Foto: Marie Ullnert
Elever på Naturbruksprogrammet, Djur har lektion utomhus tillsammans med sin lärare och flera hundar.

Djurvårdare - arbete inom hundbranschen


Här får du kunskap i att jobba med hund på professionell nivå, alltifrån trim till tjänstehund. Du får praktisk träning på hunddagis som vi samarbetar med. Du har också möjlighet att gå Svenska Brukshundklubbens utbildning till instruktör.

Din utbildning

På den här inriktningen lär du dig att hantera och vårda hundar och andra smådjur på ett professionellt sätt. Under din utbildning får du praktisk träning på hunddagis som vi samarbetar med och i vårt eget djurhus där vi har kaniner, gnagare, reptiler och höns. Vi arbetar utifrån Jordbruksverkets, Svenska Kennelklubbens och Svenska Brukshundklubbens regelverk.

Du kan ta med dig din egen hund till skolan för träning och utbildning i samspel med hunden på ett positivt sätt. Vi använder oss av positiv förstärkning och arbetar för fear free-hantering.

Under din utbildning får du möjlighet att delta som funktionär och knyta kontakter inom branschen på den stora årliga hundutställningen My Dog på Svenska Mässan.

Arbetsplatsförlagt lärande 

Under din utbildning kommer du att ha 17 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du kommer att få prova på olika typer av arbetsplatser. Här skaffar du dig värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom området.

  • Du får lära dig vad det innebär att driva ett eget företag genom entreprenörskap.
  • Du får i årskurs tre ett års medlemskap i Sveriges Hundungdom.
  • Under din utbildning får du gå en speciell kurs i hunduppfödning, utifrån Svenska Kennelklubbens regler och riktlinjer.
  • Du kan bli godkänd för att driva hunddagis/hundpensionat enligt Jordbruksverkets föreskrifter.

Efter din utbildning

Efter din utbildning har du en yrkesexamen och ett säkert handlag med hundar. Du kan till exempel arbeta inom servicetjänster som hunddagis, hundpensionat och trim eller med specialsöktjänster, friskvård och utbildning av hundar och hundägare. Du har den grundkompetens som branschen efterfrågar. 

Eftersom du också har en högskolebehörighet  kan du välja att plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola.

Hör gärna av dig till våra studie- och yrkesvägledare med alla dina frågor! 


Eleverna på Naturbruksprogrammet, Djur berättar om sin utbildning 

Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta:

Jennifer Pagrotsky 
Rektor för Naturbruksprogrammet, Djur, Barn- och fritidsprogrammet och Yrkespaket Barn- och fritidsprogrammet.
Mobilnummer: 070-205 58 19
Telefonnummer: 031-367 02 15
E-postadress: jennifer.pagrotsky@educ.goteborg.se

Åsa Almgren
Yrkeslärare i hundkunskap på Naturbruksprogrammet, Djur 
Mobilnummer: 0702-44 77 92
E-postadress: asa.almgren@educ.goteborg.se