Fotograf Maria Kopp

Angereds bokmässa: En viktig arena för litteratur från förorten återvänder 2024


Publicerad 9 november 2023

Den 3–4 maj 2024 är det dags för den sjätte upplagan av Angereds bokmässa på kulturhuset Blå Stället, ett evenemang där litteratur från förorten står i centrum. Nu söks både nya och etablerade röster som vill vara med och lyfta fram förortens perspektiv när intresseanmälan öppnar den 1 november.

Sedan 2018 har Angereds bokmässa etablerat sig som en viktig scen för litteratur och poesi från förorten och på andra språk än svenska. I våras strömmade runt 3000 besökare till kulturhuset Blå Stället för att lyssna på stjärnor som Warsan Shire, Nicolas Lunabba och Nora Khalil – men även för att upptäcka nya röster, botanisera bland bokborden och ta del av workshops, seminarier och spoken word.

Den 1 november öppnar intresseanmälan inför 2024 års upplaga och alla författare och poeter med koppling till förorten, eller som skriver på andra språk än svenska, är välkomna att ansöka. Den 3 maj inleds bokmässan med en spoken word-kväll och på lördagen den 4 maj bjuds det på ett dagsprogram med samtal och seminarier, läsningar, bokbord och utomhusaktiviteter.

– Jag ser mycket fram emot att få mingla, snacka böcker och andra viktiga frågor, men framför allt få uppleva litteraturens och ortens kraft tillsammans med alla besökare, säger Madde Lundin, projektledare för Angereds bokmässa.

Anmäl ditt intresse att medverka på Angereds bokmässa 2024 genom att skicka in ett digitalt formulär.

Angereds bokmässa grundades 2018, på initiativ av författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. De ville skapa en litterär arena utanför stadskärnan, med fokus på författarskap från förorten och på andra språk än svenska. Evenemanget vill ta litteraturen till medborgarna och göra den tillgänglig för fler. Därför är det också gratis att medverka och att besöka bokmässan.

Angereds bokmässa arrangeras av kulturhuset Blå Stället, nätverket Blå Ställets vänner samt biblioteken i Angered.