Del av textilkonstverk föreställande ett naturväsen. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

Hantverkseleverna visar upp sina naturväsen

Fantasifulla verk med fantasifulla varelser inspirerade av John Bauer.

Det är svårt att se sig mätt på hantverkselevernas fantastiska konstverk i utställningen Naturväsen på Hotell Kusten. Här finns troll i lera, en fantasiskog i glas, parafraser i oljepastell samt elevernas egna påhittade naturväsen i akvarell och tusch samt i broderi.

- Det här är ett roligt tema eftersom det innehåller så mycket fantasi och skapande, säger Ingrid Leonardsson som är lärare på hantverksprogrammet på Lindholmen GS. Vi väjer alltid en konstnär att inspireras av och i år blev det John Bauer. Han är ju en mästare på trolska miljöer.

Genom att arbeta med ett tema får man in både konst, kulturhistoria, bild och hantverk. Eleverna har jobbat med temat hela läsåret. De har läst om John Bauer, tittat på hans bilder och pratat om olika naturväsen. Och det var meningen att de skulle åka på skolresa till Bauergården utanför Jönköping för att se miljöerna han inspirerades av. Men på grund av coronapandemin ställdes resan in och undervisningen bedrevs på distans.

- Det är ju inte helt lätt med hantverk på distans, ler Ingrid. Som tur är så hade vi redan hunnit göra konstverken i glas och lera, och eleverna har kunnat sitta hemma och brodera. De har fått hämta material i skolan och vi har kontakt så gott det går via dator, telefon och chatt, men man märker ju att de saknar varandra och stödet från oss lärare.

En av eleverna är Vilma Lindblad som tar studenten i år. Hennes gymnasiesärskolearbete är ett glasfat med krokusar. Motivet hämtade hon från ett foto hon tagit i Göteborgs botaniska trädgård.

- Jag tycker det är roligast att arbeta i glas, säger hon, och det kommer jag att sakna när jag slutar skolan. Jag hoppas få plats på Frölundaborg aktivitetscentrum till hösten. Där har jag praktiserat och där sysslar de med hantverk som textil, målning och lera men tyvärr inte med glas.

- De har också en butik på Slottsskogsgatan, Lilla Butiken, där de säljer sina verk, berättar Ingrid. Och de gör verkligen jättefina saker!

Vilma är osäker på vilket naturväsen hon tycker mest om, men Ingrid påminner henne om att hon ganska snabbt valde att måla en älva när hon skulle göra sitt eget konstverk – en älva i en röd vallmoblomma.

- Och så är det riktiga guldfärgade ormbunksblad med, säger Vilma.

- Det hade jag glömt. Vad bra att du påminde mig om det, säger Ingrid och ler. De hade vi till ett textiltryck men de blev så fina att vi behöll dem.

Hantverksprogrammet har en utställning varje vår och den brukar alltid börja med en vernissage.
- Det är tråkigt att det inte kan vara någon vernissage i år, säger Vilma. Det brukar komma mycket släkt och vänner för att titta och köpa.

- Att ha en utställning med elevernas verk är en del av det pedagogiska arbetet. Eleverna får ett mål att sträva mot, de utvecklas och växer och det ger dem självförtroende att främmande människor, inte bara släkt och vänner, kommer hit och köper deras verk.

Det brukar komma många människor till vernissagen, men även i år verkar det vara en hel del som har sett utställningen för vid många av konstverken sitter det små röda klistermärken som visar att de är sålda.

Det är Ingrid och hennes kollega Ann-Sofie Östberg som ansvarar för och hänger utställningarna varje år.

- Vi har ju gjort det några gånger nu och börjar bli vana, skrattar de. Vi försöker hålla ihop konstverken materialvis så att oljepastellerna hänger för sig, glaskonsten för sig och så vidare. Men färg och form får ju också styra.

Utställningen hänger kvar på Hotell Kusten till den 4 juni 2020 och om du vill så kan du köpa med dig ett alldeles eget naturväsen hem.