Foto: Pao Duell
Elever på Naturbruksprogrammet, Djur går en promenad med hundar utomhus.

Naturbruksprogrammet, Djur

Vill du lära dig att ta hand om och vårda djur? Då är det här programmet för dig. Här får du lära dig att professionellt arbeta med hundar, katter, hästar, reptiler, gnagare, fiskar och fåglar. Du får kunskap om och kontakter inom branschen. Efter din utbildning har du en yrkesexamen, bred kompetens och ett säkert handlag med djur.

Våra inriktningar 

På Naturprogrammet, Djur har vi två inriktningar, Djurvårdare - arbete inom hundbranschen och Djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård. 

Djurvårdare - arbete inom hundbranschen​


Djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård

Eleverna på Naturbruksprogrammet, Djur berättar om sin utbildning 

Kolla in filmen där eleverna på Naturbruksprogrammet, Djur berättar om varför det valde programmet och vad det tycker om sin utbildning. 

Öppet hus 

Är du nyfiken på hur det är att läsa på Naturbruksprogrammet, Djur? Då ska du besöka oss under öppet hus. Här får du träffa oss elever och lärare, kolla in våra metodsalar så som djurhuset och få en känsla för hur det är att läsa på programmet. Upptäck vad som intresserar dig och passa på att ta hjälp oss för att hitta rätt program för dig. Bästa sättet att ta reda på om en skola passar dig är såklart att besöka den. Vi ser fram emot att träffa dig.

Datum för öppet hus

Lördag den 13 november 2021
Klockan: 10.00 - 14.00
Plats: Skånegatan 20
Spårvagnshållplats: Scandinavium

Onsdag den 19 jan 2022
Klockan:17.00 -19.00
Plats: Skånegatan 20
Spårvagnshållplats: Scandinavium

Måndag 28 februari 2022  
Klockan:17.00 -19.00
Plats: Skånegatan 20
Spårvagnshållplats: Scandinavium

Vill du få en påminnelse inför öppet hus?

Om du vill påminnelse inför öppet hus kan du Sms:a oss:

Telefonnummer: 079-066 51 16
I meddelandet skriv du vilka öppna hus du vill bli påmind om.

Prova på att vara elev på Naturbruksprogrammet, Djur   

Du bokar ditt besök genom att skicka ett sms eller mejl till oss. Berätta vad du heter och vilket program du vill besöka. Efter att vi har tagit emot ditt meddelande kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök. 

Mejladress: info.burgarden@educ.goteborg.se
Mobilnummer: 079-066 51 16

Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Burgården som sin gymnasieskola.


Läs naturbruksprogrammet, Djur som lärling

Naturbruksprogrammet, Djur som lärling är utbildningen för dig som vill lära dig ett yrke på riktigt! Som lärlingselev är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. Här har du en utbildad handledare som tillsammans med våra lärare följer din utveckling.

Utbildningarna kombinerar teori och praktik och du blir en del av ett team på arbetsplatsen, vilket gör dig väl förberedd för kommande yrkesliv. Vissa praktiska och teoretiska moment läser du på skolan. 

Efter din utbildning har du en yrkesexamen och kan börja jobba direkt. Du har en bra kontakt med arbetslivet vilket ger dig en lyckad start i ditt kommande yrkesliv.

På Burgården har vi ett nära samarbete med branscherna vilket ger dig som lärling de bästa förutsättningarna att lyckas!

Frågor om lärlingsprogrammet?

Välkommen att kontakta:

Mia Skogström 
Yrkeslärare på Naturbruksprogrammet, Djur
E-post: mia.skogstrom@educ.goteborg.se

Saknar du något betyg från grundskolan

Om du saknar något betyg från grundskolan som du behöver för att komma in på Naturbruksprogrammet, Djur kan du läsa Yrkesintroduktion. Här läser du de ämnen du saknar för att få behörighet till att söka ett nationellt yrkesprogram. 


Frågor och svar 

Här svara vi på några av det vanligaste frågorna vi får om Naturbruksprogrammet, Djur. Har du fler frågor kan du skriva till oss på Instagram eller Facebook. Du kan också mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se

 • Kan jag läsa vidare på universitetet om jag väljer Naturbruksprogrammet, Djur?

  Ja det kan du. Du väljer helt enkelt Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3 och Engelska 6 som individuella val. Då får du en grundläggande högskolebehörighet. För att kunna söka till Djursjukskötarprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet behöver du även matematik 2 som du kan välja att läsa hos oss.

 • Kan jag söka till veterinärutbildningen efter Naturbruksprogrammet, Djur?

  Om du vill söka till veterinär måste du först läsa ett naturvetenskapligt basår, då läser du ämnena fysik, kemi, biologi och matte. Men hos oss får du goda praktiska och teoretiska förkunskaper som du har nytta av.

 • Kan jag arbeta på djurpark efter utbildningen på Naturbruksprogrammet, Djur?

  Hos oss blir du djurvårdare med breda kunskaper och erfarenheter som är eftertraktade men vi erbjuder inte en ren djurparksinriktning.

 • Hur långa skoldagar har jag på Naturbruksprogrammet, Djur?

  En vanlig skoldag är mellan klockan 8:00 - 16:00. Det är vanligt med någon kortare skoldag och sovmorgon en till två dagar per vecka.

 • Hur mycket arbetsförlagd utbildning (praktik) har jag på Naturbruksprogrammet, Djur?

  Du har totalt 17 veckor arbetsförlagt lärande. Den första perioden är tre veckor i slutet av år ett. I tvåan och trean har du en period på hösten och en på våren.

 • Hur mycket arbetsförlagd utbildning (praktik) har jag om jag läser Naturbruksprogrammet, Djur Yrkesintroduktion?

  Du har två veckors obligatorisk praktik på hösten och två veckor på våren. Du har framför allt din praktik på hunddagis.

 • Var har jag min undervisning om man väljer Naturbruksprogrammet, Djur på Burgårdens gymnasium?

  Alla lektioner som har med din yrkesutbildningen att göra har vi på Landeriet som ligger i parken bakom Burgårdens gymnasium. Där har vi våra lektionssalar och djurhus. De ämnena som är gemensamma för alla elever på gymnasiet, som till exempel svenska, engelska och biologi, läser du på Burgården i B-huset. Vi har också lektioner på Hundakademin, Brukshundklubben, Backa Västergård och Clareberg.

 • Vad är det bästa med Naturbruksprogrammet, Djur

  "Det bästa med naturbruk är alla studiebesök vi gör och alla chanser vi får att jobba praktiskt med våra egna djur men även djuren som finns på skolan, berättar en elev. Vi får vara med på mässor som MyDog och Eurohorse. Vi får helt enkelt en väldigt stor blandning av erfarenheter, vilket är superkul! En till grej som är bra med skolan är att den ligger så centralt, det är väldigt lätt att ta sig dit. De Det är också bra att vi som går på naturbruk har vårat egna lilla ställe på landeriet."

Frågor om programmet?

Välkommen att fråga: 

Jennifer Wall
Rektor Naturbruksprogrammet, Djur
Mobil: 070-205 58 19
E-post: jennifer.wall@educ.goteborg.se

Åsa Almgren
Yrkeslärare i hundkunskap på Naturbruksprogrammet, Djur 
Mobil: 0702-44 77 92
E-post: asa.almgren@educ.goteborg.se

Charlotte Nilsson 
Yrkeslärare och Djursjukskötare
Mobil: 0702-548812
E-post: charlotte.nilsson@educ.goteborg.se


Våra evenemang

På vår Facebooksida hittar du alla våra kommande evenemang. 

Följ oss på Instagram

Här följer du Burgårdens elever och lärare och får en känsla för hur det är att läsa på Burgårdens gymnasium.