Bildtext: En person som kör en ambulans.

Vård- och omsorgsprogrammet

Gillar du att arbeta med människor och vill hjälpa andra? Då är Vård- och omsorgsprogrammet något för dig. Det här programmet ger dig en yrkesexamen, men också möjlighet att läsa vidare på högskola. Efter din utbildning kan du till exempel arbeta inom akutsjukvård, barnsjukvård, psykiatrisk vård, vårdcentral, äldreomsorg, hemsjukvård eller boenden för personer med funktionshinder. Om du vill arbeta som sjuksköterska, polis, brandman, socionom eller fysioterapeut kan du välja att läsa vidare på universitet eller högskola.

Om utbildningen 

Vård- och omsorgsprogrammet har funnits i många år på Katrinelundsgymnasiet och har nu flyttat till nyrenoverade lokaler hos oss på Burgårdens gymnasium. Här möter du nya metodsalar och erfarna lärare med ett mycket bra samarbete med branschen och spännande praktikplatser.


Hos oss får du den stora skolans resurser med stöd hela vägen mot din yrkesdröm. Vi jobbar med öppet sinne, stort hjärta och yrkesstolthet som smittar. 


Vi lärare har lång erfarenhet och vet precis vad som behövs för att du ska bli väl förberedd för att arbeta inom vård- och omsorg.

Yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet!

Från och med höstterminen 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

 Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

 Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. 

Vad tycker eleverna? 

För att du ska få en ännu bättre bild av vad utbildning innehåller och leder till bad vi några elever på Vård- och omsorgsprogrammet berätta om sin yrkesdrömmar och vad det tycker om sin utbildning. Kolla fin filmerna nedan.

Eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet berättar om varför de valde programmet och vad de tycker om sin utbildning.

Victors yrkesdröm är att bli ambulanssjukvårdare

Kolla in filmen där Victor berättar varför han valde Vård- och omsorgsprogrammet. 

Lydias yrkesdröm är att bli psykolog

Kolla in filmen där Lydia berättar varför hon valde Vård- och omsorgsprogrammet. 

Afffoue Marie yrkesdröm är att bli barnmorska

Kolla in filmen där Afffoue Marie berättar varför hon valde Vård- och omsorgsprogrammet. 

Isacs yrkesdröm är att bli ambulansförare 

Kolla in filmen där Isac berättar varför han valde Vård- och omsorgsprogrammet. 

Ebbas yrkesdröm är att bli barnsjuksköterska

Kolla in filmen där Ebba berättar varför hon valde Vård- och omsorgsprogrammet.

Johns yrkesdröm är att bli läkare

Kolla in filmen där John berättar varför han valde Vård- och omsorgsprogrammet.


Almedinas yrkesdröm är att bli sjuksköterska

Kolla in filmen där Almedina berättar varför hon valde Vård- och omsorgsprogrammet.

Lorsapiens yrkesdröm är att bli barnmorska

Kolla in filmen där Lorsapien berättar varför hon valde Vård- och omsorgsprogrammet.

Graciellas yrkesdröm är att bli sjuksköterska

Kolla in filmen där Graciella berättar varför hon valde Vård- och omsorgsprogrammet.

Vård- och omsorgsprogrammet som lärling

Du kan även läsa vård- och omsorgsprogrammet som lärling. Som lärling är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. Du får samma kunskaper och samma yrkesexamen men lär dig ett yrke genom att göra på en eller flera olika arbetsplatser.


Öppet hus på Vård- och omsorgsprogrammet 

Är du nyfiken på hur det är att läsa på Barn- och fritidsprogrammet? Då ska du besöka oss under öppet hus. Här får du träffa oss elever och lärare, kolla in våra metodsalar för att få en känsla för hur det är att läsa på Vård- och omsorgsprogrammet. 

Upptäck vad som intresserar dig och passa på att ta hjälp oss för att hitta rätt program för dig. Bästa sättet att ta reda på om en skola passar dig är såklart att besöka den. Vi ser fram emot att träffa dig.

Datum för öppet hus 

Vi har inga mer öppna hus under den här terminen. Om du vill besöka oss är du välkommen att göra det under en prova på dag. 

Gör en intresseanmälan till en prova på dag 

Klicka på den här länken för att göra en intresseanmälan för att besöka oss.

Efter att vi har tagit emot din intresseanmälan kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök.


Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Burgården som sin gymnasieskola.Certifierad Vård- och omsorgscollege

Burgårdens gymnasium är ett certifierad Vård- och omsorgscollege. Det betyder att vår utbildning är kvalitetssäkrad genom samverkan med föreningen Vård- och omsorgscollege.

För dig som elev betyder det att du kommer att göra arbetsplatsförlagt lärande (apl) på en arbetsplats som är kvalitetssäkrad. Efter din utbildning är du attraktiv för arbetsgivare eftersom du har den kompetens som de efterfrågar. 

Efter din utbildning 

Direkt efter din utbildning kan du börja jobba som undersköterska på sjukhus, vårdcentral, hemsjukvård, inom funktionsstöd eller äldreomsorg. Du får en yrkesexamen, men kan också välja att läsa vidare på högskola till yrken  sjuksköterska, polis eller socionom.


Elever med examen från vår utbildning är mycket omtyckta på arbetsplatserna och attraktiva på arbetsmarknaden. Det är en av de många fördelarna med att välja en skola med erfarenhet och bra kontakter med branschen.

Jobb inom vården 

Det finns snabba vägar till jobb om du utbildar dig till vårdbiträde eller undersköterska. Om du börjar som vårdbiträde finns det många möjligheter för dig att utvecklas inom ditt yrke. Du kan utbilda dig vidare till exempel till undersköterska, till sjuksköterska eller specialistsjuksköterska.

På arbetsförmedlingen webbsida kan du läsa mer jobb inom vården.


Frågor om Vård- och omsorgsprogrammet? 

Välkommen att kontakta:

Patric Fosshammar
Rektor på Vård- och omsorgsprogrammet

Telefonnummer: 031-367 02 14
Mobilnummer: 0735-98 96 38
E-postadress:patric.fosshammar@educ.goteborg.se

Frågor och svar 

Här svara vi på några av det vanligaste frågorna vi får om Vård-och omsorgsprogrammet. Har du fler frågor kan du skriva till oss på Instagram eller Facebook. Du kan också mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se • Kan jag få högskolebehörighet om jag går Vård- och omsorgsprogrammet?

  Ja! Vård- och omsorgsprogrammet dig grundläggande högskolebehörighet! Från och med höstterminen år 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet.

  Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

  De yrkesförberedande kurserna kommer inte m8inskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

  Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

  Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. Detta byts ut för respektive program


 • Varför ska jag välja ett yrkesprogram?

  Massa! Här har vi listat det fem bästa anledningarna!

  1. Dina intressen på schemat

  Åren på gymnasiet blir roligare när du vet att du varje vecka kommer att få lära dig saker tillsammans med andra människor som har samma intressen som du har. 

  2. Arbetslivserfarenhet under skoltid

  Minst 15 veckor kommer du vara på arbetsplatsförlagt lärande, helt enkelt jobba på riktigt. Du knyter kontakter och lär dig ännu mer praktiskt om det du studerar.

  3. Från studenten till arbetslivet

  Din utbildning kommer att vara i tätt samarbete med arbetslivet. Efter studenten startar du eget företag och bestämmer över din egen tid, eller så söker du jobb inom branscher som behöver människor som dig. Kanske jobbar du till och med utomlands?

  4. En utbildning för dig – och för alla oss andra

  Ditt arbete kommer att göra stor skillnad för andra människor och för samhället. Du behövs redan idag! Och i framtiden.

  5. Du kan plugga vidare

  Eftersom alla yrkesutbildningar ger dig grundläggande högskolebehörighet kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt. Det finns det många utbildningar på yrkeshögskolan där du kan bygga vidare på din gymnasieutbildning.


 • Hur många betyg behöver jag ha för att vara behörig till Vård- och omsorgsprogrammet?

  Du behöver minst åtta betyg för att vara behörig till Vård- och omsorgsprogrammet? Svenska, engelska och matte är obligatoriska.

 • Har ni specialpedagog på skolan?

  Javisst har vi det. 

 • Vad är det för skillnad mellan att läsa vård- och omsorgsprogrammet som skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning?

  På skolförlagd utbildning är du i skolan större delen av tiden och lär dig det mesta här, du gör praktik 16 veckor under din tid på Burgårdens gymnasium.  Om du läser vård- och omsorg som lärling har du praktik halva tiden och lär dig dina yrkesämnen på en arbetsplats. Det är samma program men två olika sätt att lära sig på.

 • Kan jag få extra hjälp om jag behöver?

  Ja! Vi anpassar hjälpen efter dina behov. 

 • Ordnar skolan praktikplatser eller ska jag göra det själv?

  Skolan ordnar praktikplats åt dig. 

 • Hur stora är klasserna?

  Vi är ungefär 25 elever i varje klass. 

 • Får jag en dator om jag går på programmet?

  Ja det får du. Alla elever som börjar på Burgården gymnasium får en Chromecast. 

 • Vad är ni bra på?

  På Vård- och omsorgsprogrammet är vi bra på att skapa goda relationer med våra elever och få alla att trivas. Även i andra ämnen arbetar vi med det som hör till vården, till exempel i svenska och engelska genom olika temaarbeten.

 • Hur ser schemat ut? Är det långa dagar?

  Schemat är ungefär som en vanlig dag när du går årskurs nio på grundskolan. När du är ute på arbetsförlagt lärande/ praktik följer du din handledarens schema.

 • Kan jag börja på Vård- och omsorgsprogrammet även om jag inte är godkänd i engelska?

  Ja det kan du. Du kan börja på Vård- och omsorgsprogrammet och läsa engelska grund. Då söker du
  programinriktat val (IMV) inriktat till Vård- och omsorgsprogrammet. Om du har frågor om hur du gör detta kan du kontakta vår studie-och yrkesvägledare.

Jobb och framtid


Hur är det att jobba på ett sjukhus och vilka olika roller finn det? På Sahlgrenska Universitetssjukhus webbsida har de kan du möta Daniel, Sofia, Sandra, Jarle och Erna som alla jobbar på sjukhuset och berättar om sitt yrke och sin vardag där.

En vardag som består av utmaningar och möjligheter, men också forskning, olika sätt att utvecklas och arbete i en innovativ och lärande miljö.

Sofia - sjuksköterska

Möt Sofia Billgren som jobbar som sjuksköterska på avdelning och i ett mobilt team, som besöker patienter i hemmet. I filmen här under berättar hon om hur det är att jobba som sjuksköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

"Jag blev sjuksköterska för att jag ville hjälpa andra och det bästa med mitt jobb är att jag tillsammans med andra får göra det så bra som möjligt för våra patienter". 

Jarl - undersköterska 

Möt Jarle Hammer som jobbar som undersköterska på en intensivvårdsavdelning. I filmen här under berättar han om hur det är att jobba som undersköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

"Man vet aldrig riktigt vad som ska hända under ett pass. Det finns ingen slentrian, vissa kvällar är lugna och andra kommer man rakt in i en akut situation". 

Daniel  -  neurokirurg 

Möt Daniel Nilsson som jobbar som neurokirurg. I filmen berättar han om hur det är att jobba på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

"Jag ville bli neurokirurg för att jag ville jobba med händerna och jobba med hjärnan som är vårt mest komplicerade organ. Det finns mycket som är outforskat runt hjärnan. Neurokirurgi ger möjlighet att direkt påverka förlopp i hjärnan och nervsystemet". 

Filmer och texter ovan är hämtat från Västra Götalandsregionen webbsida om jobb och framtid.

 • Kan jag få högskolebehörighet om jag går Vård- och omsorgsprogrammet?

  Ja! Vård- och omsorgsprogrammet dig grundläggande högskolebehörighet! Från och med höstterminen år 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet.

  Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

  De yrkesförberedande kurserna kommer inte m8inskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

  Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

  Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. Detta byts ut för respektive program


 • Varför ska jag välja ett yrkesprogram?

  Massa! Här har vi listat det fem bästa anledningarna!

  1. Dina intressen på schemat

  Åren på gymnasiet blir roligare när du vet att du varje vecka kommer att få lära dig saker tillsammans med andra människor som har samma intressen som du har. 

  2. Arbetslivserfarenhet under skoltid

  Minst 15 veckor kommer du vara på arbetsplatsförlagt lärande, helt enkelt jobba på riktigt. Du knyter kontakter och lär dig ännu mer praktiskt om det du studerar.

  3. Från studenten till arbetslivet

  Din utbildning kommer att vara i tätt samarbete med arbetslivet. Efter studenten startar du eget företag och bestämmer över din egen tid, eller så söker du jobb inom branscher som behöver människor som dig. Kanske jobbar du till och med utomlands?

  4. En utbildning för dig – och för alla oss andra

  Ditt arbete kommer att göra stor skillnad för andra människor och för samhället. Du behövs redan idag! Och i framtiden.

  5. Du kan plugga vidare

  Eftersom alla yrkesutbildningar ger dig grundläggande högskolebehörighet kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt. Det finns det många utbildningar på yrkeshögskolan där du kan bygga vidare på din gymnasieutbildning.


 • Hur många betyg behöver jag ha för att vara behörig till Vård- och omsorgsprogrammet?

  Du behöver minst åtta betyg för att vara behörig till Vård- och omsorgsprogrammet? Svenska, engelska och matte är obligatoriska.

 • Har ni specialpedagog på skolan?

  Javisst har vi det. 

 • Vad är det för skillnad mellan att läsa vård- och omsorgsprogrammet som skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning?

  På skolförlagd utbildning är du i skolan större delen av tiden och lär dig det mesta här, du gör praktik 16 veckor under din tid på Burgårdens gymnasium.  Om du läser vård- och omsorg som lärling har du praktik halva tiden och lär dig dina yrkesämnen på en arbetsplats. Det är samma program men två olika sätt att lära sig på.

 • Kan jag få extra hjälp om jag behöver?

  Ja! Vi anpassar hjälpen efter dina behov. 

 • Ordnar skolan praktikplatser eller ska jag göra det själv?

  Skolan ordnar praktikplats åt dig. 

 • Hur stora är klasserna?

  Vi är ungefär 25 elever i varje klass. 

 • Får jag en dator om jag går på programmet?

  Ja det får du. Alla elever som börjar på Burgården gymnasium får en Chromecast. 

 • Vad är ni bra på?

  På Vård- och omsorgsprogrammet är vi bra på att skapa goda relationer med våra elever och få alla att trivas. Även i andra ämnen arbetar vi med det som hör till vården, till exempel i svenska och engelska genom olika temaarbeten.

 • Hur ser schemat ut? Är det långa dagar?

  Schemat är ungefär som en vanlig dag när du går årskurs nio på grundskolan. När du är ute på arbetsförlagt lärande/ praktik följer du din handledarens schema.

 • Kan jag börja på Vård- och omsorgsprogrammet även om jag inte är godkänd i engelska?

  Ja det kan du. Du kan börja på Vård- och omsorgsprogrammet och läsa engelska grund. Då söker du
  programinriktat val (IMV) inriktat till Vård- och omsorgsprogrammet. Om du har frågor om hur du gör detta kan du kontakta vår studie-och yrkesvägledare.

Antagningspoäng

Här hittar du förra årets antagningspoäng för alla våra utbildningar.

Kolla in antagningspoängen för att få en uppfattning av vilka antagningspoäng som krävs för att komma in på programmet du är intresserad av.


Vad tycker eleverna?

Här har vi samlat omdömen från våra elever för att du som är intresserad av att börja på Burgårdens gymnasium ska få lära känna vår skola lite bättre.


Recensioner på sidan gymnasium.se 

Läs recessioner från elever som går eller har gått på Burgården på webbsidan gymnasium.se.

Omdömen på sidan Skoolparrot.se  

Läs omdömen från elever går eller har gått på Burgårdens gymnasium på webbsidan School Parrot.

Följ oss i sociala medier 

Följ oss på Instagram

Följ oss på TikTok 

Följ oss på Facebook

Följ oss på Youtube