Illustration där skuggan av en person träder fram ur en dimmig blå bakgrund. Texten Sommarboken står skrivet i bilden.

Sommarboken firar tio år – läslust för barn över hela landet

Publicerad 20 juni 2022

Nu är Sommarboken igång på bibliotek över hela landet. Här får barn mellan 8 och 12 år inspiration kring läsning, helt utan krav. Ett läsfrämjande biblioteksprojekt som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Sommarboken startade för tio år sedan med fem pilotbibliotek i Västra Götaland. I år är det jubileum och omkring 250 bibliotek i hela Sverige deltar. Genom åren har över 125 000 barn läst, fått boktips, deltagit i boksamtal och i aktiviteter för att hitta läslusten på sommarlovet.

 Fadi från Lilla Edet hittade Sommarboken förra året, när han var med sina kompisar på biblioteket.

– De sa att det var gratis så vi anmälde oss. Man kan läsa böcker som är roliga, till exempel fantasyböcker. När något är roligt vill jag bara läsa mer och mer. Det gillar jag!

Biblioteken som vill vara med beställer ett ”Sommarboken-paket”. Det innehåller dels fysiskt material, som bokpåsar, bokmärken, festivalarmband och häften med kluringar. Dels får biblioteken tips och råd för att anordna sommarboksträffar.

– Här kan barnen träffa kompisar, prata om sina läsupplevelser, tipsa varandra om böcker, spela bokteater, gå frågepromenad eller pyssla. Alla får vara med. Det kvittar hur lite eller hur mycket man läser! säger Katarina Larson, projektledare för Sommarboken på Förvaltningen för kulturutveckling i VGR.

Varje år har Sommarboken ett tema och en särskild ambassadör som vänder sig direkt till barnen i en serie filmklipp på sommarboken.se. Tidigare ambassadörer har till exempel varit fridykaren Anneli Pompe på temat ”Under ytan” samt programledaren Jonas Leksell på temat ”Ut i det vilda”. I år är det författaren Petrus Dahlin som inspirerar till hur man kommer i gång med temat ”I skuggan av…”.

– Precis som tidigare år är temat mångbottnat och rymmer många genrer. Lusten att läsa är viktigare än vad man tror. Ett barn som hittar dit, blir en läsare för livet och kan ta del av alla de berättelser och världar som böckerna rymmer, säger Katarina Larson.

Ett viktigt mål för Sommarboken är just att hitta vägen till läsglädje utan prestationskrav.

Fadi har hittat sin läslust, men han tänker också framåt, och på hur läsningen kan påverka hans yrkesval.

– Kan man läsa många böcker kan man få vilket jobb som helst. Det är min framtid, ingen annans, säger han. 

Här hittar du Sommarboken i VGR 2022

I år deltar över 16 000 barn i Sommarboken, på omkring 250 bibliotek över hela landet. I Västra Götalandsregionen finns Sommarboken på över 80 bibliotek och biblioteksfilialer i 35 av länets kommuner. Här är de listade från A till Ö...

Fakta om Sommarboken

Sommarboken startade 2012 som ett regionalt läsfrämjande biblioteksprojekt. I dag är projektet nationellt, och drivs av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. Målet är lustfylld fritidsläsning för barn 8–12 år, där läsningen ska vara kravlös och utan motprestation. Biblioteken som deltar förbinder sig att arrangera minst tre träffar under sommaren, där barnen ska få möjlighet att prata om sin läsning med varandra och en bibliotekarie. Sommarboken pågår årligen mellan mitten av juni och slutet av augusti.

Läs mer på www.sommarboken.se