till Malmö i söder. I år firar brunnslockspoesin fem år och målet är att fortsätta att sprida poesi till platser och läsare dit den annars sällan når.

Samtidigt skapas en medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark som ger oss rent vatten och även transporterar bort regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.

Juryns motivering 2023

”Ända sedan debuten 1985 har Ann Jäderlund mutat in en helt egen plats i den svenska poesin. Från de tidiga diktsamlingarnas ängar och trädgårdar till det senaste ensamtalet med Paul Celan är tonen omisskännlig, och kursiver och spärrningar får läsaren att skärpa sin blick på orden och sidan. Med titlar som I en cylinder i vattnet av vattengråt och Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar finns det få poeter som är bättre lämpade att fylla ett brunnslocks koncentrerade format med en dikt över vilken strålar av både regn och sol snart kommer att flöda. Vi är mycket stolta över att i år presentera en nyskriven Brunnslocksdikt av en av Sveriges mest älskade, betydelsefulla och tongivande poeter.”

Dikten som Ann Jäderlund skapar kommer att offentliggöras på Bokmässan i Göteborg i september.

Fakta Ann Jäderlund

Ann Jäderlund är född 1955 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1985 med diktsamlingen Vimpelstaden och har sedan dess givit ut nio diktsamlingar och två barnböcker. 2022 kom samlingsvolymen Dikter 1985-2019. Hon har även översatt dikter av Emily Dickinson. Hon är flerfaldigt prisbelönt och har bland annat fått De nios stora pris, Aftonbladets kulturpris, Gerard Bonniers lyrikpris, Bellmanpriset och Sveriges Radios lyrikpris.

Fakta Brunnslockspoesi

Idén med brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i staden.

Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och sprids vidare ut i Sverige. Förutom Göteborg anslöt sig under 2021 även VA SYD – som omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö i Skåne. 2022 gick Vakin i Umeå och även Uppsala Vatten med som partners i Brunnslockspoesin.

Tidigare Brunnslockspoeter är Lina Ekdahl (2019), Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide, Malte Persson (2021) och Mariam Naraghi (2022).

Om Rain Gothenburg

Det regnar ungefär var tredje dag i Göteborg, och på grund av klimatförändringarna kommer det regna ännu mer. Vad skulle hända om man vänder regn till möjligheter med visionen att bli Världens bästa stad när det regnar? Detta arbete samlas under det gemensamma namnet Rain Gothenburg, en jubileumssatsning med anledning av Göteborgs 400-årsfirande. Rain Gothenburg drivs av projektägaren Kretslopp och vatten i nära samverkan med Göteborg & Co.