Litteraturstädernas årsmöte i Kanada gav nya idéer till samarbeten
Publicerad 2 november 2023
9–13 oktober stod Quebec City värd för Litteraturstädernas årsmöte. Joakim Albrektson, huvudkoordinator i Göteborg, fick med sig många uppslag för arbetet på hemmaplan. – Det finns många konkreta projekt vi kan vara med i. Om en fjärdedel av alla idéer blir verklighet är det bra, säger han.
42 städer i 32 länder på 6 kontinenter ingår i nätverket Unesco City of Literature. På årsmötet i oktober var ett 30-tal Litteraturstäder med drygt 50 delegater på plats. Joakim Albrektson var med på sitt första årsmöte.
Dagarna gick bland annat ut på att lyssna på presentationer, diskutera strukturella frågor, prata om kommunikation och gemensamma insatser under Unescos temadagar, men också att ta del av litteraturuppläsningar och musikaliska upplevelser i Quebec City.
– Vi delegater pratade också mer informellt och lärde känna varandra. Vi höll på från 8 på morgonen till 10 på kvällen. Det var intensiva dagar.
Göteborg syntes i utställningen Toponymy
Joakim Albrektson höll en kort presentation om Litteraturstadsarbetet. Men det var inte enda chansen för folk att lära sig något om Göteborg. Göteborg syns också i utställningen Toponymy, som öppnade i samband med årsmötet. Den består av affischer som visar historien bakom Litteraturstädernas ortsnamn.
– Det var en bra exponering och jättefint att se affischen på plats i Quebec City.
Författaren Erik Andersson och illustratören Mikel Nilsson har skapat Göteborgs bidrag. Den har bilder på bland annat katter, fiskar och Gustav II Adolf som dinglar i en byggkran. Texten är en humoristisk skildring av stadens framväxt och hur jöteboschkan skapades – tack vare inflyttning från Halland, Bohuslän och Västergötland.
– Affischen är lite drömsk och underlig, och det är så himla bra! Det skaver och är lite konstigt, precis som Göteborg, säger Joakim Albrektson.
Årmötet – en chans att knyta kontakter för framtiden
Under mötesdagarna i Quebec City fick han möjlighet att fördjupa tidigare kontakter, men även chans att skapa nya band. Ett exempel är norska Lillehammer. Kommunen är fristad för förföljda konstnärer via nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN), precis som Göteborg.
– Vi är två av åtta städer i världen som är både ICORN-stad och Litteraturstad. I Quebec City lärde vi känna varandra mer. Nu hoppas jag att vi kan sätta i gång ett fördjupat samarbete.
Joakim Albrektson har ännu inte hunnit sortera alla intryck. I ett helikopterperspektiv bär han med sig engagemanget, kompetensen och relevansen från mötet – många kvalificerade människor var på plats. En konkret programpunkt som dröjer sig kvar är presentationen från huvudkoordinatorn i Beirut. Hon höll den i samma vecka som Hamas gick in i Israel.
– Vi fick en väldigt stark rapportering. Hon kunde prata om det ovissa, det som sker här och nu. Det blev allvarligt och handfast. Vi fick möjlighet att prata om hur Litteraturstäderna kan hjälpas åt.
Vad tar du med till arbetet med Litteraturstaden Göteborg?
– Framför allt olika projektförslag från andra Litteraturstäder. Manchester är drivande i Unescos temadag om modersmål och vill gärna ha med oss i ett samarbete som handlar om poesi och textil. Vilnius arbetar med poesi för skolungdomar och vill ha in svenska bidrag. Lviv behöver pengar till litteraturöversättningar. Sådana projekt kan vi gå in i.