Lokalt klonarkiv för västkustrosor

En bit bakom fontänen Snäckan i Rosovalen finns det lokala klonarkivet för rosor inom Programmet för odlad mångfald, POM.

Riksdagen beslutade år 2000 att Programmet för odlad mångfald skulle genomföras som ett verktyg för att förverkliga konventionen om biologisk mångfald genom att, som en nationell satsning, bättre bevara och nyttja landets kulturväxter.

För rosornas del skedde en landsomfattande inventering av äldre kultursorter. Syftet med inventeringen var att finna och dokumentera rosor som har odlats i minst 50 år. Sorterna bevaras i en nationell genbank på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Alnarp.

Förutom odling i genbanken har rosorna fördelats runt om i landet efter fyndplats och i Göteborgs Rosarium växer alltså rosor som hittats på Västkusten (Göteborg, Bohuslän, delar av Halland och västra före detta Älvsborgs län). De här lokala klonarkiven fungerar som en backup till den nationella genbanken och de ska också vara publika, så att även allmänheten kan studera och njuta av dessa bevisat mycket odlingsvärda rosor.

Med inventeringen följer också värdefulla kunskaper om hur sortimentet av kulturrosor i Sverige förändrats med tiden. Vilka var de första rosorna som odlades? Varifrån kom de? Hur har de spridits inom landet?

Varje år lanseras ett antal POM-växter i handeln under varumärket Grönt kulturarv © för att på så sätt främja fortsatt odling i trädgårdarna runt om i landet. Ett mindre antal rosor funna inom POM, varav en del grönt kulturarvsrosor, men som inte ingår i Trädgårdsföreningens lokala klonarkiv, har samlats i rabatten Rosarvet, belägen strax bakom Rosbågen.