Foto: Pao Duell
Elev från Barn- och fritidsprogrammet inriktning Barnskötare och elevassistent.

Barn- och fritidsprogrammet

Det är här du ska gå om du på ett eller annat sätt vill jobba med människor. På Barn- och fritidsprogrammet utbildar du dig till att bli personlig assistent, att arbeta med stöd i boende, daglig verksamhet och skola, barnskötare, elevassistent eller som väktare.

Våra inriktningar

På Barn och fritidsprogrammet har vi en inriktning, Pedagogiskt och socialt arbete och med tre yrkesutgångar, barnskötare, elevassistent och stödassistent. Du väljer yrkesutgång inför årskurs två.

Barnskötare och elevassistent


Stödassistent

Yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet!

Från och med höstterminen 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

 Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

 Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. 

Din utbildning 

Lärande kan ske på många sätt och på olika platser. 16 veckor av din utbildning kommer du att vara på en arbetsplats, det vill säga arbetsförlagt lärande (apl). Här följer du en handledare och gör arbetsuppgifter under handledning av hen. Under tiden som du har din utbildning på arbetsplatsen har du bra möjligheter att skapa kontakter med framtida arbetsgivare.


Vad tycker eleverna? 

För att du ska få en ännu bättre bild av vad utbildning innehåller och leder till bad vi några elever på Barn- och fritidsprogrammet om sin yrkesdrömmar och vad det tycker om sin utbildning. Kolla in filmerna nedan. 

Effrosyni och Hilal berättar hur det är att läsa på Barn- och fritidsprogrammet

Effrosynis yrkesdröm är att bli lärare

Kolla in filmen där Effrosyni berättar om varför hon valde att läsa till barnskötare på lärlingsutbildningen. 

Hilals yrkesdröm är att bli stödassistent 

Kolla in filmen där Hilal berättar om varför hon valde att läsa stödassistent på Barn- och fritidsprogrammets inriktning socialt arbete.

Öppet hus på Barn- och fritidsprogrammet

Är du nyfiken på hur det är att läsa på Barn- och fritidsprogrammet? Då ska du besöka oss under öppet hus. Här får du träffa oss elever och lärare, kolla in våra metodsalar för att få en känsla för hur det är att läsa på Barn- och fritidsprogrammet. 

Upptäck vad som intresserar dig och passa på att ta hjälp oss för att hitta rätt program för dig. Bästa sättet att ta reda på om en skola passar dig är såklart att besöka den. Vi ser fram emot att träffa dig.

Datum för öppet hus 

Vi har inga mer öppna hus under den här terminen. Om du vill besöka oss är du välkommen att göra det under en prova på dag. 

Gör en intresseanmälan till en prova på dag 

Klicka på den här länken för att göra en intresseanmälan för att besöka oss.

Efter att vi har tagit emot din intresseanmälan kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök.


Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Burgården som sin gymnasieskola.


Efter din utbildning

Efter din utbildning får du en grundläggande högskolebehörighet och en yrkesexamen. Det betyder att du kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt.

Jobba direkt efter din utbildning

Eftersom du efter din utbildning har en yrkesexamen kan du börja jobba som barnskötare, elevassistent eller stödassistent direkt. 

Plugga vidare efter din utbildning

Under din utbildning har du skaffat dig kunskaper inom pedagogiskt eller socialt arbete. Detta underlättar för dig som vill plugga vidare till förskollärare, fritidspedagog eller lärare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola.

Hör gärna av dig till våra  Studie - och yrkesvägledare med alla dina frågor! 


Vad säger eleverna? 

Julia läser till förskolelärare på Göteborgs Universitet 


— Min yrkesdröm har alltid varit att jobba som förskolelärare. Det var därför jag valde att läsa till barnskötare på Barn-och fritidsprogrammet. Det var början på min yrkesdröm och framtid som förskolelärare. Säger Julia Lindberg som tog studenten år 2020. 

Följ Julia på Burgårdens Instagram när hon gjorde praktik på en förskola.

Vad säger lärarna?

Henning lär sina elever att bli en del av yrkesrollen för sitt valda yrke


— Jag är stolt över vårt program och våra elever. Därför vill vi att du som söker till oss ska känna den positiva energi och ta vara på all kunskap som du kan använda dig av i ditt framtida yrkesliv. Säger, Henning Setterberg, lärare i Samhällskunskap, Pedagogik och Pedagogiskt arbete.

Här kan du läsa hela artikeln om Henning.

Barn- och fritidsprogrammet som lärling

Lärling är för dig som vill lära dig ett yrke på en arbetsplats. Som lärling är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. På Barn- och fritidsprogrammet kan du läsa lärling som barnskötare, elevassistent och stödassistentKlicka på den här länken för att läsa mer om lärlingsutbildningen här.


Frågor om lärling på Barn- och fritidsprogrammet?

Välkommen att kontakta:

Carina Larsson

Rektor för Hantverksprogrammet, Lärlingsutbildning och Yrkesintroduktion, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist.
Mobilnummer: 072-1454 688
E-postadress: carina.larsson@educ.goteborg.se

För dig som saknar betyg från grundskolan

Saknar du något betyg från grundskolan som du behöver för att komma in på Barn-och fritidsprogrammet? Då kan du läsa Yrkesintroduktion eller Programinriktat val.

Frågor och svar

Här svara vi på några av det vanligaste frågorna vi får om Barn- och fritidsprogrammet. Har du fler frågor kan du skriva till oss på Instagram eller Facebook. Du kan också mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se


Har du fler frågor kan du skriva till oss på Instagram eller Facebook. Du kan också mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se

 • Var har jag min undervisning om jag väljer Barn- och fritidsprogrammet på Burgården?

  Du kommer all undervisning i B-huset på Burgårdens gymnasium. Vi har även metodsalar där du läser yrkeskurserna. Idrott och hälsa kommer du att ha antingen på Valhalla Sporthall eller Idrottshögskolans lokaler vid Katrinelundsgymnasiet som ligger bredvid Burgården. 

 • Hur ofta är det arbetsplatsförlagt lärande/ praktik på Barn- och fritidsprogrammet?

  Totalt 16 veckor, 4 veckor per termin från och med årskurs 2.

 • Hur många betyg behöver jag ha för att vara behörig till Barn- och fritidsprogrammet?

  Du behöver minst åtta betyg och svenska, engelska och matte är obligatoriska. 

 • Jag vet inte vilken inriktning jag ska välja, när måste jag bestämma det?

  Under första året läser alla på Barn- och fritidsprogrammet tillsammans. Den inriktning vi har på Burgården är pedagogiskt och socialt arbete. Till år två väljer du vilket yrke du vill utbilda dig emot och kan välja mellan väktare, stödassistent, barnskötare eller elevassistent. 

 • Var får jag göra arbetsplatsförlagt lärande/praktik om jag går på Barn- och fritidsprogrammet?

  Om du väljer att läsa den pedagogiska inriktningen kan du göra arbetsplatsförlagt lärande/praktik på till exempel en förskola eller skola. Om du väljer att läsa den social inriktningen kan du göra  arbetsplatsförlagt lärande/praktik hos till exempel ett väktarbolag eller på ett boende som är anpassat för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar (LSS-boende). 

 • Kan jag läsa vidare på högskolan om jag väljer Barn- och fritidsprogrammet?

  Ja! Barn- och fritidsprogrammet ger dig grundläggande högskolebehörighet. 

  Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

  De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

  Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

  Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. Detta byts ut för respektive program

 • Varför ska jag välja ett yrkesprogram?

  Det finns massor av anledningar till att du ska välja ett yrkesprogram!  Här har vi listat det fem bästa anledningarna!

  1. Dina intressen på schemat

  Åren på gymnasiet blir roligare när du vet att du varje vecka kommer att få lära dig saker tillsammans med andra människor som har samma intressen som du har. 

  2. Arbetslivserfarenhet under skoltid

  Minst 15 veckor kommer du vara på arbetsplatsförlagt lärande, helt enkelt jobba på riktigt. Du knyter kontakter och lär dig ännu mer praktiskt om det du studerar.

  3. Från studenten till arbetslivet

  Din utbildning kommer att vara i tätt samarbete med arbetslivet. Efter studenten startar du eget företag och bestämmer över din egen tid, eller så söker du jobb inom branscher som behöver människor som dig. Kanske jobbar du till och med utomlands?

  4. En utbildning för dig – och för alla oss andra

  Ditt arbete kommer att göra stor skillnad för andra människor och för samhället. Du behövs redan idag! Och i framtiden.

  5. Du kan plugga vidare

  Eftersom alla yrkesutbildningar ger dig grundläggande högskolebehörighet kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt. Det finns det många utbildningar på yrkeshögskolan där du kan bygga vidare på din gymnasieutbildning.

Frågor om programmet?

Har du frågor om Barn-och fritidsprogrammet är du välkommen att kontakta:

Jennifer Pagrotsky 
Rektor på Naturbruksprogrammet, Djur, Barn- och fritidsprogrammet och Yrkespaket Barn- och fritidsprogrammet.

Mobilnummer: 070-205 58 19
Telefonnummer: 031-367 02 15
E-postadress:jennifer.pagrotsky@educ.goteborg.se

Andreas Wester
Yrkeslärare Idrott och hälsa
E-postadress: andreas.wester@educ.goteborg.se

Antagningspoäng

Här hittar du förra årets antagningspoäng för alla våra utbildningar.

Kolla in antagningspoängen för att få en uppfattning av vilka antagningspoäng som krävs för att komma in på programmet du är intresserad av.


Vad tycker eleverna?

Här har vi samlat omdömen från våra elever för att du som är intresserad av att börja på Burgårdens gymnasium ska få lära känna vår skola lite bättre.


Recensioner på sidan gymnasium.se 

Läs recessioner från elever som går eller har gått på Burgården på webbsidan gymnasium.se.

Omdömen på sidan Skoolparrot.se  

Läs omdömen från elever går eller har gått på Burgårdens gymnasium på webbsidan School Parrot.

Följ oss i sociala medier 

Följ oss på Instagram

Följ oss på TikTok 

Följ oss på Facebook

Följ oss på Youtube


Antagningspoäng

Här hittar du förra årets antagningspoäng för alla våra utbildningar.

Kolla in antagningspoängen för att få en uppfattning av vilka antagningspoäng som krävs för att komma in på programmet du är intresserad av.


Vad tycker eleverna?

Här har vi samlat omdömen från våra elever för att du som är intresserad av att börja på Burgårdens gymnasium ska få lära känna vår skola lite bättre.


Recensioner på sidan gymnasium.se 

Läs recessioner från elever som går eller har gått på Burgården på webbsidan gymnasium.se.

Omdömen på sidan Skoolparrot.se  

Läs omdömen från elever går eller har gått på Burgårdens gymnasium på webbsidan School Parrot.

Följ oss i sociala medier 

Följ oss på Instagram

Följ oss på TikTok 

Följ oss på Facebook

Följ oss i vår kanal på Youtube