Historia


Palmhuset har varit ett populärt besöksmål sedan 1878. Förlagan var kända Crystal Palace i London.

Georg Löwegren, trädgårdsmästare och direktör för Trädgårdsföreningen 1859-1916, var fast besluten att anlägga ett stort och ståtligt växthus i parken, allt enligt tidens mode. Han fick igenom sin vilja, trots de höga kostnaderna det skulle medföra.


Man i korgstol i Palmhuset kring förra sekelskiftet. Foto: Regionarkivet

Göteborgarna vallfärdade till "Nya vinterträdgården"

I London hade Kristallpalatset, Crystal Palace, invigts av drottning Victoria i Hyde Park under världsutställningen 1851. Det fick bli förlaga till många glashus och även Palmhuset i Trädgårdsföreningen. Löwegren övertygade finansiärerna och beställde växthuset från Skottland. Byggsatsen levererades med båt och hösten 1878 gjorde det färdiga växthuset sensation. Inträdesavgiften då var 50 öre onsdagar och lördagar, 25 öre övriga dagar. Göteborgarna kallade Palmhuset till en början för "Nya vinterträdgården" och vallfärdade hit, trots den höga entréavgiften.


Barn framför Palmhuset kring förra sekelskiftet. Foto: Regionarkivet

Palmhuset idag

När Göteborgs Stad övertog förvaltningen av Trädgårdsföreningen i mitten av 1970-talet var Palmhuset fallfärdigt. Beslutet om restaurering räddade glaspalatset från att jämnas med marken. Renoveringen pågick i fyra år och målet var att i största möjliga mån återanvända det ursprungliga materialet från byggnaden och att återinföra de växter som fanns representerade på 1800-talet. Palmhuset byggnadsminnes-förklarades av Länsstyrelsen år 1976, vilket skyddar byggnaden från rivning och ombyggnation. Inga större förändringar har skett med Palmhuset efter renoveringen och upplevelsen är densamma nu som den var 1878.