Frisör


På den här utbildningen får du lära dig klipptekniker, färglära samt att forma och styla hår. Du får också använda dina kunskaper och lära dig bemöta kundens önskemål i våra moderna salonger på skolan och ute på din praktikplats.

Din utbildning

Du får lära dig alla grunder som en frisör behöver kunna, till exempel klippning, färgning och design. Under utbildningen ingår även kundmottagning i våra salonger där du tränar på service och försäljning.

Vi samarbetar med branschens största varumärken och följer aktuella trender med hjälp av branschens ledande frisörer. Under utbildningen förbereder du dig för branschens avslutande prov som heter delprov. Efter avslutad gymnasieutbildning är du frisöraspirant och gör 2000 timmar som anställd på salong. Därefter kan du avlägga gesällprovet och bli behörig frisör.  

Vi på Burgårdens gymnasium är stolta över att vi har utbildat frisörer i över 30 år!

Arbetsplatsförlagt lärande

I tvåan och trean kommer du att ha 15 veckors praktik på en arbetsplats, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande (apl). Här skaffar du dig erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom området.

Efter din utbildning

Efter din utbildning får du en grundläggande högskolebehörighet och en yrkesexamen. Det betyder att du kan välja om du vill fortsätta arbeta som frisöraspirant med sikte på frisörbranschens yrkesprov som heter gesällprovet. 

Vill du fortsätta utbilda dig till frisör har du en bra grund för att klara frisörbranschens delprov. För att bli behörig frisör eller barberare behöver du vara anställd på en salong i 2000 timmar och klara ditt gesällprov. Det finns gott om jobb för behöriga frisörer och barberare. Branschen behöver dig!


Tilda berättar hur det är att läsa frisör på Hantverksprogrammet

Utbilda dig till frisör som lärling

Inriktningen frisör kan du även läsa som Lärling. Lärlingsutbildningen är för dig som vill lära dig ett yrke på riktigt! Utbildningen sker till stor del ute i arbetslivet. Som lärlingselev är du mer än halva din gymnasietid på en salong.

Här har du en utbildad handledare som tillsammans med våra lärare följer din utveckling. På Burgården har vi ett nära samarbete med branscherna vilket ger dig som lärling de bästa förutsättningarna att lyckas!

Eftersom din utbildning sker till stor del sker ute på salong är du bättre förberedd för att få en anställning i framtida NIVÅ två. På din salong lär du dig de senaste när det gäller nya trender och tekniker eftersom du är ute i branschen och få se och uppleva det som är aktuellt just nu. 

Klicka på den här länken för att läsa mer om lärlingsutbildningen. 

Som lärlingselev får du högre studiestöd från CSN och en möjlighet till anställning på företaget under din utbildningstid.

Frågor om lärlingsprogrammet, frisör?

Välkommen att kontakta:

Petra Schmid
Yrkeslärare på Frisör, Hantverksprogrammet 
E-post: petra.schmid@educ.goteborg.se
Mobil: 079-0670623

Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta:

Nina Lindkvist Martin
Arbetslagsledare på Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Mobilnummer: 031-367 02 00 
E-postadress: nina.martin@educ.goteborg.se

Carina Larsson
Rektor på Hantverksprogrammet, Lärlingsutbildning och Yrkesintroduktion, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Mobilnummer: 031-367 17 08
E-postadress: carina.larsson@educ.goteborg.se