
Lärlingsutbildning
Lärlingsutbildningen är för dig som vill lära dig ett yrke på riktigt på en arbetsplats. Som lärlingselev är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. Här har du en utbildad handledare som tillsammans med din lärare på skolan följer din utveckling. På Burgården har vi ett nära samarbete med branscherna vilket ger dig som lärling de bästa förutsättningarna att lyckas.
Våra lärlingsutbildningar
Du kan läsa lärlingsutbildning på dessa yrkesprogram:
Vård- och omsorgsprogrammet

Barnskötare och elevassistent

Stödassistent

Frisör på Hantverksprogrammet

Yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet!
Från och med höstterminen 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.
De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.
Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.
Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida.
Din utbildning
Som elev på en lärlingsutbildning lär du dig yrket i verkligheten på en arbetsplats. Utbildningarna kombinerar teori och praktik och du blir en del av ett team på arbetsplatsen, vilket förbereder dig för yrkeslivet. Vissa praktiska och teoretiska moment läser du på skolan.
Effrosyni, berättar hur det är att läsa till barnskötare som på lärlingsutbildningen
Kolla in filmen där eleverna på Effrosyni berättar om sin yrkesdrömmar, varför de valde programmet och vad de tycker om med sin utbildning.
I skolan
För du ska få en bra sammanhållning med din klass läser eleverna på lärlingsutbildningen lärlingseleverna i en gemensam klass när du har lektioner i skolan, vilket kallas, skolförlagd undervisning.
Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan bara att du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt.
På arbetsplatsen
Som elev på lärlingsutbildningen är du på arbetsplatsen flera dagar i veckan och lär dig yrket med hjälp av en yrkesverksam handledare. Din lärare besöker dig regelbundet på arbetsplatsen och du får visa din kunskap.
Tillsammans utformar ni din utbildning på bästa sätt. De arbetsplatser som tar emot dig har gått en handledarutbildning. Vi har ett stort nätverk och ett nära samarbete med bransch och handledare på olika arbetsplatser. Det gör att planeringen av din utbildning blir väl integrerad mellan skola och arbetsplats.
Vanessa och rektor Martin berättar om lärlingsutbildningen
I filmen berättar Vanessa om hur det är att läsa till frisör som lärling, varför det valde lärlingsutbildningen och vad det tycker om sin utbildning. Rektor Martin berättar mer om hur lärlingsutbildningen fungerar.
Efter din utbildning
Efter din utbildning får du en grundläggande högskolebehörighet och en yrkesexamen. Det betyder att du kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt.
Jobba direkt efter din utbildning
Eftersom du efter din utbildning har en yrkesexamen kan du börja jobba direkt. Du har en bra kontakt med arbetslivet vilket ger dig en lyckad start i ditt kommande yrkesliv.
Plugga vidare efter din utbildning
Under din utbildning har du skaffat dig kunskaper inom ditt område. Detta underlättar för dig som vill plugga vidare till undersköterska, sjuksköterska, läkare, förskollärare, fritidspedagog eller lärare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola.
Vill du fortsätta utbilda dig till frisör har du en bra grund för att klara frisörbranschens delprov. För att bli behörig frisör behöver du vara anställd på en salong i 3000 timmar och klara ditt gesällprov. Det finns gott om jobb för behöriga frisörer och branschen behöver dig!
Hör gärna av dig till våra Studie - och yrkesvägledare med alla dina frågor!
Vad säger eleverna?
För att du ska få en ännu bättre bild av vad utbildning innehåller och leder till bad vi några elever från våra olika lärlingsutbildningar och fördetta elever som tagit studenten att berätta om sin utbildning.
Tyra ska bli frisör
— Min yrkesdröm är att bli frisör och öppna en egen salong . Jag valde att läsa frisör som lärling eftersom jag tyckte det verkade roligt att få vara ute i en salong två dagar i veckan och få lära mig mer hur branschen fungerar, berättar Tyra, @hairby.tyrasodergren.
Wilma ska bli lågstadielärare
— Min yrkesdröm är såklart att bli lågstadielärare! Sen vill jag utbilda mig till specialpedagog. Men först vill jag arbeta som lärare och skaffa mig erfarenhet.
Just nu läser jag till lågstadielärare på Göteborgs Universitet. Säger Wilma Olsson, fördetta elev på lärling, barnskötare.Läs hela intervjun med Wilma här.
Öppet hus på Lärlingsutbildningen
Är du nyfiken på hur det är att läsa på en utbildning som lärling? Då ska du besöka oss under öppet hus. Här får du träffa oss elever och lärare, kolla in våra metodsalar för att få en känsla för hur det är att läsa på en lärlingsutbildning. Upptäck vad som intresserar dig och passa på att ta hjälp oss för att hitta rätt program för dig. Bästa sättet att ta reda på om en skola passar dig är såklart att besöka den. Vi ser fram emot att träffa dig.
Datum för öppet hus
Vi har inga mer öppna hus under den här terminen. Om du vill besöka oss är du välkommen att göra det under en prova på dag.
Gör en intresseanmälan till en prova på dag
Klicka på den här länken för att göra en intresseanmälan för att besöka oss.
Efter att vi har tagit emot din intresseanmälan kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök.
Besök vårt digitala öppet hus när du vill
Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Burgården som sin gymnasieskola.
-
Vad är en lärlingsutbildning?
Lärlingsutbildning är ett nationellt program som innebär att du läser ett yrkesprogram med minst halva tiden ute på en arbetsplats där du har arbetsplatsförlagt lärande (praktik).
-
Vad läser jag på lärlingsprogrammet?
Du läser samma kurser som på vilken som helst av våra yrkesutbildningar, den enda skillnaden är att du läser den största delen av yrkeskurserna ute på en arbetsplats.
-
Vad kan jag bli om jag läser lärlingsprogrammet på Burgårdens gymnasium?
Efter din utbildning får du en grundläggande högskolebehörighet och en yrkesexamen. Det betyder att du kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt.
För dig som läser till frisör som lärling betyder det att du kan välja om du vill fortsätta arbeta som frisöraspirant med sikte på frisörbranschens yrkesprov som heter gesällprovet. För att bli behörig frisör eller barberare behöver du vara anställd på en salong i 3000 timmar och klara ditt gesällprov.
Jobba direkt efter din utbildning
Eftersom du efter din utbildning har en yrkesexamen kan du börja jobba som vårdbiträde, barnskötare, elevassistent, stödassistent eller väktare direkt.
Plugga vidare efter din utbildning
Under din utbildning har du skaffat dig kunskaper som underlättar för dig som vill plugga vidare till kanske undersköterska, sjuksköterska, läkare, förskollärare, fritidspedagog eller lärare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola.
Hör gärna av dig till våra Studie - och yrkesvägledare med alla dina frågor!
-
Vilka inriktningar kan jag välja inom lärlingsutbildningen?
Barn- och fritidsprogrammet pedagogisk och socialt arbete. Vård- och omsorgsprogrammet och Hantverksprogrammet, frisör.
-
Kan jag få högskolebehörighet om jag går en lärlingsutbildning?
Ja! Alla våra lärlingsutbildningar ger dig grundläggande högskolebehörighet! Från och med höstterminen år 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet.
Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.
De yrkesförberedande kurserna kommer inte m8inskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.
Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.
Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. Detta byts ut för respektive program
-
Hur länge läser jag på lärlingsprogrammet?
Din utbildningen är tre år, precis som alla andra yrkesprogram på Burgårdens gymnasium.
-
Vad innebär det att vara ute på arbetsförlagt lärande (APL)?
Arbetsplatsförlagt lärande och innebär att du lär dig yrket ute på en arbetsplats. Din yrkeslärare från skolan kommer ut till din arbetsplats och tillsammans med handledaren ser ni vad du har lärt dig och vad du behöver träna mer på. Du är ute två eller tre dagar i veckan på din arbetsplats. Resten av tiden läser du det gymnasiegemensamma på skolan. På skolan har du också en yrkeslektion där du läser teori och får uppgifter som du ska utföra på arbetsplats.
-
Vem passar lärlingsutbildningen?
Lärlingsutbildningen är för dig som vill lära dig ett yrke på riktigt på en arbetsplats. Som lärlingselev är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. Här har du en utbildad handledare som tillsammans med din lärare på skolan följer din utveckling. På Burgården har vi ett nära samarbete med branscherna vilket ger dig som lärling de bästa förutsättningarna att lyckas.
-
Varför ska jag välja ett yrkesprogram?
Massa! Här har vi listat det fem bästa anledningarna!
1. Dina intressen på schemat
Åren på gymnasiet blir roligare när du vet att du varje vecka kommer att få lära dig saker tillsammans med andra människor som har samma intressen som du har.
2. Arbetslivserfarenhet under skoltid
Minst 15 veckor kommer du vara på arbetsplatsförlagt lärande, helt enkelt jobba på riktigt. Du knyter kontakter och lär dig ännu mer praktiskt om det du studerar.
3. Från studenten till arbetslivet
Din utbildning kommer att vara i tätt samarbete med arbetslivet. Efter studenten startar du eget företag och bestämmer över din egen tid, eller så söker du jobb inom branscher som behöver människor som dig. Kanske jobbar du till och med utomlands?
4. En utbildning för dig – och för alla oss andra
Ditt arbete kommer att göra stor skillnad för andra människor och för samhället. Du behövs redan idag! Och i framtiden.5. Du kan plugga vidare
Eftersom alla yrkesutbildningar ger dig grundläggande högskolebehörighet kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt. Det finns det många utbildningar på yrkeshögskolan där du kan bygga vidare på din gymnasieutbildning.
Frågor om programmet?
Välkommen att kontakta:
Carina Larsson
Rektor för Hantverksprogrammet, Lärlingsutbildning och Yrkesintroduktion, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist.
Mobilnummer: 031-367 17 08
E-postadress: carina.larsson@educ.goteborg.se
Programblad
Exempelschema
Antagningspoäng
Här hittar du förra årets antagningspoäng för alla våra utbildningar.
Kolla in antagningspoängen för att få en uppfattning av vilka antagningspoäng som krävs för att komma in på programmet du är intresserad av.
Vad tycker eleverna?
Här har vi samlat omdömen från våra elever för att du som är intresserad av att börja på Burgårdens gymnasium ska få lära känna vår skola lite bättre.
Recensioner på sidan gymnasium.se
Läs recessioner från elever som går eller har gått på Burgården på webbsidan gymnasium.se.
Omdömen på sidan Skoolparrot.se
Läs omdömen från elever går eller har gått på Burgårdens gymnasium på webbsidan School Parrot.