Beskrivning av bilden: De fyra yrkesutgångarna är Fashion design, frisör, barberare, hår- och makeupstylist

Hantverksprogrammet

Är du intresserad av människor, mode och design? Vill du ha ett kreativt, inspirerande och färgsprakande yrke? Då är det här programmet för dig. I våra salonger och ateljéer får du lära dig grunderna och utveckla din kreativa förmåga från idé till färdigt resultat.

Våra inriktningar 

På Hantverksprogrammet har vi två inriktningar: Fashion design och Frisör, barberare och hår- och makeupstylist. Du väljer inriktning direkt i din gymnasieansökan. 

Fashion design

På Fashion design får du lär dig att utveckla din kreativa förmåga. Här jobbar du med designprocessen från idé till färdigt resultat. Här utvecklas du som modeskapare och får kunskap och färdigheter inom trender, modehistoria och textildesign.

Du lär dig sömnad, materialkunskap, datoriserad mönsterkonstruktion, entreprenörskap och utvecklar din känsla för färg, form och kollektionsarbete. Under din utbildning deltar du i programmets årliga modevisning med dina egna kreationer.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Din utbildning på Hantverksprogrammet inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist består av ett par gemensamma grundläggande yrkeskurser som du läser under åk 1. Därefter kommer utbildningens yrkeskurser skilja sig åt och tydligt rikta in sig på din valda fördjupning.

Arbetsplatsförlagt lärande på Hantverksprogrammet 

Under åk 1 kommer du att genomföra en kortare period med arbetsplatsförlagt lärande, APL (praktik) för att få en bild av ditt framtida yrkesval. I tvåan och trean kommer du att ha 15 veckors APL på en arbetsplats. Här skaffar du dig värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom området.

Entreprenörskap på schemat

På alla yrkesprogram är entreprenörskap en viktig del av din utbildningen. Många frisörer, barberare, makeupstylister och designers arbetar i egna företag. I kursen entreprenörskap får du lära dig att starta och driva ett projekt eller fiktivt företag.

Efter din utbildning

Efter din utbildning får du en grundläggande högskolebehörighet och en yrkesexamen. Det betyder att du kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola. 

Vill du fortsätta utbilda dig till frisör eller barberare har du en bra grund för att klara frisörbranschens delprov. För att bli behörig frisör behöver du vara anställd på en salong i 2000 timmar och klara ditt gesällprov. Det finns gott om jobb för behöriga frisörer och barberare. Branschen behöver dig!

Jobba direkt efter din utbildning

Eftersom du efter din utbildning har en yrkesexamen kan du börja jobba direkt  som hår- och makeupstylist eller börja avlägga ditt gesällprov för att bli frisör eller barberare på en salong.

Som hår- och makeupstylist kan du jobba som egenföretagare eller frilansa med uppdrag inom till exempel inom tv, film, foto, tidningar och event.

Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta: 

Nina Lindkvist Martin
Arbetslagsledare på Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Mobilnummer: 031-367 02 00 
E-postadress: nina.martin@educ.goteborg.se

Carina Larsson
Rektor på Hantverksprogrammet, Lärlingsutbildning och Yrkesintroduktion, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Mobilnummer: 031-367 17 08
E-postadress: carina.larsson@educ.goteborg.se


Frågor och svar 

Här svarar vi på några av det vanligaste frågorna vi får om Hantverksprogrammet. 

  • Vad är skillnaden mellan frisör och barberare?

    ,

  • Varför ska jag välja ett yrkesprogram?

    Massa! Här har vi listat det fem bästa anledningarna!

    1. Dina intressen på schemat

    Åren på gymnasiet blir roligare när du vet att du varje vecka kommer att få lära dig saker tillsammans med andra människor som har samma intressen som du har. 

    2. Arbetslivserfarenhet under skoltid

    Minst 15 veckor kommer du vara på arbetsplatsförlagt lärande, helt enkelt jobba på riktigt. Du knyter kontakter och lär dig ännu mer praktiskt om det du studerar.

    3. Från studenten till arbetslivet

    Din utbildning kommer att vara i tätt samarbete med arbetslivet. Efter studenten startar du eget företag och bestämmer över din egen tid, eller så söker du jobb inom branscher som behöver människor som dig. Kanske jobbar du till och med utomlands?

    4. En utbildning för dig – och för alla oss andra

    Ditt arbete kommer att göra stor skillnad för andra människor och för samhället. Du behövs redan idag! Och i framtiden.

    5. Du kan plugga vidare

    Eftersom alla yrkesutbildningar ger dig grundläggande högskolebehörighet kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt. Det finns det många utbildningar på yrkeshögskolan där du kan bygga vidare på din gymnasieutbildning.
  • Kan jag få högskolebehörighet om jag väljer Hantverksprogrammet, frisör, barberare och hår- och makeupstylist?

    Ja! Hantverksprogrammet, frisör, barberare och hår- och makeupstylist ger dig grundläggande högskolebehörighet! Från och med höstterminen år 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet.

    Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

    De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

    Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

    Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. Detta byts ut för respektive program

  • Hur långa är lektionerna på Hantverksprogrammet?

    Hantverkspassen är cirka tre timmar långa och ämneslektionerna cirka 60 minuter långa. 

  • Måste vi praktisera eller öva på varandra?

    Till en början kommer du att få göra många övningar på dockor. Du tränar på dockorna för att kunna göra arbetet på en riktig kund.

  • Vilka individuella val kan jag göra?

    På Hantverksprogrammet är det vanligt att eleverna väljer språk, bild, musik eller olika kurser inom hantverk. Men det finns fler kurser. 

  • Vilka kärnämnen läser jag på skolan?

    Du läser alla kärnämnena på skolan. 

  • Vad är skillnaden på frisör och barberare?

    Mycket är likadant, men som barberare blir du dessutom utbildad för hantering av skägg och rakning.

  • Hur stora är klasserna?

    Normalt har vi 20 personer i en klass. 

  • Var har ni idrott någonstans?

    Vi har oftast idrott på Katrinelundsskolan som ligger bredvid Burgårdens gymnasium. 

  • Kan jag göra en prova på dag Hantverksprogrammet, frisör, barberare och hår- och makeupstylist?

    Ja! Klicka på den här länken för att göra en intresseanmälan för att besöka oss. Efter att vi har tagit emot din intresseanmälan kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök. 


  • Hur mycket arbetsförlagt lärande (praktik) gör jag? Får jag hjälp av skolan att skaffa en plats?

    Du kommer att ha totalt 15 veckors arbetsförlagt lärande (praktik) när du går på hantverksprogrammet. Vi har en samordnar på skolan som hjälper dig att hitta arbetsplatser där du kan göra din praktik.