Foto: Peter Svenson

Rosparken


I Rosparken samlas de gammaldags rosorna i harmoni med perenner.

I Rosparken, som anlades 2008, växer rosorna tillsammans med en stor mängd perenner och prydnadsgräs, som solhatt, kantnepeta, stäppsalvia, glansälväxing och blåtåtel.

De gammaldags rosorna är buskrosor, oftast engångsblommande, har ett fritt växtsätt och passar bra och kan hävda sig bland perennerna. När de flesta gammaldags rosor blommat över i mitten av juli återstår fortfarande lång tid med full blomning och färgprakt bland perennerna.

Rosparken är utformad som en stiliserad rosenknopp där rabatterna, kantade av grusgångar, bildar bladen. De olika rosgrupperna tar olika stor plats - gallicarosorna som utgör en stor samling i rosariet med 92 olika sorter upptar flest rabatter, medan antalet portland- och remontantrosor är betydligt färre - 14 respektive 7 sorter - och delar på en rabatt.

Den fria rabattkompositionen gör att det går att vandra runt i Rosparken på många sätt och de olika rosgrupperna är inte uppradade i en tydlig utvecklingslinje, men riktigt så tydlig och enkel är å andra sidan inte heller rosens utvecklingshistoria. Här kommer rosgruppsskyltarna till hjälp.

Genom Rosparken går rospergolan med klematis och starkväxande klätterrosor i vita schatteringar som leder fram till dammen med form av en vigselring – det är Bröllopsplatsen, en fin plats för vigsel, men även för mer anspråkslös kontemplation i sällskap av, förutom rosor förstås, magnolior och mullbärsträd.

Rosparken är designad av Ulf Nordfjell och har kommit till med hjälp av en donation från familjen Sten A Olsson.

Film: Guidning om gammaldags rosor

Trädgårdsföreningens trädgårdsmästare Anna guidar i rosparken bland de gammaldags rosorna.