Bokbussen sprider läsglädje i hela Göteborg
Publicerad 1 december 2023
Den ena djupt mörkgrön, den andra vackert blå med havstema. Var än de två bokbussarna Skogsbussen och Fantasifarkosten rullar fram i Göteborgs olika stadsdelar väcker de uppmärksamhet. De möts av förväntan och glädje från både barn och vuxna.
– Många föräldrar och barn säger att bokbussen är veckans höjdpunkt. Det är en social samlingspunkt där många i kvarteret träffas. Jag blir laddad av alla besökares glädje, berättar Eva Magnusson, biblioteksassistent och bokbusschaufför på Göteborgs bibliotek och kulturhus, kulturförvaltningen.
Förändrad verksamhet
Bokbussverksamheten förändrades i satsningen ”Staden där vi läser för våra barn”. Utbudet riktades till barn upp till 12 år och två nya, och Sveriges enda, elektrifierade bokbussar togs i bruk hösten 2020. Elen gör att de kan köra i hela Göteborg, även i miljözon. Bussarnas utformning med större ingång, rullstolsramp och lågt golv förenklar för besökare att komma in. Interiören är anpassad till barn: Mjuka soffor, mysiga krypin, glada färger samt böcker och spel skyltade i låg höjd så de syns bra.
– Det är roligt att satsningen blivit så bra. Bokbussarna säljer sig själva med sitt utseende. Vi som jobbar i bokbussen kan vara mycket mer delaktiga och röra oss i bussen tillsammans med barnen. Det har blivit ett lyft, säger Ingmarie Åberg Staxenius, mediepedagog och bokbusschaufför.
Väcker läsglädje genom sagostunder och teater
Utbudet i bokbussen är numera koncentrerat till barn upp till 12 år och skyltat på ett sätt så att barnen ska se böckerna bättre. Inne i bussen lånas och läses det så klart böcker. Barnen kan också låna olika spel. Ingmarie och Eva, tillsammans med sina sex andra kollegor, har också sagostunder, högläser och spelar teater inne i bokbussen. Allt för att väcka läsglädje och skapa olika ingångar till litteratur.
– Bästa sättet att få barnen att bli läsare är att läsa för dem. Det är en väg in i språket och litteraturen. Att bli läst för och att få läsa själva väcker barnens fantasi, empati och de lär sig fakta. Barn behöver få ett språk med sig in i livet, för att få språk-, läs- och ordförståelse. Att till exempel både kunna sitt hemspråk och svenska är viktigt, säger Ingmarie.
– Många gånger är faktaböcker om barnens intresse en bra introduktion till läsandet, till exempel rymden eller Titanic, berättar Eva.
Öppnar nya världar
I bokbussen kan du låna en bit av världen och ta del av språk, kunskap och erfarenheter. Att få barn att upptäcka böckernas magiska värld är drömjobbet för Ingmarie och Eva.
– Många barn blir förvånade att det finns böcker på så många språk. De kanske inte ens varit på biblioteket innan och så kommer de till bokbussen och märker att det är kul att läsa. Nya världar öppnar sig. Det är fantastiskt att dela barnens tankar och glädje, säger Ingmarie.
– Bokbussen är en bro mellan människor i förorten och biblioteken inne i stan. Barnen förstår att det finns bibliotek i staden för att vi har introducerat dem till böcker och till lånekortet. Barnen växer och känner sig viktiga med ett eget lånekort, säger Eva.
Besöker förskolor
Grön bokbuss kör sex dagar i veckan, den blå varje dag. En lördag i månaden besöks boenden för barn med funktionsvariationer. På vardagsförmiddagar gästas förskolor. 400 avdelningar på 135 förskolor varje månad.
– Besöken är väldigt uppskattade eftersom många har långt till biblioteken. Vi tar fram böcker till olika temaområden och använder handdockor för att väcka barnens intresse, berättar Ingmarie.
– Förskolebarn är en viktig målgrupp. De är fortfarande nyfikna i den åldern. Vi vill elda i den nyfikenheten, säger Eva.
Kör i hela Göteborg
På vardagar mellan klockan 15 och 20 åker bussarna enligt turlista: grön kör i väster och blå i öster. De medverkar också i evenemang som Bokmässan, West Pride och Barnens dag. På lördagar poppar blå bokbuss upp på ställen som Plikta lekplats i Slottsskogen eller vid Sjöfartsmuseet. På sommaren hänger många unga i och utanför bussen.
– En lördag i Slottsskogen kom en liten kille in sju gånger under några timmar. Föräldrarna försökte locka med honom hem men han svarade bara: ”Jag läser, stör mig inte”. Pojken gottade in sig i bokbussen och trivdes. Det blev varmt i hjärtat då. En annan gång kom en liten kille i pyjamas och ville ha en bok till läggdags. Också ett oförglömligt minne, säger Ingmarie, berättar Ingmarie.
Stammisar återkommer år efter år
Utbudet i bokbussen är riktat till yngre men alla är välkomna. Äldre syskon, föräldrar och äldre passar på att hämta och lämna böcker. Många återkommer varje vecka, år efter år.
– Vi har byggt upp fina relationer med många stammisar genom åren, säger Ingmarie.
– Många äldre tycker att det är skönt att bokbussen kommer nära. Det blir enklare att hämta böckerna då. En del har inte dator eller Ipad utan får hjälp av oss att reservera. De uppskattar den personliga servicen. Många lever också ensamma och kommer för att få sällskap och berätta om vad de läst, säger Eva.
Fler lån och besökare
Bokbussens uppsökande verksamhet har givit resultat. Första året ökade utlånen med 130 procent. Besöksantal och utlån ökar också för varje år: 2022 hade bokbussen 42 335 besök och 108 779 utlån. Det har redan överträffats i år. Bokbussen vann även pris som årets mobila bibliotek i Sverige 2022.
– Vi skulle lätt kunna ha en tredje buss för efterfrågan är så stor, säger Ingmarie.
– Jag hade gärna sett en bokbuss som åkte till omsorgsboenden eftersom många äldre har svårt att ta sig till biblioteket. Styrkan i bokbussen är just att den kommer nära där människor är och gör litteratur mer tillgänglig, fyller Eva i.
Ingmarie Åberg Staxenius och Eva Magnussons engagemang för såväl den läsfrämjande verksamheten som för sina besökare går rakt in i hjärtat. De gör böckernas värld varm och välkomnande.