Foto: Morris Shabo

Aktiviteter på fritidsgården

Här finns en hel del som du kan hitta på tillsammans med dina kompisar. Du kan lära känna nya vänner och upptäcka nya fritidsintressen, spela biljard, vara i vår lilla musikstudio, i danssalen eller köpa en korv med bröd i vårt café. Tillsammans bygger och utvecklar vi verksamheten på fritidsgården, så vi vill gärna att du kommer med egna idéer.

På fritidsgården finns bland annat en studio, en danssal, biljard-, basket- och tv-spel. Det finns också ett café där du kan köpa korv med bröd, varm choklad och frukt.

Aktiva tisdagar

På tisdagar har vi tjejkväll från kl 17-21.30. Då samlas bara tjejer på fritidsgården. Ibland har vi bestämt i förväg vad vi ska göra och det kan vara allt ifrån att vi pysslar, pratar om aktuella frågor som berör dem för stunden ibland bestämmer vi vad vi ska göra tillsammans och ibland blir det något spontant.

På tisdagar har vi tillgång till Bergsgårdsskolans sporthall kl. 17-19 och då brukar vi spela fotboll, basket eller innebandy.

Vi bakar varje vecka

Vi bakar minst en gång i veckan och det blir oftast på fredagar. Det brukar bli både kladdkaka, kärleksmums, äppelkaka som vi sen säljer i caféet till självkostnadspris. Gott och roligt!

Vi har trevliga traditioner

På Hjällbo fritidsgård har vi en hel rad med traditioner som återkommer varje år. Till dessa evenemang kommer många äldre ungdomar och även f.d. personal. Det blir som en återträff där vi umgås och uppdaterar varandra kring vad som hänt i livet sen vi sågs senast.

Innefotbollsträff i Bergum dit fotbollslag från fritidsgårdarna åker och spelar tillsammans i blandade lag på sportlovet.
Skidresa på sportlovet när vi hyr en stor buss och åker till Ulricehamn över dagen. Detta gör vi när det finns snö i backen där, och det har det gjort på alla lov utom ett under 15 år som vi åkt dit. På resan finns det plats för cirka 50 personer.
Skolavslutningsgrillning när fritidsgården bjuder på grillmat utomhus eftersom vi hittills har haft tur med vädret. Det blir både spel och lek om andan faller på, men oftast blir det så att vi äter tillsammans och umgås under trevliga former.
Julbord med disco. Våra duktiga ungdomsvärdar hjälper till att laga maten och personalen ser till att det finns ingredienser. Ungdomarna förbereder med dukning och hjälps åt med städning. Eftersom det inte finns obegränsat med plats så säljer vi biljetter i förväg till julbordet. Efter maten dukar vi undan och leker lekar och avslutar med disco. En lek som alltid återkommer är ”hela havet stormar”.
Bordtennisturneringar , spelcuper och andra turneringar/tävlingar. Ibland brukar vi bjuda in andra fritidsgårdar och ibland kör vi egna tävlingar dit du kommer och anmäler dig på plats om du vill vara med.
Arrangemang tillsammans med andra fritidsgårdar har vi två gånger per år. I höst har vi en ungdomsfestival. Vi brukar vara på Blå stället, men eftersom de bygger om kommer vi att vara på Frilagret vid Järntorget denna gång. När Blå Stället öppnar igen kommer vi att vara där.

När det är gemensamma evenemang samarbetar vi ofta och gärna med KulturAtom och de andra fritidsgårdarna i Angered.

Tidigare år har ungdomar övat sång, musik och dans och sedan dragit ut på fritidsgårdsturné på fritidsgårdarna i Angered. Om du är intresserad av sång, musik och dans kanske det kan vara något för dig att vara med och starta?

Vi är aktiva i MBU

MBU står för Människan Bakom Uniformen och är ett samarbete mellan Fältgruppen, Fritid, Unga påverkar, SDF Angered, Polisen, Räddningstjänsten, Ung & Trygg Göteborg och Ambulanssjukvården Sahlgrenska. Du som deltagare får chansen att träffa personer med uniformsbärande yrken och lära känna människorna bakom uniformen och hur de arbetar.

Samtidigt får polis, räddningstjänst och andra i så kallade uniformsyrken lära känna dig. Utbildningen Människan bakom uniformen, MBU, har ökat gruppernas förtroende för varandra. Det är personalen på fritidsgården som beslutar om vilka som deltar i projektet.

Här kan du läsa mer om Människan Bakom Uniformen