Göteborg har startat sitt åtagande som Unescos Litteraturstad
Publicerad 10 mars 2022
Första arbetsveckan startade med ett öppet möte för litteraturaktörer och allmänhet, samt ett litteraturpolitiskt toppmöte för bransch och politiker. Läsningar till stöd för Ukraina arrangerades där bland annat akademiledamot Jila Mossaed läste den ukrainska poeten Ilya Kaminsky.
Litteraturpolitiskt toppmöte 4 mars
Vid det litteraturpolitiska toppmötet, som samlade deltagare från 16 av Sveriges 21 regioner, genomfördes en ceremoni för att uppmärksamma Göteborgs utnämning till Unesco City of Literature. Svenska Unescorådet överräckte en jordglob som symbol för den internationella gemenskap Göteborg går in i som litteraturstad:
— Svenska Unescorådet är väldigt stolta att Göteborg vill ta på sig det här åtagandet. Vi vill också praktiskt bidra i arbetet, så nästa år kommer jag tillbaka och arrangerar ett internationellt seminarium som knyter samman några av Unescos litteraturstäder, sa Anna-Karin Johansson generalsekreterare för Svenska Unescorådet.
Kommunstyrelsen ordförande Axel Josefson tackade för gåvorna, som företrädare för Göteborgs Stad och alla samarbetspartners i näringsliv, civilsamhälle, akademi och offentlig sektor.
— Det är en stor ära att ta emot denna utnämning men det är också ett ansvar som förpliktar, särskilt i de mörka tider vi är i nu. Jag tror att litteraturen, Göteborg och våra samarbetspartners har möjlighet att vara ljuset i det här mörkret, sa Axel Josefson.
Fredrika Lagergren Wahlin, rektorsråd Göteborgs universitet, ser möjligheter att fördjupa samarbeten kring litteratur genom utnämningen till City of Literature.
— Det här är ett initiativ som är så fint för det kommer från civilsamhället, från författarna, för att gynna läsarna. Göteborgs universitet vill med vårt åtagande i Litteraturstaden Göteborg främja något som är helt grundläggande för demokrati och hållbar utveckling i världen.
Conny Brännberg, ordförande för kulturnämnden Västra Götalandsregionen, avslutade Litteraturpolitiskt toppmöte med att summera att Sverige skulle gynnas av en nationell litteraturpolitik. Han markerade också stöd för Ukraina.
— Med anledningen av arbetet som City of Literature har vi idag tagit ett initiativ till att öppna upp fristadsmöjligheter i våra litterära residens för ukrainska flyktingar.
Residensprogrammet 2022 utökas med extra platser för författare, översättare och redaktörer från Ukraina. Regionen inrättar också ett tidskriftsresidens, så att en redaktion från Ukraina kan flytta sin verksamhet till en kulturtidskriftsredaktion i Västsverige.
Öppet möte på Världskulturmuseet 1 mars
Författare, förläggare, arrangörer och en intresserad allmänhet välkomnades till en kväll på Världskulturmuseet för att fira utnämningen och utforska vad den innebär för litterära aktörer i Västsverige. Kvällen lockade 135 deltagare.
På scenen var det korta intervjuer med några av Litteraturstadens aktörer och läsningar av två av Göteborgs många författare - Johannes Anyuru och Olivia Bergdahl. Under kvällen uppmärksammades även den kartläggning av litteraturaktörer i Göteborg och Västsverige som varit en del i arbetet med ansökan.
Startveckan var ett initiativ av huvudparterna i Litteraturstaden Göteborg och markerade att Litteraturstaden blivit ordinarie verksamhet i huvudparternas organisationer; Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Författarcentrum Väst, Bokmässan i Göteborg och Göteborgs Litteraturhus. Öppna mötet arrangerades av Göteborgs Litteraturhus och Göteborgs Stad och Litteraturpolitiskt toppmöte av Västra Götalandsregionen och Bokmässan i Göteborg; båda i samverkan med Litteraturstaden Göteborg.