Bildtext: En person sminkar en annan person. Framför sig har personen makeupprodukter. I Bakgrunden syns fler person som sminkar andra personer framför speglar. Personerna befinner sig inomhus i en stylistsal.

Hår- och makeupstylist

Gillar du hårdesign, makeup och att arbeta med människor? Vill du ha ett kreativt, inspirerande och färgsprakande yrke med hela världen som din arbetsplats? Då är det här utbildningen för dig!

Din utbildning

Här utvecklar du din kreativitet och ditt skapande inom hår och makeup. Du får lära dig att jobba med kreativa processer från idé till färdigt resultat.


Du läser kurser i till exempel skönhet, trend, fantasimakeup och hårstyling. Du får lära dig lägga makeup och göra håruppsättningar för olika tillfällen. Under utbildningen får du möjlighet att delta i event och tävlingar. 


Vi ger dig verktygen till att inspirera kunder när det gäller stilval och att uttrycka design på olika sätt. Du lär dig jobba med grundläggande till avancerade tekniker för att hitta fantasi och skaparglädje.

Eleverna på Hår- och makeupstylist berättar om sin utbildning 

Kolla in filmen där eleverna på Hår- och makeupstylist berättar om varför det valde programmet och vad det tycker om sin utbildning. 

Yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet!

Från och med höstterminen 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

 Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

 Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. 

Öppet hus på Hantverksprogrammet, frisör, barberare och hår- och makeupstylist 

Är du nyfiken på hur det är att läsa på Hantverksprogrammet, frisör, barberare och hår- och makeupstylist? Då ska du besöka oss under öppet hus. Här får du träffa oss elever och lärare, kolla in våra metodsalar för att få en känsla för hur det är att läsa på Barn- och fritidsprogrammet. 

Upptäck vad som intresserar dig och passa på att ta hjälp oss för att hitta rätt program för dig. Bästa sättet att ta reda på om en skola passar dig är såklart att besöka den. Vi ser fram emot att träffa dig.

Datum för öppet hus 

Vi har inga mer öppna hus under den här terminen. Om du vill besöka oss är du välkommen att göra det under en prova på dag. 

Gör en intresseanmälan till en prova på dag 

Klicka på den här länken för att göra en intresseanmälan för att besöka oss.

Efter att vi har tagit emot din intresseanmälan kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök.


Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Fashion design och Burgården som sin gymnasieskola.

Skolans salonger

På Burgården har vi stora ändamålsenliga salonger för att din utbildning ska bli så intressant som möjligt och för att våra kunder ska trivas. Här finns möjligheter att samarbete med de andra hantverksprogrammen, Fashion design och Hår-och makeupstylister. Vad säger eleverna? 

Daniel vill bygga upp ett eget skönhetsföretag

— Min absolut största dröm är skapa produkter som ska passa alla, oavsett ålder eller kön. Säger Daniel som läser till Hår- och makeupstylist på Hantverksprogrammet.Klicka på den här länken för att läsa hela intervjun med Daniel.

Arbetsplatsförlagt lärande

I tvåan och trean kommer du att ha 15 veckors praktik på en arbetsplats, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande (apl). Här skaffar du dig värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom området.Foto: Marie Ullnert
Elev sminkar en kund.

Efter din utbildning

Efter din utbildning får du en grundläggande högskolebehörighet och en yrkesexamen. Det betyder att du kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt.

Jobba direkt efter din utbildning

Eftersom du efter din utbildning har en yrkesexamen kan du börja jobba som hår- och makeupstylist på en salong, i en affär för mode, smink och kläder eller i en foto -och makeupstudio. Du kan jobba som egenföretagare eller frilansa med uppdrag inom till exempel inom tv, film, foto, tidningar och event.

Plugga vidare efter din utbildning

Du har en grundläggande högskolebehörighet och kan välja att plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola.

Hör gärna av dig till våra  Studie - och yrkesvägledare med alla dina frågor! 
Foto: Helena Hajdu-Rafis
Tre bilder på elever som gör manikyr och sminkar kunder.


Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta:

Carina Larsson
Rektor på Hantverksprogrammet, Lärlingsutbildning och Yrkesintroduktion, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Mobilnummer: 031-367 17 08
E-postadress: carina.larsson@educ.goteborg.se

Nina Lindkvist Martin
Yrkeslärare på Hår- och makeupstylist
Mobilnummer: 031-367 02 00 
E-postadress: nina.martin@educ.goteborg.se

Programblad

Antagningspoäng

Här hittar du förra årets antagningspoäng för alla våra utbildningar.

Kolla in antagningspoängen för att få en uppfattning av vilka antagningspoäng som krävs för att komma in på programmet du är intresserad av.


Vad tycker eleverna?

Här har vi samlat omdömen från våra elever för att du som är intresserad av att börja på Burgårdens gymnasium ska få lära känna vår skola lite bättre.


Recensioner på sidan gymnasium.se 

Läs recessioner från elever som går eller har gått på Burgården på webbsidan gymnasium.se.

Omdömen på sidan Skoolparrot.se  

Läs omdömen från elever går eller har gått på Burgårdens gymnasium på webbsidan School Parrot.

Följ oss i sociala medier 

Följ oss på Instagram

Följ oss på TikTok 

Följ oss på Facebook

Följ oss på Youtube