Konst / Utställningar

Bilder och konst kan vara startpunkt för samtal om livet och samhällsfrågorna. Konsthallen Blå Stället är vår stora utställningshall. Vi visar mindre utställningar i Blå Gången, i glasmontrarna i våra båda entréer och ibland i våra tegelkorridorer och på Innergården. Vi ansvarar också för Hammarkullen Konsthall. Välkommen till konsten!

Avdelare

Ordinarie öppettider för Konsthallen Blå Stället:

Måndag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12-16.

Vill du få information om utställningar, workshops, konstnärssamtal och inbjudningar till evenemang? Eller vill du boka en visning? Mejla Emma Corkhill, producent. E-post: emma.corkhill@kultur.goteborg.se

Avdelare

Konsthallen Blå Stället

2/4–29/5
Saba Bereket Persson
Longing & Belonging - Vems dotter är du?

Longing and belonging, utställning av Saba Bereket Persson

”History is not the past, it is the present.
We carry our history with us.
We are our history.”
[James Baldwin]

I utställningen undersöker Saba Bereket Persson arv och historieberättande.
Är din historia viktig om du inte är etnisk svensk?
Vad innebär det för andra generationens afrosvenskar att bära vidare sin historia, när den afrikanska kontinentens historia ofta beskrivs i negativa skildringar eller inte alls?

Ett arv bestående av 100 klänningar, sydda av hennes mamma under 30 år i Sverige, blev starten på ett utforskande av den egna berättelsen och släkthistorien. Klänningar som sakta omvandlats, från den etiopiska nationaldräktens vita bomullsväv med broderi, till den svenska lingonmönstrade klänningen. Hur bär du med dig dessa berättelser in i dig själv och i din samtid?
I utställningen bjuder konstnären in till samtal och möten, att som afrosvensk dela sin historia. Både det som känns utmanande och svårt och det som är berikande och värdefullt då du rör dig mellan flera världar.

Saba Bereket Persson, designer och konstnär, är uppvuxen i Etiopien och flyttade till Sverige när hon var 12 år. Uppväxten har en djup inverkan på hennes konst med nyckelteman som identitet, rasism, främlingskap och hem, i textilbaserade verk.

Saba Bereket Persson Porträtt.jpg

Bland hennes tidigare verk är:

  • ”Den Inre Människan” / ”The Inner Human” baserat på hennes erfarenheter som sjuksköterska

  • ”Klimakteriet” / ”Menopause” om kvinnlighet och förändring

  • ”Det Outtalade” / ”The unspoken” om rasism i Sverige och den tysta och omedvetna diskrimineringen som finns i vardagen.

Hon driver projekt tillsammans med Rädda Barnen med konst och kultur för afrosvenska barn - Balozi och ett projekt för afrosvenska kvinnor - MINO.  Hon har haft ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt och även drivit ett eget textilföretag.
https://sabacollection.se/about/
@sabacollectionsverige

Vernissage lördag 2/4 kl. 12−16. Fri entré.

Vernissageprogram:
Kl. 12: Konsthallen öppnar.
Kl. 12.30: konstnärssamtal mellan konstnären Saba Bereket Persson och Nana Sacko. Nano är textil och modedesigner med inriktning på växtfärg.  
Kl. 15: uppträdande med hiphopartister från Fryshuset Göteborg. 

Horisontell linje

Andra utställningar i huset

(I utställningsytan "Angereds fönster" visas utställningar av och med människor och föreningar i Angered.
Vill du visa eller berätta något - kontakta Emma Corkhill.) 

3/4–26/6
Fotoutställning: Min resväska 60+

Plats: Rosa Gången.

Fotoutställning: Min resväska 60+

Deltagarna på kursen Min resväska 60+ visar sina bästa fotografier tagna och redigerade enbart med mobiltelefonen och appar. Bilderna är skapade ur olika teman som: Ljus, Kontrast, Speglingar, Känslor och Abstraktioner. Kursledare: Yarko Rhea Salazar.
Vernissage söndag 3/4 Kl. 13–14.30. Blå Gången. Fri entré.

9/5–5/6
Bianca Casco och Lars-Ingvar Henriksson
Kropp och form genom generationer

Plats: Centrummontern.

Kropp och form genom generationer

I den här utställningen visar vi två konstnärer från olika generationer (tid) och perspektiv. Bianca Casco, en ung konstnär som skapar lekfulla queerskulpturer. Lars-Ingvar Henriksson, pensionär, som genom träskulpturer gestaltar vardagen och människorna han möter. Utställningen blir till ett samtal mellan de två konstnärerna.

Bianca Casco är svensk-honduransk illustratör och berättare, baserad i Göteborg. Konsten berör teman som kropp, närhet, lesbiska icke-binära relationer, mellanförskap och gemenskap.

Lars-Ingvar Henriksson är pensionär och har arbetat med trä sedan han var 12 år. Han är medlem i föreningen Trätäljarna och har ställt ut sina verk bland annat på Kärra Bibliotek, Trägubbemuseet, Bohusläns museum, Bohussalongen och Repslagarmuseet. 
Vernissage onsdag 11/5 kl. 17–18. Fri entré.

9/5–5/6
Vad betyder demokrati?

Plats: Angereds Fönster.

Vad betyder demokrati?

2022 är det val i Sverige. Under våren har elever vid Angeredsgymnasiet arbetat med temat demokrati i text, poesi, bild och form.
Utställningen består av deras verk.

9/5–5/6
Utställning med Karaktär
Med bildelever från Kulturskolan Angered

Plats: Parkmontern.

Utställning med Karaktär

Bildelever från Kulturskolan i Angered visar sina personliga favoriter skapade i olika tekniker som blyerts, tusch, akryl, gips, tyg och grafik.

Lördag 21/5
Layers of Creativity (LOC) lanserar en ny kreativ databas!  

 Layers of Creativity (LOC) lanserar en ny kreativ databas!

Den ideella föreningen LOC lanserar en ny webbsida med Göteborgsprofiler inom kreativitet och kultur från underrepresenterade grupper. LOCs fokus är att lyfta kvinnor, icke-binära och/eller BIPOC. I samband med detta bjuder de in till panelsamtalet ”Kultursektor för vem?”. Ett samtal om Göteborgs kreativa scen utifrån frågor kring inkludering, exkludering och eget skapande. Samtalet leds av Vanessa Ansah.Inbjudna samtalsgäster: Aurelia Day, feministisk afrobeats/dancehall-artist, Juliet Atto, skribent och journalist, Daniel Terres, kulturarbetare.

På plats kan du ta del av konstutställning och DJ-set från medlemmar i Layers of Creativity.  Evenemanget är öppet för alla som är intresserade av kultur, kreativitet och konst. Samtalet ämnar specifikt att uppmuntra verksamma inom kulturinstitutioner till förändringsarbete.

Layers of Creativity är föreningen som lyfter lokala kreatörer, breddar Göteborgs kulturutbud och främjar gränsöverskridande samarbeten via evenemang, workshops och den kreativa databasen. LOC vill att flera lager av kreativitet ska kunna sammanstråla i Göteborgs kulturliv genom att bredda idén om vad konst, kultur och skapande kan vara. 
I samarbete med LOC och med stöd av Leader längs med Göta Älv.
Kl. 13-16. Stora Scenen. Fri entré. 

Horisontell linje

Återkommande program

OBS! Fullbokad!
Onsdagar
Konstkurs

Konstkurs

Prova olika tekniker inom teckning, måleri och kollage.
Prova också olika material som blyerts, akryl och akvarell.
Från 18 år. 

Handledare: konstnärerna Heba Al Akkad och Bereen Darwish.
Info: marja.fodorpataki@kultur.goteborg.se
Kl. 17.3019.30Ateljén/Studion. Kursen är gratis.
Tio onsdagar: 2/2, 9/2, 16/2, 23/2, 2/3, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3, 6/4.

Avdelare

Skapande skola

Skolor i Angered är välkomna att boka konstworkshops i maj!

Skapande skola

Nu startar vi vårt Skapande skola-projekt igen!

Skolor i Angered är välkomna att boka konstworkshops hos oss. Antingen på Blå Stället i vår Ateljé eller så besöker konstnären skolan. Vi utgår från aktuell utställning i Konsthallen Blå Stället.

För mer info kontakta: marja.fodorpataki@kultur.goteborg.se

Avdelare