Amer Sarsour, Zhiwar Rashid och Nioosha Shams gästar Angereds bokmässa 2024 Foto: Banfa Jawla, Maja Kristin Nylander, Louise Helmfrid.

Angereds bokmässa är tillbaka – ta del av årets höjdpunkter

Publicerad 26 april 2024

Snart är det dags för Angereds bokmässa igen. Den 3–4 maj fylls Kulturhuset Blå Stället till brädden av seminarier, författarsamtal, bokbord, workshops, poesiläsningar och sagostunder. Här listar vi några av höjdpunkterna.

Festlig invigning med spoken word och livemusik

Fredagen den 3 maj drar årets bokmässa igång med en storslagen invigningsfest klockan 17:30. På scen hittar du spoken word-artisten och författaren Amer Sarsour, hiphop-artisten Malake och poeten Nilo Zamiri. Tillsammans sätter de stämningen för årets bokmässa med ordens och ortens kraft i centrum. Mingel, mat och god stämning utlovas!

Johannes Anyuru sätter fokus på Gaza

Johannes Anyurus omtalade artikel Gaza står nu bredvid Hanoi och Guernica publicerades i Aftonbladet den 21 december 2023. På årets bokmässa bjuder Göteborgs Litteraturhus in till ett samtal mellan Anyuru och Ann Ighe, kritiker och redaktör för tidskriften Ord&Bild, med utgångspunkt i texten.

Tre röster om flykt, ursprung och tillhörighet

Att fly från sitt hemland, att lämna allt och försöka skapa sig ett nytt hem – det temat går som en röd tråd genom tre av författarskapen på årets bokmässa.

Anahita Ghazinezam flydde till Sverige under Iran-Irak-kriget och har sedan slutet av 80-talet varit bosatt i Västerbotten. I textsamlingen Våld – om träd och slöjd och män (2022) skildrar hon nyanländas tillvaro på en flyktingförläggning i Jörn. Slöjd- och textilhistoria vävs samman med frätande scener ur ett liv, det moderna planlösa irrandet efter sammanhang och tillhörighet, framför en bleknad kuliss av ett förlorat Iran.

Ta gärna med ett eget slöjdprojekt att arbeta med under Anahita Ghazinezams författarsamtal.

Högaktuella Amer Sarsour, vars debutroman Medan vi brinner kom ut tidigare i år,  samtalar med Akila Mah och George Sarkes från Kulturrådets ungdomsråd. Sarsour tecknar en historia om migration i de stängda gränsernas tid. Det är 2013 och Omar möter väktare, poliser och passkontrollanter på vägen genom Europa mot södra Italien. Där väntar hans kusiner som korsat havet från det krigsdrabbade Syrien.

Nioosha Shams, författare, poet och Kulturrådets läsambassadör samtalar med Zhiwar Rashid om hans debutroman Under mullbärsträdet (2023). 19-årige Azad flyttar så långt bort han kan från sin mamma. Väl i Östersund, i en ny tillvaro av studentliv, fest och kärlek börjar han ställa de förbjudna frågor han tidigare inte kunnat ställa till mamman. Om Kurdistan, pappan och flykten. Det är en berättelse om ursprung som fantasi och verklighet, öde och möjlighet. Om att bli någon som kommer någonstans ifrån.

Rashid tilldelades även i veckan Sveriges Radios novellpris för sin novell Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen.

Lola Akinmade Åkerström skildrar rasismen i Sverige

Lola Akinmade Åkerström, ursprungligen från Nigeria, är en framgångsrik författare och resefotograf bosatt i Stockholm. Hennes böcker – In Every Mirror She’s Black (2022) och Everything is Not Enough (2023) – skildrar svarta människors upplevelser av rasism och har väckt stor internationell uppmärksamhet, bland annat i USA. Böckerna är utgivna på ett av världens största förlag och har översatts till 18 språk.

Palmira Koukkari Mbenga leder ett samtal på engelska med Lola Akinmade Åkerström.

Profeten Muhammed, segregation och hiphop-historia

En viktig del av bokmässan är våra seminarier som tar upp samhällsaktuella frågor. I år kan du bland annat lyssna på idéhistorikern Klas Grinell och imamen Iman Baroudi som samtalar utifrån Grinells nyutkomna bok om profeten Muhammed. Marlen Eskander på Läsfrämjarinstitutet och Linnéa Lindquist, rektor på Hammarkullsskolan, lyfter barns läsning som ett sätt att minska segregationen och Kenneth Agibou berättar om när hiphopen kom till Sverige. 

Läs hela guiden till Angereds bokmässa 2024 på goteborg.se.