Konst / Utställningar

Bilder och konst kan vara startpunkt för samtal om livet och samhällsfrågorna. Konsthallen Blå Stället är vår stora utställningshall. Vi visar mindre utställningar i Blå Gången, i glasmontrarna i våra båda entréer och ibland i våra tegelkorridorer och på Innergården. Vi ansvarar också för Hammarkullen Konsthall (i Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats) som drivs c/o Blå Stället och där program läggs av ett konstnärligt råd. Välkommen till konsten!

Ordinarie öppettider för Konsthallen Blå Stället:
Måndag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12-16.
Vi följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Göteborgs Stads policy.

Konsthallen Blå Stället på Facebook. 

Vill du få information om utställningar, workshops, konstnärssamtal och inbjudningar till evenemang? Eller vill du boka en visning? Mejla till Emma Corkhill, producent. E-post: emma.corkhill@kultur.goteborg.se


Konsthallen Blå Stället
- Utställningar och program

4/9–21/11
The Ghost Ship and the Sea Change

– GIBCA/Göteborg International Biennal for Contemporary Art


För första gången är Konsthallen Blå Stället en av huvudscenerna för utställningar under del 2 av årets konstbiennal som öppnade 4 september.

Verk som visas i Konsthallen Blå Stället:


"AAA Cargo" — videoverk av Solveig Qu Suess


"Timeless" — videoverk/installation av Shanzhai Lyric och Solveig Qu Suess

Verk av Shanzhai Lyric och Solveig Qu Suess

"Till svenska utvandrare" — ljudverk av Meira Ahmemulic
Ljudverket kan du även ta del av via GIBCAs app eller hemsida.
Lyssna gärna medan du reser med 9:ans spårvagn mellan Angered och Stenpiren.

Pamflett av Meira Ahmemulic

Om konstnärerna: 

Solveig Qu Suess (född 1990, Schweiz) arbetar med dokumentärskapande, forskning och skrivande. Hennes arbete med rörliga bilder handlar om att utforska ekologisk och förkroppsligad politik, genom infrastruktur och cirkulation. Med uppmärksamheten riktad mot nya rumsliga maktkonfigurationer.
Suess har varit Digital Earth-stipendiat, har en masterexamen från Center of Research Architecture vid Goldsmiths, och är för närvarande juniorforskare vid Critical Media Lab. Hon är en del av Geocinema, vars kollektiva arbete använder en utvidgad filmkonst som metod för att undersöka estetiken i geopolitiska system. Solveig Qu Suess är baserad i Basel och Berlin.
Läs mer.

Shanzhai Lyric är ett forskningsprojekt som fokuserar på radikal logistik och lingvistik genom ett prisma av teknologiska avvikelser och icke-officiella kulturer. Projektet hämtar inspiration från den experimentella engelska som finns på shanzhai-t-shirtar, tillverkade i Kina och spridda över hela klotet. Syftet är att undersöka hur förfalskningens språk använder sig av mimikry, hybridformer och permutationer för att både frossa i och avslöja de globala hierarkiernas påhitt. Ur ett ständigt växande arkiv med poesikläder utforskar Shanzhai Lyric potentialen i felöversättningar och nonsens som utopiskt världsbyggande (förstörelse), ofta genom ord som scroll (skrolla, rulla, rulla ihop), laundry (tvätt), runway (catwalk, modescen) och heap (hög, stack).
Läs mer.

Meira Ahmemulic (född 1974, Sverige) är konstnär och författare. Hon har studerat vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och vid Konstakademien i Colombo. Hon hämtar inspiration från sin uppväxt och motsättningarna i det svenska samhället avseende klass, språk, migration, sysselsättning och rasism. Ahmemulics verk har ställts ut på olika konstinstitutioner i Sverige. Senast på Havremagasinet i Boden och Halmstad konsthall. Som författare har Ahmemulic publicerats i tidskrifter som Ord&Bild, Glänta, OEI och Paletten.
Läs mer.

Om årets tema för Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA)

I The Ghost Ship and the Sea Change visas konstverk som med olika perspektiv och metoder behandlar de globala flöden av varor, ideologier, kapital och människor som format de senaste 400 åren i Göteborg – och världen. Inte sällan med förödande konsekvenser i form av sociala och ekonomiska orättvisor, strukturell rasism och miljöförstöring.

Franska tomten, numera Packhusplatsen, i Göteborgs hamnkvarter - med kopplingar till Sveriges koloniala styre av den karibiska ön Saint Barthélemy (1784–1878) - används som narrativ startpunkt för biennalen. Genom att betrakta platsen utifrån dess koloniala historia, speglad i de byggnader och verksamheter som finns där idag – det forna högkvarteret för ett transatlantiskt rederi, en domstol, ett casino, ett museum för migration (stängde i mars 2021), hamnen och havet – knyts dåtid till nutid och Göteborgs Stad till andra delar av världen.

Missa inte övriga utställningsplatser för The Ghost Ship and the Sea Change: Franska tomten, Göteborgs Konsthall, Röda Sten Konsthall, Världskulturmuseet och andra platser runt om i staden.
En del verk kan även upplevas digitalt i mobilen. Ladda ner GIBCA-appen genom att söka på ’gibca’ i App Store eller Google Play.

Läs mer: https://www.gibca.se/gibca/gibca-2021/tematik/

Horisontell linje

Andra utställningar i huset

(I utställningsytan "Angereds fönster" visas utställningar av och med människor och föreningar i Angered. Vill du visa eller berätta något - kontakta Emma Corkhill.) 

11/10–19/11 
Kontrast 
Donna Lee & Claudia Svensson 

Centrummontern.

Kontrast

Kontrast utforskar hur det är att vara en så kallad “person of colour” i ett vitt samhälle. Genom att placera modellerna framför en vit duk belyser bilderna kontrasten mellan motiv och miljö.  

Claudia Svensson är 21 år, filmskapare från Göteborg. Nu studerar hon film i Malmö. Utöver filmskapande är hon dansare och tycker om att kombinera båda uttrycken. 
Läs mer: @claudia_svensson 

Donna Lee är 22 år, fotograf och filmskapare från Göteborg. Hon har studerat både foto och film och jobbar huvudsakligen med den mänskliga naturen i sina projekt. 
Läs mer: @dxnnalee  

11/10–19/11 
Shaal
Fotoutställning av Sakariye Jama

Angereds fönster.

Schaal

Ju mer du vet om en annan kultur, desto mer förstår du din egen. Din klädstil är en stor del av din personlighet och status. Fråga dig själv vad som motiverar din elegans. 

Sakariye Jama är 26 år och bor i Bergsjön. Han har ett stort intresse för kultur men särskilt foto och film. Han använder kameran för att dokumentera människor i sin närhet både i Sverige och i Somalia.   

11/10–19/11
Drömskolan
Gunnaredsskolan F–3

Parkmontern. 

Drömskolan

"Fantasi är viktigare än kunskap. Kunskap är begränsad till det vi redan vet och förstår, medan fantasin omfattar hela världen och allt som vi överhuvudtaget kommer att kunna veta eller förstå."
[Albert Einstein] 

Under de två första veckorna på höstterminen arbetar Gunnaredsskolan F-3 varje år med värdegrundsarbete. Denna gång blev temat Drömskolan. Eleverna har tagit fram många idéer för hur staden kan bygga säkrare och roligare skolor. Eleverna arbetar ämnesöverskridande och får tillsammans med lärarna möjlighet att utforska hur alla ämnen hänger ihop.  

Konstkurs

Konstkurs

För dig 18 år och uppåt. Prova olika tekniker inom teckning, måleri och kollage med material som blyerts, akryl och akvarell. 

Handledare:
Heba Alakkad och Bereem Darwish.
Föranmälan: marja.fodorpataki@kultur.goteborg.se 
Kl. 17.30–19.30. Studion. Materialkostnad 100 kr/8 tillfällen.
Onsdag 6/10, 13/10, 20/10, 27/10, 3/11, 10/11, 17/11 och 24/11. 

Tidigare utställningar

30/8–1/10
Alice Hardju: Inspiring women & trippy eyes 

Centrummontern. 

Alice Hardju
Bild: Alice Hardju.

Alice Hardju är en konstnär som målar färgstarka tavlor med akrylfärger med både spirituella och feministiska teman. Hon är 24 år och har varit student vid Angeredsgymnasiet.  

Utställningen är en kombination av teman som Alice arbetar med. 
Inspiring Women handlar om att sprida historier om inspirerande fantastiska kvinnor genom alla tider. Det de har gemensamt är att de inte blivit uppskattade och hyllade. Konstnären vill inspirera andra flickor och kvinnor. 

I Trippy Eyes Collection vänds blicken inåt. Ingens liv ser exakt likadant ut som någon annans. Upplevelser, känslor, minnen - vi bär alla på vår egen historia. När du ser på dessa tavlor vill konstnären att du vänder dig inåt och känner efter. Vad betyder detta i din värd? Vad får det dig att känna?  

Följ henne gärna på Instagram @alicehardjuart & Facebook: Alice Hardju Art

30/8–1/10
Johan Roman - Blixtning Studio

Centrummontern.

Johan Roman
Bild: Johan Roman.

”Jag är bildkonstnär, med bas i Göteborg, som arbetar med fotografering och design och för samman de båda fälten till ett koncept. Mina verk skapar jag genom att leka med artificiella ljuskällor, rita med oregelbundna ljusstrålar och sedan fånga dem med kameran. I efterbearbetningen, genom att justera högdagrar och skuggor, utvecklar jag därigenom en unik färgpalett”.
Johan Roman, Blixtning - Photography and design.

“I am a visual artist based in Gothenburg, Sweden. I work with photography and design, merging both fields into one concept. I create each piece from playing with artificial light sources, drawing misshapen light brushes and capturing them with the camera. In the post-production, adjusting highlights, shadows I develop its unique color palette”. 
Johan Roman, Blixtning - Photography and design.

Behance (Portfolio) Blixtning Studio on Behance 
Instagram: Blixtning Studio (@blixtningstudio) 

Torsdag 30/9 
Samtal med Johan Roman om fotografi och konst

(Language: English.)

Samtal med Johan Roman om fotografi och konst (in english)

Johan Roman berättar om sitt arbete med fotografi och konst och visar utställningen och sina verk som ställs ut på Blå Stället.

”Jag är bildkonstnär, med bas i Göteborg, som arbetar med fotografering och design och för samman de båda fälten till ett koncept. Mina verk skapar jag genom att leka med artificiella ljuskällor, rita med oregelbundna ljusstrålar och sedan fånga dem med kameran. I efterbearbetningen, genom att justera högdagrar och skuggor, utvecklar jag därigenom en unik färgpalett”.
Kl. 18–19. Blå Gången. Fri entré. Språk: engelska.

Conversation with Johan Roman about photography and art

Johan Roman talks about his work with photography and art and shows the exhibition and his works on display at Blå Stället.
“I am a visual artist based in Gothenburg, Sweden. I work with photography and design, merging both fields into one concept, creating each piece from playing with artificial light sources, drawing misshapen light brushes and capturing them with the camera in order to make their respective post-production, adjusting highlights, shadows, and developing its unique color palette”.  
18–19. Blå Gången. Free admission. Language: English. 

www.behance.net/blixtningstudio
Instagram: Blixtning Studio (@blixtningstudio) 

Horisontell linje 

30/8–1/10
Det chilenska folket har vaknat 
- fotoutställning av Raúl Carrasco

Angereds fönster. 

Chile Desperto
Foto: Raúl Carrasco.

Sedan den 18 oktober 2019 har det chilenska folket protesterat mot ojämlikheter och orättvisor. Regeringen har svarat med förtryck som utövas av säkerhetsstyrkorna, vilket resulterat i ett betydande antal dödsfall, sårade och fängslade.
Det pågår även en internationell mobilisering till stöd för friheten av de politiska fångarna i Chile. 
Nätverk: Chile despertó, Göteborg, Chile vaknade, Göteborg.