På bilden: Melody Farshin (foto: Caroline Andersson), Sami Said (foto: Annika af Klercker), Jila Mossaed (foto: Eva Bergström), America Vera-Zavala (foto: Elin Berge).

Angereds bokmässa 2019 - Program

Här kan du se 2019 års program.

STORA SCENEN

Angereds bokmässa 2019 Stora Scenen

Konferencier: Viana Barzan Mikkelsen.
Viana är dokumentärfilmare som frilansat i Argentina, Kurdistan och Sverige. Hon har även jobbat på SVT som videojournalist och gått Angereds Teaterskola.

12.00 INVIGNING MED ARRANGÖRER OCH INITIATIVTAGARNA TILL
ANGEREDS BOKMÄSSA, JOSÈ H. ROMERO OCH YARKO RHEA SALAZAR

12.15-12.35 JILA MOSSAED
Jila Mossaed är författare, poet och nyinvald ledamot i Svenska Akademien. 1997 debuterade Mossaed på svenska med diktsamlingen "Månen och den eviga kon". 2018 kom hennes senaste diktsamling "Vad jag saknades här".

12.40-13.00 MELODY FARSHIN - "MIZERIA"
Melody Farshin är född och uppvuxen i Husby och debuterade som ståuppkomiker 2008. Sedan dess har vi kunnat se och höra henne på standupscener över hela Sverige, i radio och TV. Melody är även en flitig krönikör med ett djupt engagemang för social upprustning i förorterna. I september 2018 debuterade hon med ungdomsromanen "Mizeria".

13.05-13.20 POESI MED YASMIN OMAR OCH NOUR ENABTAWI FRÅN MIX POETRY
Yasmin Omar är en 16-årig tjej som går på gymnasiet. Hon kommer från Hisingen, Göteborg och var finalist i Ortens Bästa Poet 2017.
Nour Enabtawi är 17 år och var finalist i Ortens bästa poet 2018. Nour är en av tre poeter som startat den nya poesiföreningen Mix Poetry.

13.20-14.05 ORTENS BÄSTA POET
- HUR FORMADES UNGA POESIRÖRELSER OCH VAD HÄNDER NU?

Ett samtal om poesins roll och kraft i Sverige och om de poesirörelser vi ser
bland unga.
Tävlingen Ortens Bästa Poet drog tusentals ungdomar för att lyssna på och framföra poesi och etablerade författare och artister satt i juryn. Arrangemanget tvingades lägga ner 2018.

Samtidigt kan man i media läsa om att det är ett problem att allt färre unga läser. Vilken plats och vilka arenor ger vi ungdomars engagemang för poesi? Och fångas detta engagemang upp även utanför tävlingen? Hur ser poesins framtid i Sverige ut efter Ortens Bästa Poet?
Medverkande:
Saman Sokhanran,
Förenade Förorter, arrangörer av Ortens Bästa Poet.
Bipasha Huq, Förenade Förorter, arrangörer av Ortens Bästa Poet.
Melody Farshin, ståuppkomiker, författare och tidigare konferencier på Ortens Bästa Poet.
Mohammed Ali, poet, fritidsledare, föreningsengagerad som arrangerad deltävlingar av Ortens Bästa Poet i Göteborg.
Samtalsledare: America Vera-Zavala, dramatiker, regissör, aktivist, kulturskribent och författare.

14.15-14.45 BRUTNA LÖFTEN OCH FÖRSONING
I MODERN ARABISK BREVSKRIVNING

"Min kära broder. Förlåt mig min långa tystnad och vet,
att du är mina tankars kompanjon".

Om brev mellan Mohammed al-Mokhtar Soussi och Ibrahim bin Ahmad samt Mohammed Hiliwi och Aboul Qasim Shabbi.
Mariam Dalhoumi, doktorand i arabiska vid Göteborgs universitet, i ett samtal med Ann Ighe, redaktör för tidskriften Ord&Bild, utifrån Dalhoumis text i tidskriftens nya temanummer om Brev.
Arrangeras av Ord&Bild.

14.50-15.00 POESI MED CARMEN JEDRZEJAK OCH NONTOKOZO TSHABALALA
Carmen Jedrzejak, 23 år, filmregissör, manusförfattare och poet. Hon är aktuell med dokumentären "HORAN" och instagramkontot ”carmenj_poet” där hon löpande publicerar poesivideor. Parallellt med filmstudier vid Akademi Valand jobbar hon med sina nästkommande dokumentärer ”Tid” och ”Systerskap”.

Nontokozo Tshabalala är en sydafrikansk konstnär, afrofuturist och allround kreatör som är baserad i Göteborg och studerar masterprogrammet i Design vid HDK, Göteborgs universitet. Hon är också medgrundare till Mam’Gobozi Design studio som syftar till att ge design från den afrikanska kontinenten utrymme att definiera sig själv.

15.00-15.30 ATT VITTNA OM VÅR TID
- POONEH ROHI OCH KHASHAYAR NADEREHVANDI

Pooneh Rohis roman "Araben" utkom 2014 men hittar ständigt nya läsare. Genom att gestalta flykt, vardag och drömmar utifrån flera familjemedlemmars perspektiv undersöker Rohi teman som tillhörighet, identitet och klass kopplat till migrationens komplexa erfarenheter. ”Ett angeläget vittnesmål om vår tid”, skrev juryn när hon tilldelades Smålits Migrantpris för "Araben" i våras.

"Och kanske är skönlitteratur det enda sättet att på riktigt vittna? Vilka är förutsättningarna i så fall för det i Sverige idag?" Det är frågor som författaren och forskaren Khashayar Naderehvandi diskuterar i sin pågående avhandling i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Nu möts Rohi och Naderehvandi i ett samtal om litteratur som vittnesmål, om tillhörighet och identitet, och rörelser i det svenskspråkiga litterära landskapet.
Arrangeras av Bokmässan och Ordfront Förlag.

15.40-16.10 DET HALVFÄRDIGA JORDKLOTET
- LARS RAATTAMAA OCH JUDITH KIROS

Ett samtal mellan Judith Kiros och Lars Raattamaa. Om hur man gör när man bygger? Om hur texten gömmer och visar makt och förtryck? Om vad parataxis egentligen betyder? Om köksbordet där Clara Zetkin och Rosa Luxemburg en gång satt ensamma därför att ingen hade svarat på Rosas telegram? Om poesins skuld? Om vem som egentligen går omkring i förorterna idag? Om varför allt idag förvandlas till varor? Om vad som behöver göras? Om romanens samtida utbytbarhet? Om varför vi behöver bygga världen igen?
Judith Kiros, journalist, litteraturredaktör, kritiker, ledarskribent och fritidsledare. Debuterar i höst med diktsamlingen O.
Lars Raattamaa, årets Residens Angered-konstnär; författare och arkitekt som bearbetar teman som stad, språk och makt. Senast kom diktsamlingen "Kommunismen" och romanen "Dö andras död”.

16.15-16.25 LÄSNING MED ABDULLAHI HUSSEIN
Abdullahi Hussein är journalist och författare av både romaner och barnböcker. Innan han kom till Sverige 1990 var han också chef för somaliska Nationalteatern och medlem av det somaliska parlamentet.
Arrangeras i samarbete med Shabeele Bookshop.

16.30-17.15 DET REDAKTIONELLA ARBETET: MÖJLIGHET ELLER VÅLD?
När en text publiceras av en tidskrift eller ett förlag finns nästan alltid en redaktör med. Den kan ha stor makt över textens form och innehåll. Är det ett stöd som hjälper idéer att nå fram och bli tydligare? Eller handlar det tvärtom om en maktutövning som formar texten utifrån normer? Vilket ansvar har redaktören gentemot textförfattare och text?
Medverkande:
Macarena Dusant, redaktör på Kultwatch, konstvetare och textförfattare.
Johan Palme, tillförordnad chefredaktör på Kultwatch och journalist.
Lina Rydén Reynols, förläggare och författare.
Felicia Mulinari, poet och skribent.
Moderator: Hana Suzuki Ernström, chefredaktör, Kultwatch.
Arrangeras i samarbete med Kultwatch.

17.20-17.50 FÖRFATTARSAMTAL MED SAMI SAID
Sami Said föddes 1979 i Keren, Eritrea, och är uppvuxen på olika ställen, bland annat Göteborg. Sami debuterade med "Väldigt sällan fin" 2012. Nu är han tillbaka med "Människan är den vackraste staden", en roman fylld av liv och humor, en kalejdoskopisk berättelse om vår tid.
Samtalsledare: Jenny Högström, kritiker, poet, översättare och leder Kritikersalonger på Göteborgs Litteraturhus.
Arrangeras av Göteborgs Litteraturhus.

17.50-18.00 AVSLUTNING OCH TACK!

UNGA SCENEN

Angereds bokmässa 2019 Unga Scenen

Arrangeras i samverkan med Stories from Angered / Rädda Barnen
Konferencier: Nasteho Muktar Aden.
Nasteho är ordförande i Angereds ungdomsråd och har tidigare varit konferencier för Jämställdhetsmyndighetens arrangemang “Samling mot hedersrelaterat våld och förtryck”. I våras fick Nasteho även ett stipendium för väl utfört gymnasiearbete med uppsatsen “Att vara kvinna”.

12.30-12.45 UNGA SCENEN ÖPPNAS

12.45-13.05 "LÄS MER" MED YOUNG POC
"
Läs Mer" är ett initiativ startat av Saida Ahmed och Suad Omar från Young POC, ett nätverk som kom till 2017 för att skapa en safe-zone och en mötesplats för unga rasifierade i Göteborgstrakten. "Läs Mer" görs i samarbete med Bonnier, Musikhjälpen och Svenska Förläggareföreningen med syfte att öka intresset bland unga för läsning, skrivande och bokbranschen.

13.10-13.30 KARWAN FARAJ - ATT BERÄTTA DET OBEKVÄMA
Karwan Faraj är dokumentärmakare, skribent, författare och ungdomscoach, uppvuxen i Gårdsten. Han har gjort flera uppmärksammade dokumentärer i Sveriges Radios P1 och P3, nu senast en P3-dokumentär om "Terrorsyskonen och IS" som släpptes 12 september i år.

13.35-14.00 ÖPPEN SCEN

14.15-15.00 MARIAMA JOBE
Mariama Jobe är estradpoet och debuterade som författare 2018 med diktsamlingen "Sannu" som betyder "guld" på Mandinka. I år kom hennes andra bok "Imane" som handlar om tron på islam och Allah. I boken varvas essäer, dikter och berättelser från Jobes eget liv. Genom sitt författarskap vill Mariama Jobe utmana perfektionismen som dominerar litteraturens värld där dyslexi och tal- och skrivsvårigheter sanktioneras. Mariama Jobe har även jobbat som projektledare och ledare i workshops för kreativt skrivande vid sidan om sitt teaterresidens på Riksteatern.
Samtalsledare: Suad Omar, poet och en av finalisterna i Ortens bästa poet 2017.

15.10-15.15 POESIFRAMTRÄDANDE AV NOUR ENABTAWI
Nour Enabtawi är en av initiativtagarna till poesiföreningen MixPoetry. Hon kvalificerade sig till finalen i Ortens Bästa Poet 2018.

15.15-16.00 ATHENA FARROKHZAD
Athena Farrokhzad är poet, översättare, dramatiker och lärare vid Biskops Arnös författarskola. 2013 kom hennes första bok "Vitsvit", som översatts till många språk och blivit teater. Tillsammans med den rumänska poeten Svetlana Carstean gav hon 2016 ut "Trado", en bok om översättning och kärlek. I år kommer hennes tredje bok "I rörelse" på Albert Bonniers Förlag.
Samtalsledare: Yasmin Omar, poet som invigningstalade på Göteborgs Kulturkalas 2018 och var en av vinnarna av Ortens Bästa Poet 2017.

16.15-17.00 SAMTAL: ATT BLI PUBLICERAD
Hur ska jag nå ut med mina texter och hur fångar jag uppmärksamheten hos tidningar och förlag? Vad letar redaktörerna efter? Och vilka goda råd kan en strunta i? Författare och redaktörer berättar hur de själva började – och vad de själva tänker på när de läser andras texter. Efter samtalet kan du ställa dina frågor direkt till paneldeltagarna och mingla med dem och andra inbjuda författare och förlagsrepresentanter.

Medverkande:
Athena Farrokhzad
, poet och lärare i kreativt skrivande vid Biskops Arnö. Aktuell med nya diktsamlingen ”I rörelse” (Albert Bonniers förlag) och antologin ”Berör och förstör” (Rabén & Sjögren) tillsammans med Kristofer Folkhammar.
Alice Dadgostar, författare och skribent bosatt i Göteborg som debuterar på Albert Bonniers Förlag med romanen ”Roxy” i september 2019. Alice Dadgostar har medverkat som skribent i Nöjesguiden och Djungeltrumman och arbetat som researcher på P3.
Björn Werner, Kulturchef Göteborgs-Posten. Började sin bana som frilansande skribent och recensent för Nöjesguiden, Borås tidning och magasinet Arena innan han blev kulturchef på GP.
Olav Fumarola Unsgaard, konstnärlig ledare på Göteborgs Litteraturhus och tidigare redaktör på förlaget Leopard, där han bland annat arbetade med manuset till den hyllade romanen ”Selamlik” av Khaled Alesmael.
Moderator: Victoria Greve, idé- och kritikredaktör Göteborgs-Posten.

17.15-17.25 LÄSNING AV ABDI ILMI
Den unge talangen Abdi Ilmi läser dikter och motivationscitat. Abdi Ilmi går ekonomiprogrammet på Angeredsgymnasiet och har redan publicerat en bok här i Sverige. Han skriver just nu på den andra boken som beräknas komma ut under 2019. Abdi Ilmi skriver också poesi på somaliska.

17.30-18.00 VINNARE AV GP:S SKRIVARTÄVLING PRESENTERAS
Under sommaren har ungdomar mellan 15-20 år och bosatta i Göteborg kunnat skicka in texter på tema ”Fördomar” till Göteborgs-Postens nya skrivartävling. På Angereds bokmässa avslöjas vinnaren, följt av prisutdelning och uppläsning.
En av jurymedlemmarna är Segal Mohamed, poet och skådespelare.

STUDION

Angereds bokmässa 2019 Studion

Konferencier: Fortesa Hoti.

12.30-12.40 PRESENTATION AV SCENEN FÖR LÄSNINGAR OCH FÖRFATTARFRAMTRÄDANDEN

12.40-13.05 MOTSTÅNDETS MEDITATIONER
- Ghaleb Oda Muhssen
- Mikael Hjertquist
- Salmia Mohamed

13.15-14.05 BORTOM MAJORITETEN
Romska röster - presentation av Hedvig van Berlekom från Författarcentrum Väst och läsningar av Domino Kai och Ajten Berlafa.
Tidskriften Meänmaa - Erik Kuoksu, framför en prosatext på svenska och meänkieli. Han berör teman som språket som drömbild, Tornedalens delvis påtvingade, delvis självpåtagna förändring under 1900-talet, och vår tids tornedalingars komplicerade förhållande till sitt kulturella arv och sin ställning som minoritet.
- Astrid Vogel Johnsson
- Bagir Kwiek

14.15-14.45 VÄRLDENS ESTRAD
- Saida Malkoc Trnka
- Houda El-Machharawi
- Anna Martta Partio
- Vera Stremkovskaya

14.45-15.10 SPITTOON - POETRY IN TRANSLATION
Presentation av Matias Ruiz-Tagle.
- Zahra Hassan
- Nora Amarin
- Angelica Riquelme

15.15-15.45 VÄRLDENS ESTRAD
- Bodhari Warsame
- Josephine Åström
- Kristin Allwood
- Rizah Sheqiri

15.50-16.40 KLUBB FENIX
Presentation av Jana Witthed.
- Sokol Demaku
- Sveza Daceva Filipova
- Axîn Welat
- José H. Romero
- Jana Witthed
- Soleyman Ghasemiani

16.45-17.30 STADENS ESTRAD
Angereds Författarskola. Presentation av Jesper Brygger.
- Lisbeth Pipping
- Hillevi Werring

17.30-17.50 BORTOM NATIONEN
Deltagare från kursen "Your Silence Will Not Protect You" på Kvinnofolkhögskolan läser texter.
- Molly Uddenberg
- Adriana Aires
- Lisa Karlsson Blom
- Doris Tamm

BARNENS SCEN

Angereds bokmässa 2019 Barnens Scen

Barnens Scen hittar du på Angereds bibliotek.

12.30-13.00 ANGEREDS NÄRSJUKHUS PÅ BOKMÄSSAN!
Angereds Närsjukhus presenterar boken "Mina Mellanmål" där fritidsledare och idrottsprofiler från nordöstra Göteborg ger er sina favoritrecept. En av Angereds hjältar, Frutto-Lee, kommer att visa hur man kan fixa snabbpizza själv. Det bjuds på äpplen - Frutto-Lees favoritfrukt!

13.00-13.30 SAGOLÄSNING MED LAURA PAASIO
Den “ambulerande finsktalande förskolläraren”, med den finska sångskatten och berättarkonsten i bagaget, läser sagor på svenska.

13.30-14.00 HUGO DE SOUZA
Författare, som skriver för både barn och vuxna, högläser sina sagor på svenska.

14.00-14.30 ALLSÅNG MED FÖRENINGEN SMÅ STORVERK
Föreningen Små Storverk framför allsånger från sångboken "Blommor och kärlek". Sångbokens texter är skrivna av barn i Angered och tonsatta av musikhandledare och rytmikpedagoger från Kulturskolan Angered.

14.30-15.00 DE SMÅ BARNENS BOK FIRAR 20 ÅR
Sångerskan och röstkonstnären Anki Ebonsdotter tar oss med på en resa i musikens tecken. Det blir musik, rim och ramsor från "De små barnens bok" som firar 20 år. Boken - en bok för de yngsta på arabiska, engelska och svenska - delas ut på bibliotek i samarbete med BVC.

14.30-15.00 SERAR ABDULQADIR
Författare till bilderböckerna i serien GuuGuule, som med kort text och humoristiska illustrationer passar för de yngre barnen. Serar Abdulqadir berättar om sitt författande och om sina böcker.

15.00-16.30 ARABISKA BOKSTAVSCENTRET & RÄDDA BARNEN HJÄLLBO
15.00-15.30
Barn berättar egna sagor och dikter.
15.30-16.00 Workshop: Min Bild - Min Saga med Shaymaa.
Tillsammans skapar vi sagor utifrån egenvalda bilder.
16.00-16:30 Kiriaki och mammorna, folksagor från hemlandet.

16.30-17.00 MEÄNMAA - MEÄNKIELISPRÅKIG KULTURTIDSKRIFT
Hur låter språket meänkieli? Meri Alarcón, författare till barnböckerna ”Kyllikki” och ”Kyllikki och våren”, berättar om representation och minoritetsspråket meänkieli i barnböcker, samt läser högt ur sin egen bok ”Kyllikki”.

16.30-18.00 WORKSHOP MED TANJA RUSSITA
Författare och illustratör, med rötter i Lettland, som skriver barnböcker på både svenska och ryska. Läs och lek med Tanja Russita och hennes lättlästa bilderböcker! Vi kommer att lära oss lite av det ryska alfabetet, härma flera olika djur och ta reda på vem som bor i hålet.

17.00-17.30 RIZAH SHEQIRI
Rizah Sheqiri är en svensk-albansk författare, född 1961 i Kosovo, som flydde till Sverige 1991. Han skriver noveller och lyrik både för barn och vuxna.

ANGEREDS TEATER

Angereds bokmässa 2019  Angereds Teater

14.45-15.30 TEATER SOM UTTRYCK FÖR VERKLIGHETEN
Dagens scenkonst hämtar gärna sitt stoff i verkligheten. Inte minst är det vanligt att basera föreställningar på intervjuer med människor. Vad är det som lockar i det dokumentära? Vad händer med dramatikerns egen röst när den möter det autentiska? Vilka etiska utmaningar kan ett dokumentärt arbetssätt medföra? Och vad är det med just scenkonst som lockar om en vill gestalta verkligheten? Finns det något som teatern kan förmedla som inte andra former av uttryck kan?
Medverkande:
America Vera-Zavala, dramatiker, regissör, aktivist, kulturskribent och författare.
Wahid Setihesh, dramatiker, skådespelare och regissör och går just nu på Högskolan för scen och musik.
Johanna Larsson, konstnärlig ledare för Angereds Teater.
Samtalsledare: Kristina Ros, projektledare Barnteaterakademin.
Arrangeras i samarbete med Angereds Teater.

15.40-16.15 ÖPPEN REPETITION MED ANGEREDS TEATER:
SCENER UR FÖRESTÄLLNINGEN ”I EN SÄRSKILT UTSATT SITUATION”

I höst riktar Angereds Teater blicken mot samtycke och gränser och varför det är så svårt att respektera varandras kroppar och sexualitet. Förra året fick Sverige en ny sexualbrottslagstiftning som säger att allt annat än ett ja är ett nej, men i rättssalen möts gång på gång unga människor som blivit utsatta eller utsatt någon för övergrepp.

Med utgångspunkt i ett verkligt rättsfall vill föreställningen I en särskilt utsatt situation väcka engagemang och skapa diskussion om sexuella gränser, normer och förväntningar på unga människor idag utifrån rådande könsnormer och samhällsklimat.
Föreställningen arbetas fram i samarbete med en brottmålsadvokat och en ung kvinna som varit målsägande i ett våldtäktsfall.

WORKSHOPS I ATELJÉN

Angereds bokmässa 2019 Ateljen

Inga förkunskaper krävs till våra workshops.
Drop-in och fri entré men begränsat antal platser åt gången.
Material finns på plats.

14-17 "BRODERA DITT FAVORITCITAT" MED MARJA FODORPATAKI
Ta en paus från vimlet bland böckerna på bokmässan och kom och brodera ditt favoritcitat i lugnet i Ateljén. Du kan brodera korsstygn eller få tips om andra broderistygn.
Ta med ett bokcitat eller välj bland våra exempel.

12.30-13.30 "REPRESENTATIVITET OCH ANTIRASISTISKA POLITISKA SVENSKA SERIER" MED AMALIA ALVAREZ OCH LISA WOOL-RIM SJÖBLOM
Målet med workshopen är att tillsammans reflektera över rasism och privilegier. Vi kommer att diskutera vad strukturell rasism är, hur rasism kan identifieras och genom praktiska exempel förstå hur det fungerar i praktiken.
Hur? Genom att presentera den svenska seriescenen utifrån ett icke vitt och icke eurocentristiskt perspektiv. Hur seriernas bilder normaliseras, vissa aspekter och rasistiska element, där rasismen används för att etablera vitheten. Amalia kommer att introducera oss för de svenska serierna och hur uppfattningen om "den andre" normaliseras. Amalia och Lisa kommer även att tala om hur de själva arbetar med representation i sina serier.

13.45-14.45 "FORMULERA DINA TANKAR - SÅ SKRIVER DU EN DEBATTARTIKEL"
Brinner du för ett ämne som du tycker saknas i debatten idag? Är du upprörd, ledsen eller besviken över samhällsutvecklingen? Behöver du hjälp att formulera dina tankar? I så fall är du välkommen på den här workshopen om att skriva debattartiklar. Tillsammans med journalisten Mattias Hagberg funderar vi kring hur man formulerar sina tankar, idéer och krav på bästa sätt.
Arrangeras av Nätverkstan Kulturtidskrifter.

15.00-15.45 "GREPPA PENNAN" MED MARINA ANDERSSON
En workshop för att inspirera och stimulera skrivlusten för de som vill skriva men kanske inte testat på det. Vi skriver fritt och inspireras till att hitta vår egen kreativitet och stil. Oavsett skriv- och språkkunskaper är du varmt välkommen att greppa pennan och vara med.

16-16.45 "THE PRIVILEGE GAME" MED GLOBALA TANTER
Vad är ett privilegium? Kan man vinna eller skaffa sig det eller måste man födas med det?
Välkommen till brädspelet "The Privilege Game"! Genom rollspel med olika karaktärer får du prova på hur privilegier fungerar, samt komma närmare för att se privilegiernas olika nyanser. Spelet är designat av Globala Tanter och karaktärerna är baserade på verkliga människor som bor i Sverige.
OBS! Workshopen "The Privilege Game'" riktar sig endast till vuxna.

ÖVRIGA WORKSHOPS I HUSET

12-18 "TRÖTT PÅ ATT LYSSNA? KOM OCH POESIPYSSLA" MED GUNILLA GRÄNSBO.
Vi gör text till bild som blir ett gemensamt poesikonstverk.
Vid bokbord nummer 40 pågår Gunilla Gränsbos gemensamma textbaserade konstverk under hela dagen.

WRITERS CORNER I KONSTHALLEN

Angereds bokmässa 2019 Writers Corner

12.30-12.45 MUSIKFRAMTRÄDANDE
DAN GREIDER & THE GREAT DEPRESSION BAND

Under våren 2019 har han släppt sina första studioinspelningar på Spotify. I november kommer debutplattan "Bortom bergen". Följ med på äventyret och möt en artist som inte lämnar någon oberörd.

12.45-13.00 ÖPPEN SCEN

13.00-13.15 MEIRA AHMEMULIC
Meira Ahmemulic är konstnär och författare, uppväxt i Gårdsten. 2018 fick hon Göteborg Stads kulturpris.

13.20-13.35 VAD SKA VI MED LITTERATUR TILL - OCH VAD F** HAR DET MED SPRÅKINLÄRNING ATT GÖRA?
MED ZLATAN FILIPOVIC, DOCENT I ENGELSKA

Varför kunna språk? Språkets gränser sägs vara världens gränser. Idag är vikten av att kunna ett språk kanske mer påtaglig än någonsin då vår lilla värld verkar ha flyttat ut och suddat bort nationella gränser. Att kunna ett främmande språk öppnar upp en internationell arena av arbetsmöjligheter och flerspråkighet säkerställer att vi kan vara med. Men språk i sig betyder mer än så. Det hjälper oss att göra vår värld förståelig, det sätter ord på våra tankar, våra minnen, det utgör vårt inre och vårt yttre.

Språket skapar vår identitet samtidigt som det öppnar upp den mot andra. Mycket av språkets kraft och spänst, dess förmåga att sträcka ut sig för att belysa men också föra oss bakom ljuset konkretiseras i skönlitteratur och det är just litteraturens betydelse för språkinlärning som detta föredrag kommer att beröra.
Arrangeras av Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.

13.40-13.55 ÖPPEN SCEN

13.55-14.00 FÖRFATTARCENTRUM VÄST OM ÖVERSÄTTARSTÖD

14.00-14.30 NÄR FÅR VI SE EN ROM TA EMOT NOBELS LITTERATURPRIS?
De romska berättelserna får sällan någon omsorgsfull plats i litteratursfären. Varför? Trots mångas utsagor om mångfalden, lärandet, intressanta och spännande historier i de romska kulturernas erfarenheter och öden. Vem är det som bestämmer vilka historier som är mer eller mindre intressanta och som får ta plats? Vilka normer är det som styr och hur kan vi få till ett bredare kulturutbud med romska röster?

Medverkande:
Diana Nyman, sakkunnig i romska frågor. Nyman har i 20 års tid fört den romska frågan i olika referens- och samrådsgrupper som sakkunnig både i regeringskansliets rådgivande organ, inom Public service, civila samhället, samt som ordförande i Göteborg stads romska råd de senaste åren. Hon blev nationellt känd 2014 som kvinnan som diskriminerades av ett hotell i samband med att hon bjudits in av regeringskansliet för att hålla tal.
Dusan Marinkovic, aktivist. Marinkovic är poet men har även varit med i hiphopsvängen. De senaste åren har han alltmer ägnat sin tid åt att lyfta upp orättvisorna mot romer genom mobilisering med andra, och genom att ingå i Malmö stads romska råd.
Domino Kai, samtalsledare.
Arrangeras av Romano Center i Väst.

14.35-14.45 TUSEN SERIER - PRESENTATION
Tusen Serier är en förening och serieförlag i Malmö som sedan 2011 har arbetat för att öppna upp den svenska seriekulturen och göra den lite mindre svensk. Genom deras utgivning, utställningar, workshops, fanzineverkstad och seriefestivalen AltCom får fler röster och perspektiv plats. Missa inte heller Tusen Seriers utställning i Centrummontern!

14.50-15.10 ICKE-VITA RÖSTER - PRESENTATION
Detta är en nyligen formad grupp med tre icke-vita kvinnor som för en gemensam kamp inom antirasism, dekolonial och intersektionell feminism. De uttrycker sig huvudsakligen på spanska men också på andra språk. De är aktivister, artister och skriver med olika erfarenheter.

15.15-15.30 MUSIKFRAMTRÄDANDE - GABRIEL AGUILERA
Gabriel Aguilera är musiker och skriver främst låttexter men också andra texter på spanska. Hittills har texterna blivit en opublicerad bok och en skiva som kommer inom kort.

15.35-16.05 ÖPPEN SCEN

16.05-16.12 FARUQ OMER - FÖRFATTARFRAMTRÄDANDE
Faruq Omer är konstnär och poet, utbildad vid Konsthögskolan i Bagdad och i Kirkuk, Irak.

16.15-16.22 MARINA ANDERSSON - FÖRFATTARFRAMTRÄDANDE
Marina Andersson har skrivit utvecklingsromanen och reseskildringen "Farväl, välkommen hem" och en svensk-engelsk poesibok "Kärlekens cirkel". Just nu skriver hon på en barnbok som utspelar sig i Mellanöstern där hon har sitt ursprung.

16.25-16.32 MONIKA WEBER- FÖRFATTARFRAMTRÄDANDE
Drömmen om att skriva en bok om sin familjs väg till Sverige har funnits i bakhuvudet i ca tjugo år. Nu bestämde sig Monika Weber att det var rätt tid att låta en dröm bli verklighet.

16.35-17.05 KAN VEM SOM HELST BLI FÖRFATTARE? (OBS! PÅ SPANSKA)
Är inspirationen till skrivarbetet en gudagåva, en slump eller frukten av hårt arbete? Är man författare bara om man har fått något utgivet? Dessa och andra frågor ska vi prata om på en 30 minuters paneldebatt där alla har ordet. Medverkande från Latinamerikansk Litterär Afton.
Arrangeras av Latinamerikansk Litterär Afton.

17.05-18.00 ÖPPEN SCEN

UTSTÄLLNINGAR I HUSET

Angereds bokmässa 2019 Utställningar

MADE IN ANGERED #2 - ÖPPEN SALONG

Made in Angered #2

Konsthallen Blå Stället ansluter till temat för Angereds bokmässa. Också hos förortens bildskapare finns en konstnärlig kraft som inte alltid är synlig utanför den inre kretsen. Såväl amatörer som professionellt verksamma konstnärer är inbjudna att visa verk som på något sätt har anknytning till Angered eller andra liknande platser, genom motiv eller närvaro. ​
Utställningen är en del av GIBCA Extended, programmet runt Göteborgs internationella konstbiennal. Delar av utställningen finns på andra platser i huset.
Konsthallen ​11/9 - 20/10.

​TUSEN SERIER - SAGOR FRÅN ANGERED​

Tusen Serier - Sagor från Angered

Tusen Serier, förening/serieförlag i Malmö, strävar efter att göra svenska serier mindre svenska. Amanda Casanellas och Mattias Elftorp var 2016 års Residens Angered-konstnärer och arbetade med en seriebok baserad på lokala folksagor och myter. Se en del av det arbetet och möt människorna bakom Tusen Serier under bokmässan! ​
Centrummontern 17/9 - 27/10.
Residens Angered är ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället, Kultur i Väst och Konstepidemin.​

​​DRAW THE LINE - SERIEANTOLOGI​

Draw the line
Bild: Malin Biller.

Med ett femtontal serietecknares berättelser i spåren av #metoo. Utställningen är producerad av NBV och visas i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten. JÄMY bjuder under hösten in till fyra miniseminarier på temat sexuella trakasserier.
Se JÄMY:s kalender för mer info om seminarierna.​
Amalia Alvarez och Lisa Wool-Rim Sjöblom medverkar båda i utställningen och på Angereds bokmässa håller de workshopen "Representativitet och antirasistiska politiska svenska serier” kl 12.30 – 13.30.
Rosa Gången 26/8 – 29/9​.