Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildningen är för dig som vill lära dig ett yrke på riktigt på en arbetsplats. Som lärlingselev är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. Här har du en utbildad handledare som tillsammans med din lärare på skolan följer din utveckling. På Burgården har vi ett nära samarbete med branscherna vilket ger dig som lärling de bästa förutsättningarna att lyckas.

Våra lärlingsutbildningar 

Du kan läsa lärlingsutbildning på dessa yrkesprogram:  

Vård- och omsorgsprogrammet


Barnskötare och elevassistent


Stödassistent

Personal inom idrotts- och friskvårdsanläggningar


Djurvårdare - arbete inom hundbranschen


Frisör


Barberare


Hår- och makeupstylist


Din utbildning 

Som elev på en lärlingsutbildning lär du dig yrket i verkligheten på en arbetsplats. Utbildningarna kombinerar teori och praktik och du blir en del av ett team på arbetsplatsen, vilket förbereder dig för yrkeslivet. Vissa praktiska och teoretiska moment läser du på skolan.


Effrosyni, berättar hur det är att läsa till barnskötare som på lärlingsutbilningen

Kolla in filmen där eleverna på Effrosyni berättar om sin yrkesdrömmar, varför de valde programmet och vad de tycker om med sin utbildning.

I skolan 

För du ska få en bra sammanhållning med din klass läser eleverna på lärlingsutbildningen lärlingseleverna i en gemensam klass när du har lektioner i skolan, vilket kallas, skolförlagd undervisning.


Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan bara att du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt.


På arbetsplatsen

Som elev på lärlingsutbildningen är du på arbetsplatsen flera dagar i veckan och lär dig yrket med hjälp av en yrkesverksam handledare. Din lärare besöker dig regelbundet på arbetsplatsen och du får visa din kunskap.


Tillsammans utformar ni din utbildning på bästa sätt. De arbetsplatser som tar emot dig har gått en handledarutbildning.


Vi har ett stort nätverk och ett nära samarbete med bransch och handledare på olika arbetsplatser.  Det gör att planeringen av din utbildning blir väl integrerad mellan skola och arbetsplats. 


Vanessa och rektor Martin berättar om lärlingsutbildningen 

I filmen berättar Vanessa om hur det är att läsa till frisör som lärling, varför det valde lärlingsutbildningen och vad det tycker om sin utbildning. Rektor Martin berättar mer om hur lärlingsutbildningen fungerar. 

Efter din utbildning 

Har du en yrkesexamen och kan direkt börja jobba. Du har en bra kontakt med arbetslivet vilket ger dig en lyckad start i ditt kommande yrkesliv. 


Högskoleförberedande

Vi erbjuder alla elever som läser en yrkesutbildning allmän högskolebehörighet. Efter din utbildning har du därför kunskaper och valfrihet att börja jobba direkt eller fortsätta studera på högskolan, yrkeshögskolan eller folkhögskola.

Vad säger eleverna?

För att du ska få en ännu bättre bild av vad utbildning innehåller och leder till bad vi några elever från våra olika lärlingsutbildningar och fördetta elever som tagit studenten att berätta om sin utbildning.

Tyra ska bli frisör 

— Min yrkesdröm är att bli frisör och öppna en egen salong . Jag valde att läsa frisör som lärling eftersom jag tyckte det verkade roligt att få vara ute i en salong två dagar i veckan och få lära mig mer hur branschen fungerar, berättar Tyra, @hairby.tyrasodergren 


Jag tycker att vi har haft superbra lärare hittills. Särskilt vår frisörlärare Helen. Hon hittar alltid ett sätt att förklara de saker man inte förstår och vill alltid hjälpa till.


Läs hela intervjun med Tyra här på vår Instagram.

Wilma ska bli lågstadielärare

— Min yrkesdröm är såklart att bli lågstadielärare! Sen vill jag utbilda mig till specialpedagog. Men först vill jag arbeta som lärare och skaffa mig erfarenhet.


 Just nu läser jag till lågstadielärare på Göteborgs Universitet. Säger Wilma Olsson, fördetta elev på lärling, barnskötare.

Läs hela intervjun med Wilma här.

Öppet hus 

Är du nyfiken på hur det är att läsa på Lärlingsutbildningen? Då ska du besöka oss under öppet hus. Här får du träffa oss elever och lärare, kolla in våra metodsalar för att få en känsla för hur det är att läsa på programmet och vår skola.


Upptäck vad som intresserar dig och passa på att ta hjälp oss för att hitta rätt program för dig. Bästa sättet att ta reda på om en skola passar dig är såklart att besöka den. Vi ser fram emot att träffa dig.

Datum för öppet hus

Onsdag den 19 jan 2022
Klockan:17.00 -19.00
Plats: Skånegatan 20
Spårvagnshållplats: Scandinavium

Måndag 28 februari 2022  
Klockan:17.00 -19.00
Plats: Skånegatan 20
Spårvagnshållplats: Scandinavium

Vill du få en påminnelse inför öppet hus?

Om du vill påminnelse inför öppet hus kan du Sms:a oss:

Telefonnummer: 079-066 51 16
I meddelandet skriv du vilka öppna hus du vill bli påmind om.

Prova på att vara elev på Lärlingsutbildningen


Du bokar ditt besök genom att skicka ett sms eller mejl till oss. Berätta vad du heter och vilket program du vill besöka. Efter att vi har tagit emot ditt meddelande kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök. 

Mejladress: info.burgarden@educ.goteborg.se
Mobilnummer: 079-066 51 16

Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Burgården som sin gymnasieskola.


Frågor och svar 

Här svara vi på några av det vanligaste frågorna vi får om Lärlingsprogrammet. Har du fler frågor kan du skriva till oss på Instagram eller Facebook. Du kan också mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se

 • Vad är en lärlingsutbildning?

  Lärlingsutbildning är ett nationellt program som innebär att du läser ett yrkesprogram med minst halva tiden ute på en arbetsplats där du har arbetsplatsförlagt lärande (praktik).

 • Vad läser jag på lärlingsprogrammet?

  Du läser samma kurser som på vilken som helst av våra yrkesutbildningar, den enda skillnaden är att du läser den största delen av yrkeskurserna ute på en arbetsplats.

 • Vad kan jag bli om jag läser lärlingsprogrammet på Burgårdens gymnasium?

  Du kan till exempel bli barnskötare, stödassistent, undersköterska, fritidsledare, barberare, frisör, stylist och djurskötare.

 • Vilka inriktningar kan jag välja inom programmet?

  Barn- och fritidsprogrammet pedagogisk och socialt arbete. Vård- och omsorgsprogrammet. Hantverksprogrammet, barberare, frisör, stylist och Naturbruksprogrammet, Djur.

 • Kan jag läsa till högskolebehörighet?

  Ja, det kan du göra på alla våra yrkesutbildningar.

 • Hur länge läser jag på lärlingsprogrammet?

  Din utbildningen är tre år, precis som alla andra yrkesprogram på Burgårdens gymnasium.

 • Vad innebär det att vara ute på arbetsförlagt lärande (APL)?

  Arbetsplatsförlagt lärande och innebär att du lär dig yrket ute på en arbetsplats. Din yrkeslärare från skolan kommer ut till din arbetsplats och tillsammans med handledaren ser ni vad du har lärt dig och vad du behöver träna mer på. Du är ute två eller tre dagar i veckan på din arbetsplats. Resten av tiden läser du det gymnasiegemensamma på skolan. På skolan har du också en yrkeslektion där du läser teori och får uppgifter som du ska utföra på arbetsplats. 

 • Vem passar lärlingsutbildningen?

  Lärlingsutbildningen är för dig som vill lära dig ett yrke på riktigt på en arbetsplats. Som lärlingselev är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. Här har du en utbildad handledare som tillsammans med din lärare på skolan följer din utveckling. På Burgården har vi ett nära samarbete med branscherna vilket ger dig som lärling de bästa förutsättningarna att lyckas.

Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta:

Peter Jonsson

Rektor på Yrkesintroduktion Barn och fritidsprogrammet och Hantverksprogrammet, Yrkespaket och lärlingsutbildningar

Mobilnummer: 079- 098 29 79
Telefonnummer: 031-36 703 55
E-postadress: peter.jonsson@educ.goteborg.se