Foto: Göteborgs Stad

Kameliahuset

I Palmhusets västra flygel har det odlats kamelior sedan huset invigdes 1878. I februari är de som allra vackrast.

I Kameliahuset finns det, precis som namnet antyder, mestadels kamelior. Ursprungligen från östra och södra Asien blev kamelian på 1800-talet en enormt populär modeväxt. Trädgårdsföreningens dåvarande trädgårdsmästaren Georg Löwegren som ansvarade för parken 1859-1916 var en trendkänslig herre och lät därför viga ett helt rum åt bara kamelian.

I Kameliahuset finns cirka 40 stycken kamelior av varierande storlek och ålder. Den största och äldsta är 60-70 år. Här finns ett 10-tal olika arter och arthybrider, däribland te Camellia sinensis och uppåt 15 olika sorter av Camellia japonica, samt ytterligare några sorter av andra arter/arthybrider inom släktet.

Det är en kinkig växt som kräver mycket ljus, inte för varmt och precis lagom med vatten hela tiden för att överleva. I gengäld får man unikt vackra blommor i många färger.

I Palmhuset blommar kameliorna från oktober fram till april. Lägsta temperatur under vintern är cirka 10 plusgrader.

Kameliahuset

Följ med in i Kameliahuset som ligger i Palmhusets västra flygel. Vår trädgårdsmästare Stephan berättar om sorterna som finns här.

Vad är en kamelia och var kommer de ifrån?

Vår trädgårdsmästare Stephan berättar om kameliornas ursprung, historia och varierande utseende.

Hur sköter man en kamelia?

Rätt temperatur, jord och en viss luftfuktighet, kameliorna är lite kräsna. Vår trädgårdsmästare Stephan berättar om vad kameliorna vill ha för att trivas.