Bildtext: En person som kör en ambulans.

Vård- och omsorgsprogrammet

Gillar du att arbeta med människor och vill hjälpa andra? Då är Vård- och omsorgsprogrammet något för dig. Det här programmet ger dig en yrkesexamen, men också möjlighet att läsa vidare på högskola. Efter din utbildning kan du till exempel arbeta inom akutsjukvård, barnsjukvård, psykiatrisk vård, vårdcentral, äldreomsorg, hemsjukvård eller boenden för personer med funktionshinder. Om du vill arbeta som sjuksköterska, polis, brandman, socionom eller fysioterapeut kan du välja att läsa vidare på universitet eller högskola.

Om utbildningen 

Vård- och omsorgsprogrammet har funnits i många år på Katrinelundsgymnasiet och har nu flyttat till nyrenoverade lokaler hos oss på Burgårdens gymnasium. Hos oss möter du nya metodsalar och erfarna lärare med ett mycket bra samarbete med branschen och spännande praktikplatser. Hos oss får du den stora skolans resurser med stöd hela vägen mot din yrkesdröm. Vi jobbar med öppet sinne, stort hjärta och yrkesstolthet som smittar.

Vi lärare har lång erfarenhet och vet precis vad som behövs för att du ska bli väl förberedd för att arbeta inom vård- och omsorg.


Besök oss

Är du nyfiken på hur det är att läsa Vård- och omsorgsprogrammet på Burgårdens gymnasium är du välkommen att höra av dig till oss, så bokar vi ett möte på ett sätt som passar dig. Det kan vara digitalt, per telefon eller ett besök på skolan i liten grupp, på ett säkert sätt såklart! Vi lärare och elever ser fram emot att träffa dig för att svara på dina frågor och visa dig vår skola

Såhär bokar du ditt besök

För att boka ett besök skickar du ett mejl eller sms till oss och berättar vilken typ av besök du vill göra. Efter att vi har tagit emot ditt meddelande kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök.

E-postadress: info.burgarden@educ.goteborg.se
Mobilnummer: 079-066 51 16

Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt  digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Burgården som sin gymnasieskola.

Vad tycker eleverna?

Alexander och Rosario berättar hur det är att läsa på Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet nya metodsalar

Vi jobbar för fullt med att inreda våra nya, fina metodsalar för Vård- och omsorgsprogrammet som flyttar hit från Katrinelundsgymnasiet. Hör av dig för att boka ett möte. 


Arbetsförlagt lärande

Under din utbildning kommer du att ha 16 veckors praktik på en arbetsplats och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Här skaffar du dig erfarenheter på en arbetsplats inom vård och omsorg. Exempel på arbetsplatser du kan göra praktik på är akutsjukvård, hemsjukvård, barnsjukvård eller psykiatrisk vård, vårdcentral, äldreomsorg, hemtjänst och boenden för personer med funktionshinder.


Vård- och omsorgsprogrammet som lärling

Du kan även läsa vård- och omsorgsprogrammet som lärling. Som lärling är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. Du får samma kunskaper och samma yrkesexamen men lär dig ett yrke genom att göra på en eller flera olika arbetsplatser.


Efter din utbildning 

Direkt efter din utbildning kan du börja jobba som undersköterska på sjukhus, vårdcentral, hemsjukvård, inom funktionsstöd eller äldreomsorg. Du får en yrkesexamen, men kan också välja att läsa vidare på högskola till yrken  sjuksköterska, polis eller socionom.

Elever med examen från vår utbildning är mycket omtyckta på arbetsplatserna och attraktiva på arbetsmarknaden. Det är en av de många fördelarna med att välja en skola med erfarenhet och bra kontakter med branschen.


Jobb inom vården 

Det finns snabba vägar till jobb om du utbildar dig till vårdbiträde eller undersköterska. Om du börjar som vårdbiträde finns det många möjligheter för dig att utvecklas inom ditt yrke. Du kan utbilda dig vidare till exempel till undersköterska, till sjuksköterska eller specialistsjuksköterska.

På arbetsförmedlingen webbsida kan du läsa mer jobb inom vården.

Frågor om Vård- och omsorgsprogrammet? 

Välkommen att kontakta:

Laila Gordon von Hacht
Rektor Vård- och omsorgsprogrammet
Tel: 031-367 05 14
E-post: laila.gordon.von.hacht@educ.goteborg.se

Anna-Lena Ågren
Yrkeslärare Vård- och omsorgsprogrammet
E-post: anna-lena.agren@educ.goteborg.se

Gunhild Karlsson
Yrkeslärare Vård- och omsorgsprogrammet för lärling
E-post: gunhild.karlsson@educ.goteborg.se

Frågor och svar 

Här svara vi på några av det vanligaste frågorna vi får om Vård-och omsorgsprogrammet. Har du fler frågor kan du skriva till oss på Instagram eller Facebook. Du kan också mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se


 • Kan jag få högskolebehörighet om jag går Vård- och omsorgsprogrammet?

  Ja, du kan läsa Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3 och Engelska 6
  som individuellt val och då får du högskolebehörighet.

 • Vad är det för skillnad mellan att läsa vård- och omsorgsprogrammet som skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning?

  På skolförlagd utbildning är du i skolan större delen av tiden och lär dig det mesta här, du gör praktik 16 veckor under din tid på Burgårdens gymnasium.  Om du läser vård- och omsorg som lärling har du praktik halva tiden och lär dig dina yrkesämnen på en arbetsplats. Det är samma program men två olika sätt att lära sig på.

 • Ordnar skolan praktikplatser eller ska jag göra det själv?

  Skolan ordnar praktikplats åt dig. 

 • Kan jag börja på Vård- och omsorgsprogrammet även om jag inte är godkänd i engelska?

  Ja det kan du. Du kan börja på Vård- och omsorgsprogrammet och läsa engelska grund. Då söker du
  programinriktat val (IMV) inriktat till Vård- och omsorgsprogrammet. Om du har frågor om hur du gör detta kan du kontakta vår studie-och yrkesvägledare.

 • Kan jag få extra hjälp om jag behöver?

  Ja! Vi anpassar hjälpen efter dina behov. 

 • Har ni specialpedagog på skolan?

  Javisst har vi det. 

 • Får jag en dator om jag går på programmet?

  Ja det får du. Alla elever som börjar på Burgården gymnasium får en Chromecast. 

 • Hur ser schemat ut? Är det långa dagar?

  Schemat är ungefär som en vanlig dag när du går årskurs nio på grundskolan. När du är ute på arbetsförlagt lärande/ praktik följer du din handledarens schema.

 • Hur stora är klasserna?

  Vi är ungefär 25 elever i varje klass. 

 • Var får jag göra när jag är ute på arbetsförlagt lärande/praktik om jag går på Vård- och omsorgsprogrammet?

  Du gör 16 veckor arbetsförlagt lärande/praktik Vård- och omsorgsprogrammet. Du kommer att få pröva på att vara ute på sjukhus, i äldreomsorgen, hemtjänsten, korttidsboenden och gruppboenden för funktionshindrade.


 • Vad är ni bra på?

  På Vård- och omsorgsprogrammet är vi bra på att skapa goda relationer med våra elever och få alla att trivas. Även i andra ämnen arbetar vi med det som hör till vården, till exempel i svenska och engelska genom olika temaarbeten.

 • Hur många betyg behöver jag ha för att vara behörig till Vård- och omsorgsprogrammet?

  Du behöver minst åtta betyg för att vara behörig till Vård- och omsorgsprogrammet? Svenska, engelska och matte är obligatoriska.

Jobb och framtid

Hur är det att jobba på ett sjukhus och vilka olika roller finn det? På Sahlgrenska Universitetssjukhus webbsida har de kan du möta Daniel, Sofia, Sandra, Jarle och Erna som alla jobbar på sjukhuset och berättar om sitt yrke och sin vardag där. En vardag som består av utmaningar och möjligheter, men också forskning, olika sätt att utvecklas och arbete i en innovativ och lärande miljö.

Sofia - sjuksköterska

Möt Sofia Billgren som jobbar som sjuksköterska på avdelning och i ett mobilt team, som besöker patienter i hemmet. I filmen här under berättar hon om hur det är att jobba som sjuksköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

"Jag blev sjuksköterska för att jag ville hjälpa andra och det bästa med mitt jobb är att jag tillsammans med andra får göra det så bra som möjligt för våra patienter". 

Jarl - undersköterska 

Möt Jarle Hammer som jobbar som undersköterska på en intensivvårdsavdelning. I filmen här under berättar han om hur det är att jobba som undersköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

"Man vet aldrig riktigt vad som ska hända under ett pass. Det finns ingen slentrian, vissa kvällar är lugna och andra kommer man rakt in i en akut situation". 

Daniel  -  neurokirurg 

Möt Daniel Nilsson som jobbar som neurokirurg. I filmen berättar han om hur det är att jobba på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

"Jag ville bli neurokirurg för att jag ville jobba med händerna och jobba med hjärnan som är vårt mest komplicerade organ. Det finns mycket som är outforskat runt hjärnan. Neurokirurgi ger möjlighet att direkt påverka förlopp i hjärnan och nervsystemet". 

Filmer och texter ovan är hämtat från Västra Götalandsregionen webbsida om jobb och framtid.

Våra evenemang

På vår Facebooksida hittar du alla våra kommande evenemang. 

Följ oss på Instagram

Här följer du Burgårdens elever och lärare och får en känsla för hur det är att läsa på Burgårdens gymnasium.