Tips och inspiration

Här kan du som förälder eller annan viktig vuxen få tips och inspiration. Vi vägleder dig vidare till information från till exempel hälso- och sjukvård och andra verksamheter som arbetar för att stötta föräldrar och ge barn en god uppväxt.

Läs högt för ditt barn

Sagostunder ökar barns ordförråd, läsförståelse och förmåga att uttrycka sig. Berättelser skapar tankar och funderingar att prata om tillsammans och det ger dig och ditt barn en mysig stund. Ett besök på närmaste bibliotek kan ge mycket inspiration. Där finns personal som gärna delar med sig av bokskatter, tips och råd för just högläsning och bokprat med barn. Biblioteken finns för alla. För dig som vill och kan läsa, för dig som vill men ännu inte kommit igång, för dig som vill men kanske inte kan läsa.

På alla folkbibliotek finns bokpåsar med utvalda barnböcker. Böcker som är fantastiska att läsa högt med barn 3–6 år. Låna hem en påse och ha helgmyset klart!

Besök gärna Stadsbibliotekets sida Läs ♥ högt.

Läsa högt för ett barn kan öka ett barns ordförråd. Här kan du se en liten film.

Goda råd om barns tänder

Barn behöver hjälp att borsta tänderna tills de är i tioårsåldern. Hjälp ditt barn att borsta tänderna morgon och kväll. Här finns råd om tänder och tandborstning:

Borsta tänderna på barn - 1177 Vårdguiden
Barn 0 - 5 år - Folktandvården
Barn 6 - 11 år - Folktandvården
Ungdomar 12 - 19 år - Folktandvården

Gör tandborstningen till dagens roligaste stund! Ladda ner appen Rocka munnen, ett spel som hjälper barnen att leka fram en god vana, samtidigt som de lär sig borsta tänderna på rätt sätt.

Rocka munnen webbsida
Rocka munnen musikvideo

Rulla vagn

Tack vare Rulla vagn kan du som är föräldraledig hitta andra föräldrar i ditt område att promenera med. På hemsidan kan du själv lägga in en annons, eller hitta andras annonser. Där finns dessutom en mängd inspiration, tips & råd till dig som är förälder.

Rulla vagn

Barn och trafiksäkerhet

Hur länge håller en bilbarnstol? När rekommenderas att barn börjar gå och cykla själva till skolan? Min ungdom ska börja köra moped. NTF sammanfattar vad som är viktigt som förälder att tänka på när det gäller barn och trafik.

Trafiksäkerhet för småbarnsföräldrar
Trafiksäkerhet för föräldrar till skolbarn 6 - 12 år
Trafiksäkerhet för tonårsföräldrar
Trafiksäkerhet för mopedföräldrar

Hälsolots

Häng med på Prat & Promenad i Trädgårdsföreningen eller på barnvagnspromenad i Slottsskogen med legitimerad fysioterapeut! Hälsolots arrangerar aktiviteter i centrala Göteborg för att inspirera till ett liv med god hälsa. I kalendariet hittar du alla aktuella aktiviteter.

Välkommen till Hälsolots | Hälsolots (halsolots.se)