Föredrag

2020


Kabaré, progg och protest: teaterhistoria ur arkivens djup

Vad kan forskare i humaniora göra för att ett kulturarv inte ska försvinna/glömmas bort? När institutionsteatrarna utmanades av fria grupper från 1960-talet och framåt förändrades scenkonsten. De fria grupperna ifrågasatte hierarkier, intog nya platser, överskred genregränser, experimenterade konstnärligt och mötte en stor och ny publik. En central plats i Göteborg var Frölunda Kulturhus.

Ett föredrag med Astrid von Rosen, docent i konst och bildvetenskap, Helena Holgersson fil. doktor i sociologi och Mikael Strömberg, fil. doktor i teatervetenskap. De jobbar tillsammans inom ramen för forskningsprojektet ”Expansion och mångfald: Digital kartläggning och utforskning av utom-institutionell scenkonst i Göteborg 1965–2000”. Föredraget är en del av föreläsningsserien Ett HUM om... och ges i samarbete med Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.

Tors 27 feb, kl 18–19. Lilla salen. Fri entré.
Skogens betydelse för hälsan

Laurence Nachin, PhD i mikrobiologi och natur- och skogsterapiguide, föreläser om naturens underbara kraft och hur en vistelse i skogen kan ha positiva effekter på din hälsa och välbefinnande. Föreläsningen ger dig baskunskap om forskningsresultat som Shinrin Yoku och Natur- & skogsterapi baseras på. Ingen anmälan. Begränsat antal platser. Arr: Hälsoteket i Väster.
Tors 12 mars, kl 18–20. Lilla salen. Fri entré.

Författarfrukost med Lars-Gunnar Andersson

Varför säger göteborgaren änna, la, knô och brôte? Svaren finns i grammatiken. Lars-Gunnar Andersson berättar om sin nya bok Göteborgsgrammatik. Lars-Gunnar Andersson växte upp på Guldheden i Göteborg. Han är professor i modern svenska vid Göteborgs universitet och har bland mycket annat forskat om Göteborgsdialekten. Han är också en välkänd radioröst efter många år som ämnesexpert i radioprogrammet Språket. I samarbete med NBV och Frölunda bibliotek.

Lör 21 mars kl 10–11.30. Lilla salen.
Entré 100 kr. Köp biljett senast tors 19 mars!Att bli den förälder jag önskar att vara

Mia Börjesson

Mia Börjesson, socionom, föreläser om hur vi bygger ett bra självförtroende hos oss själva och barnen, om hur vi vuxna kan bidra till att de unga får ett psykologiskt immunförsvar. I samarbete med Frölunda bibliotek. Ingen anmälan. Begränsat antal platser. Arr: Hälsoteket i Väster och Frölunda bibliotek.

Tis 24 mars kl 18–20. Lilla salen. Fri entré.Diabetes och hjärt- & kärlsjukdomar

Katarina Eeg-Olofsson, överläkare vid Diabetescentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset, föreläser om hur man kan påverka sitt blodsocker och allmänna hälsa med mat, motion och medicin. Ingen anmälan. Begränsat antal platser. Arr: Hälsoteket i Väster.

Ons 22 april kl, 18–19.30. Lilla salen. Fri entré.