Program och aktiviteter

På Kulturhuset Kåken finns massor av spännande programpunkter för olika åldrar och intressen. Här hittar du kommande program och aktiviteter.

Biljettbokning

Programmen har begränsat antal platser. Förboka dina biljetter via denna länk: Kulturhuset Kåkens biljettbokning eller på telefon 031-365 50 60 om inget annat anges.

Du betalar och hämtar ut biljetterna i samband med bokat program, tidigast en timme innan programstart. Det går bra att betala med kort och Swish. Vid förhinder, glöm inte att avboka dina biljetter.

UTSTÄLLNING: Flykten till Marstrand

Svartvitt foto på Anna och hennes pappa. Foto: Privat/Flykten till Marstrand

Datum, tid och beskrivning

Börjar
Lördag 13 november
Slutar
Måndag 13 december
Kostnad
Gratis

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö. Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt. 

Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Resultatet har blivit en bok och en utställning. I utställningen möter du flyktingarnas egna röster om uppväxten i Polen, den antisemitiska kampanjen, hur det var att hamna på Marstrand och hur livet i Sverige blev. Fotografier, texter och röstinspelningar skapar en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till aktuella frågor – antisemitism, flykt, minne, språk, exil och identitet. 

Producent: Judiska Salongen i Göteborg
Manus: Anna Grinzweig Jacobsson
Foto: Maja Kristin Nylander
Grafisk form: Pia Hansson
I samarbete med Sensus studieförbund.
Utställningen är producerad med stöd av:
Levande historia i Göteborg
Kulturrådet
Västra Götalandsregionen
Göteborgs stads kulturnämnd
Katz Judiska Kulturfond
Stiftelsen Lily & Erik Philipsons minnesfond
Kungliga Patriotiska Sällskapet
Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur
Wilhelm och Martina Lundgrens Understödsfond

Plats och kontaktuppgifter

Arrangör
Kulturhuset Kåken
Plats
Kålltorpsgatan 2
Tillgänglighetsinformation: Tillgänglighetsinformation
[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.01713115674698,57.71678779886364] }, "properties":{ "title": "UTSTÄLLNING: Flykten till Marstrand", "content": "Arrangör: Kulturhuset Kåken" } }]
Kategorier
Konst/Utställning
Nyckelord
kulturhuset kåken
fotografi
örgryte härlanda
marstrand
utställning
nationella minoriteter
mänskliga rättigheter
härlanda-örgryte bibliotek
flykt
historia